Asunnot ja kiinteistöt

Taloyhtiöiden hoitokulut nousussa – eniten ovat nousseet lämmityskulut

Asunto-osakeyhtiöissä suurin menoerä on lämmitys. Se myös nousi vuodessa eniten.

Taloyhtiöiden on talousarvioitaan laatiessa syytä kiinnittää huomioita kasvaneisiin hoitokuluihin.

Tilastokeskuksen mukaan asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut olivat vuonna 2021 keskimäärin 4,68 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Hoitokulut nousivat edellisvuodesta 5,6 prosenttia. Kerrostaloissa hoitokulut olivat keskimäärin 5,26 euroa ja rivitaloissa 3,88 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa.

Kerrostaloasunto-osakeyhtiöiden hoitokulut kasvoivat 5,0 prosenttia edellisvuodesta. Jos korjauskuluja ei huomioida, hoitokulut nousivat 8,6 prosenttia. Eniten kasvoivat lämmityskulut, 16 prosenttia vuoden takaisesta ja 5,0 prosenttia kahden vuoden takaisesta. Korjauskulut laskivat 6,8 prosenttia.

Hoitokuluista suurin suhteellinen osuus eli noin 22 prosenttia meni lämmitykseen. Korjausten osuus hoitokuluista oli 21 prosenttia ja käytön ja huollon osuus 12 prosenttia.

Rivitalo-osakeyhtiöiden hoitokulut kasvoivat 6,3 prosenttia edellisvuodesta ja hoitokulut ilman korjauksia 10,6 prosenttia. Korjausten osuus hoitokuluista oli 22 prosenttia, lämmityksen 20 prosenttia ja hallinnon 12 prosenttia.

Asunto-osakeyhtiöiden pääasiallisen tulonlähteen muodostavat hoitovastikkeet, jotka olivat vuonna 2021 keskimäärin 4,13 euroa neliöltä kuukaudessa kerrostaloissa ja 3,24 euroa rivitaloissa.

Hoitovastikkeet nousivat edellisvuodesta kerrostaloissa 0,7 prosenttia ja rivitaloissa 4,2 prosenttia. Hoitovastikkeiden osuus kiinteistöjen kokonaistuotoista oli noin 85 prosenttia. Kokonaistuotot kasvoivat kerrostaloissa 1,9 prosenttia ja rivitaloissa 3,6 prosenttia.

Vuoden 2021 tilastoaineisto sisältää 1 524 asunto-osakeyhtiön tiedot, joista kerrostaloja on 58,3 prosenttia ja rivitaloja 41,7 prosenttia. Tiedustelu lähetettiin 3 200 yhtiölle. Otoskehikko käsittää 44 638 yhtiötä, mikä on noin puolet kaikista asunto-osakeyhtiöistä.

Lämmityskulujen nousu johtuu energian hinnannoususta. Kaukolämmön hintakehitys vaihtelee nyt suuresti kaupunkien välillä. Suurimmat korotuspaineet tulevat niihin energiayhtiöihin, jotka käyttävät öljyä, kivihiiltä, maakaasua tai turvetta.

”Taloyhtiön budjettia laadittaessa on lähtökohtana oltava tavanomaisen vuoden lämmitystarve, joka lasketaan pitkän ajan keskiarvosta. Viime vuosi oli selvästi edellisiä vuosia kylmempi, ja sen pohjalta voi lähteä rakentamaan budjettia tällekin vuodelle”, sanoo Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen.

Taloyhtiöiden suunnitellessa tulevia remontteja kannattaa ottaa huomioon niiden suunnittelussa ja budjetoinnissa myös valtion hankkeille myöntämät avustukset. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara jakaa avustuksia aiempien vuosien tapaan iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjaamiseen, hissien jälkiasentamiseen ja liikkumisesteen poistamiseen asuinrakennuksessa.

Lisäksi taloyhtiöt voivat viimevuotiseen tapaan hankea avustusta energiahankkeisiin sekä kuntotutkimusten ja korjaussuunnitelmien laatimiseen kosteus- ja mikrobivaurioituneissa ja muutoin sisäilmaongelmaisissa asuinrakennuksissa.

Sähköautojen lataushankkeisiin on jaossa avustuksia myös tänä vuonna, mutta avustusten ehdot ovat viime vuodesta muuttuneet. Avustus on 35 prosenttia hankkeen toteutuneista kustannuksista, mutta enintään 90 000 euroa hakijaa kohden. Latauspaikkakohtainen yläraja avustukselle on 4 000 euroa. Avustuksen vaatimuksena on, että latauspisteet toteutetaan vähintään 11 kilowatin tehoisina. Vuoden 2022 aikana tehtävät avustuspäätökset käsitellään vuoden 2022 ehtojen mukaisesti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös