Arvo-osakkeet

Fortum maksaa kovan hinnan Uniperin pelastamisesta

Rahoituksen professori Timo Rothovius arvioi, että Uniperin pelastaminen tulee emoyhtiö Fortumille erittäin kalliiksi.

Fortum ilmoitti perjantaina, että se ja tytäryhtiö Uniper ovat sopineet Saksan hallituksen kanssa kattavasta vakautuspaketista taloudellisen avun antamiseksi Uniperille.

Saksan valtio hankkii 30 prosentin osuuden Uniper SE:n osakkeista merkitsemällä noin 157 miljoonaa uutta osaketta noin 267 miljoonalla eurolla. Osakkeet merkitään nimellisarvolla 1,70 euroa osakkeelta. Uniperin osakkeiden tämän hetken kurssinoteeraus on noin 11,2 euroa.

Saksan hallitus on sitoutunut tarjoamaan Uniperille enintään 7,7 miljardia euroa rahoitusta vaihdettavissa olevilla instrumenteilla ja tarvittaessa valmistautuu antamaan lisäätukea mahdollisten tappioiden kattamiseksi.

Saksan hallitus on myös ilmoittanut aikovansa ottaa käyttöön mekanismin, jonka avulla Uniper voi 1. lokakuuta lähtien siirtää asiakkailleen 90 prosenttia korkeammista kaasun hankintakustannuksista, jotka aiheutuvat venäläisen kaasun toimitusrajoituksista.

Toimitusjohtaja vakuuttaa: lisää suomalaisveronmaksajien rahaa ei tarvita

Fortumin omistusosuus Uniperissa laimenee 56 prosentiin nykyisestä noin 80 prosentista alkuperäisen osakemerkinnän yhteydessä. Tämän jälkeen Fortum on edelleen Uniperin enemmistöosakas ja yhdistelee taloudellisessa raportoinnissa Uniperin tytäryhtiönä.

”Nyt julkaistussa järjestelyssä Uniperin kriittisimpiin ongelmiin löydettiin ratkaisut, ja yhtiö voi jatkaa toimintaansa. Neuvottelut Saksan hallituksen kanssa olivat tiiviit ja niitä käytiin hyvässä hengessä. Saavutettu ratkaisu oli tässä tilanteessa kaikille osapuolille paras mahdollinen”, vakuuttelee Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo.

Rauramon mukaan Uniperin toiminnan häiriötön jatkuminen, energian toimitusvarmuuden turvaaminen ja EU-maiden välinen yhteistyö ja yhtenäisyys olivat tärkeämpiä kuin johonkin tiettyyn ratkaisumalliin jumittuminen.

”Seuraavana askeleena on löytää Uniperin kaasuliiketoiminnalle tulevaisuuden polku kannattavaan ja vähäriskisempään liiketoimintaan”, hän toteaa. 

Rauramo painottaa, että nyt neuvoteltu ratkaisu ei edellytä Fortumilta – ja näin ollen Suomen valtiolta tai suomalaisilta veronmaksajilta – uuden pääoman sijoittamista Uniperiin.

”Emme myöskään menetä tytäryhtiöllemme vuoden alussa antamaamme 8 miljardin euron sisäistä rahoitusta”, Rauramo kertoo.

Uniperin pääomitus on vain nimellistä

Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius kertoo Taloussanomille, että Saksan valtio sai Uniperin melkein ilmaiseksi.

Koska Saksan valtio saa 30 prosentin omistusosuuden 267 miljoonalla eurolla, se tarkoittaa, että koko yhtiön arvo olisi 890 miljoonaa euroa, Rothovius laskee.

”Pudotus on aivan järkyttävä. Arvo on painunut käytännössä melkein nollaan aiemmasta”, Rothovius toteaa.

Koska Uniper tekee jopa 50 miljoonan euron tappiot päivittäin, ei Saksan valtion 267 miljoonaa euroa ole käytännössä ole minkäänlaista pääomitusta.

Liike nytin puheenjohtaja, kansanedustaja Harry Harkimo ihmettelee Twitterissä Uniperin pelastuspaketin velkojen järjestelyä.

”Fortumin 8 miljardin luotto maksetaan, kun Saksan 9 miljardin pankkilainat on maksettu eli ei koskaan. 7 miljardin Uniper-omistus on sulanut 1,5 miljardiin. Miten tää voi olla hyvä sopimus”, Harkimo tviittaa.

Uniper pysyy tappiollisena

Fortumin suurimpia omistajia ovat Suomen valtion jälkeen kotimaiset eläkeyhtiöt Ilmarinen, Varma ja Elo.

Ilmarisen sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Mikko Mursula huomauttaa Helsingin Sanomille, että Fortumin näkökulmasta parasta ratkaisua ei saatu aikaan.

Mursulan mielestä Uniperin pilkkominen osiin olisi ollut parempi ratkaisu. Pilkkominen olisi voitu toteuttaa siten, että yhtiöstä olisi irrotettu Saksan omistukseen liiketoiminnot, joilla on keskeinen merkitys maan energiajärjestelmälle.

”Tämänhetkisen tiedon valossa Fortumin kannalta parasta vaihtoehtoa ei saatu aikaan. Sen sijaan kriisiytynyt tilanne saatiin kyllä rauhoitettua. Uniper pystyy nyt korottamaan myymänsä kaasun hintaa, mikä on iso muutos parempaan”, Mursula sanoo Helsingin Sanomille.

Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja Mursula arvioivat, että Uniperin toiminta pysyy tappiollisena vielä pitkään. Eikä Uniper pysty mahdollisesti jatkossa maksamaan Fortumille lainkaan osinkoa.

Markkinoiden reaktio Uniperin pelastuspakettiin oli tyly.

Uniperin osakekurssi romahti perjantaina lähes 29 prosenttia ja Fortumin 8,4 prosenttia. Tosin markkinareaktiot eivät välttämättä kerro markkinoiden tuomiosta tehtyä sopimusta kohtaan, vaan kyse voi olla siitä, että sopimus oli vain Fortumin ja Uniperin kannalta heikompi kuin mitä oli odotettu.

1 kommentti

1 kommentti

  1. jyrki

    25.7.2022 at 08:11

    Nurin vaan, koko Uniperi. Fortum samaan tapaan ja uusi yritys tilalle.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös