Keskon liikevaihto oli huhti-kesäkuussa 3,1 miljardia euroa, kun vuotta aiemmin se oli 3,0 miljardia euroa, ja liikevaihto kasvoi vertailukelpoisesti 3,9 prosenttia.
Vertailukelpoinen liikevoitto nousi 236 miljoonaan euroon edellisvuoden 219 miljoonasta eurosta. Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos oli puolestaan 0,45 euroa, kun vuotta aiemmin se oli 0,40 euroa. Tuloskehitys oli odotettua vahvempaa, sillä analyytikoiden konsensusodotus vertailukelpoiselle osakekohtaiselle tulokselle oli 0,42 euroa.
”Q2 2022 oli Keskon historian paras toinen vuosineljännes hyvän kehityksen jatkuessa kaikilla toimialoilla”, kertoo Keskon pääjohtaja Mikko Helander.
Keskon vuosineljänneksen tulos on nyt parantunut 13 kertaa peräjälkeen vertailukaudesta.
Vahva tuloskehitys kertoo siitä, että Kesko on onnistunut siirtämään korkean inflaation ympäristössä kohonneet hinnat myös lopputuotteiden hintoihin.
Koronan vaikutus vähentynyt
Helander kertoo, että vaikka pandemia ei ole vielä päättynyt, ovat sen vaikutukset Keskon liiketoimintoihin selvästi vähentyneet.
Keskon päivittäistavarakaupan tulos parani Kespron ja K-ruokakauppojen hyvän kehityksen ansiosta. Liikevaihto kasvoi 5,1 prosenttia. Toiminnan tehokkuuden paraneminen jatkui.
Kespron liikevaihto kasvoi lähes 30 prosenttia kulutuksen siirtyessä pandemian jälkeen entistä enemmän ravintoloihin.
Myynti K-ruokakaupoille kasvoi 1,0 prosenttia. Helanderin mukaan ruoan kallistuminen kasvattaa koko ruokakaupan markkinaa, mutta vaikuttaa myös kuluttajakäyttäytymiseen.
”Kiinnostus laadukkaaseen ruokaan on lisääntynyt ja ulkona syöminen sekä korkealaatuisen valmisruoan kulutuksen kasvu jatkunut. Samaan aikaan monille kuluttajille hinnan merkitys on entistä suurempi.”
Ennätystulos rakentamisen ja talotekniikan yritysasiakaskaupassa
Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa keskittyminen yritysasiakaskauppaan toi ennätystuloksen 109,5 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 106 miljoonaa euroa.
”Liikevaihto kasvoi yritysasiakaskaupan hyvän kehityksen ansiosta, erityisesti teknisen tukkukaupan myynnin kasvu oli vahvaa kaikissa toimintamaissa. Myös rautakaupassa yritysasiakasmyynti kasvoi toisella vuosineljänneksellä, mutta kasvu hidastui”, Helander kertoo.
Rakentamisen ja talotekniikan kuluttajakaupassa myynti puolestaan laski vertailukauden poikkeuksellisen korkealta tasolta.
”Rakentaminen ja remontointi jatkuivat vilkkaana Pohjois-Euroopassa, myös vihreä siirtymä tukee kysyntää. Kohonneet hinnat kasvattavat myös rakentamisen ja talotekniikan kaupan markkinaa. Rakentaminen ja remontointi tehdään entistä enemmän ammattilaisten toimesta. Keskon myynnistä rakentamisen ja talotekniikan kaupassa jo 80 % tulee yritysasiakaskaupasta”, Helander toteaa.
Autokaupassa toiminnan uudistaminen autokaupan kaikilla osa-alueilla paransi kannattavuutta vaikeassa markkinatilanteessa, Helander kertoo. Kannattavuus parani ja liikevoittoprosentti vahvistui 5,6 prosenttiin, siitä huolimatta, että liikevaihto laski autojen saatavuusongelmista johtuen.
”Autokaupassa on merkittävä tulosparannuspotentiaali autojen saatavuuden normalisoituessa”, pääjohtaja ennustaa.
Kesko arvioi vuonna 2022 vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 750–840 miljoonaa euroa. Aiemmin Kesko arvioi vertailukelpoisen liikevoiton olevan 730–840 miljoonaa euroa.
Yhtiön mukaan tulevaisuuden näkymien arviointia vaikeuttaa kuitenkin toimintaympäristöön ja yleiseen taloustilanteeseen liittyvät epävarmuudet. Näistä keskeisiä ovat käynnissä oleva sota Ukrainassa, ongelmat Euroopan energiamarkkinoilla, kiihtyvä inflaatio, korkojen nousu ja koronapandemian kehittyminen.