Makrotalous

Veronmaksajat: Palkkamaltti ja veronkevennykset paras keino korjata kotitalouksien heikentyvää ostovoimaa

Palkansaajan nettoansioiden ostovoima alenee 1,8 prosenttia vuonna 2022.

Veronmaksajien keskusliiton mukaan myös näkymä vuodelle 2023 on vaisu ilman uusia veroratkaisuja. Mikäli palkankorotus olisi ensi vuonna 2,5 prosenttia, kasvaisi ostovoima vain 0,4 prosenttia.

Veronmaksajien mukaan edes reipas 5,0 prosentin palkankorotus ei riittäisi palauttamaan ostovoimaa takaisin viime vuoden tasolle, sillä ostovoima kohenisi 1,4 prosenttia.

Ostovoiman ja koko kansantalouden kannalta parempi tulos olisi saatavissa yhdistelmällä palkkamalttia ja sitä tukevia veronkevennyksiä, Veronmaksajat uskoo. Maltillisen 2,5 prosentin palkankorotuksen yhdistyminen yhden prosenttiyksikön tuloverokevennykseen kohentaisi vuonna 2023 palkansaajan nettoansioiden ostovoimaa 1,8 prosenttia.

Tämä ilmenee Veronmaksajain Keskusliiton tuoreista laskelmista, joissa on huomioitu arvioitujen palkankorotusten, verojen ja inflaation vaikutukset keskituloisen palkansaajan nettoansioiden ostovoimaan tänä ja ensi vuonna.

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen on huolestunut palkansaajien ostovoiman poikkeuksellisen ankeasta kehityksestä inflaation kiihdyttyä. Pelkillä palkkojen nimelliskorotuksilla ei ostovoimaa saada helposti käännettyä tasapainoiseen kasvuun tämän vuoden sukelluksen jälkeen.

”Suuretkaan palkankorotukset eivät välttämättä yksinään lämmitä, jos ankara verotus ja nopeana jatkuva inflaatio samalla nakertavat nettoansioiden ostovoimaa”, Lehtinen sanoo.

Lehtisen mukaan palkkojen ja hintojen kiihtyvä nousuralli ei tuottaisi lähivuosina parasta tulosta sen paremmin yksittäisen palkansaajan kuin koko kansantaloudenkaan kannalta. 

Liian kovat palkankorotukset saattavat siis vain kiihdyttää palkka-hinta -kierrettä.

Ratkaisun osaksi Lehtinen odottaa nyt pääministeri Sanna Marinin hallitukselta linjausta ansiotulojen verotuksen kevennyksestä vuodelle 2023. Syksyn työmarkkinakierros on lähestymässä. Palkat määräytyvät vapaasti työmarkkinoilla, mutta hallitus voi omilla veroratkaisuillaan merkittävästi vaikuttaa tulevien neuvottelujen asetelmiin.

Palkkaverotuksen keventämisellä olisi tuplahyöty, Lehtinen uskoo.

”Ansiotulojen verotuksen keventäminen on nyt win-win. Se on hyvää rakenteellista veropolitiikkaa muutenkin, mutta tässä tilanteessa sillä olisi myös erityistä merkitystä nettoansioiden ostovoiman turvaamisessa,”

Lehtisen mukaan hallituksen on syytä loppukesän budjettiriihessään linjata tuntuvasta veronkevennyksestä mahdollisen palkkamaltin tueksi.

Kommentoi
Ylös
>