Markkinakommentit

JPMorganin kokenut sijoitusjohtaja: Korkomarkkinat hinnoittelevat jo taantumaa

Taantuman todennäköisyys on kasvanut selvästi. Se näkyy korkomarkkinoilla.

Taantuman todennäköisyys on kasvanut selvästi.

Joukkovelkakirjamarkkinoilla yli neljä vuosikymmentä toiminut JPMorgan Asset Managementin sijoitusjohtaja Bob Michele ennustaa 75 prosentin todennäköisyyttä Yhdysvaltojen taantumalle seuraavan 18 kuukauden aikana, kertoo uutistoimisto Bloombergin tv-ohjelmassa Wall Street Week.

Michelen mukaan taantuma on jo hinnoiteltu korkosijoitusten arvoihin.

”Asiakkaat ovat palaamassa joukkovelkakirjamarkkinoille, erityisesti yrityslainoihin. Se johtuu siitä, että he ovat saaneet uutta luottamusta keskuspankkeihin”, Michele toteaa.

Keskuspankit ympäri maailmaa nostavat nyt aggressiivisesti ohjauskorkoja yrittäessään taltuttaa sitkeästi korkeana pysyvää inflaatiota ja yrittäessään samalla välttää talouksien ajautumista taantumaan.

Euroopan keskuspankki nosti ohjauskorkoa tällä viikolla ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen – ja yllättäen 0,5 prosenttiyksikköä, kun markkinat olivat odottaneet vain 0,25 prosentin ohjauskoron nostoa. Keskuspankki kertoi tiedotteessaan, että korkopäätöksellä ja muilla toimilla edistetään inflaation paluuta kahden prosentin tavoitteen mukaiseksi keskipitkällä aikavälillä, sillä EKP:n tärkein tehtävä on ylläpitää hintavakautta.

EKP:n neuvosto totesi, että rahapolitiikan normalisointi on syytä aloittaa suuremmalla koronnostolla kuin vielä edellisessä kokouksessa ennakoitiin, sillä arvio inflaatioriskeistä on muuttunut.

Myös Yhdysvalloissa keskuspankki Fed on kääntänyt kelkkaa rahapolitiikassa selvästi kiristävämpään suuntaan.

Bloombergin 15.-20. heinäkuuta tekemän, 44 ekonomistille suunnatun kyselyn mukaan odotukset ovat, että Fed nostaa jälleen 75 peruspistettä ensi viikolla ja hidastaa sitten 50 pisteeseen syyskuussa.

Bob Michele kertoo, että kun taantumaodotukset ovat 75 prosenttia, hinnoittelevat korkomarkkinat nyt melko hyvin sen, mihin Fedin pitäisi mennä. Michele ennustaa, että Fedin ohjauskorko on luultavasti 3,5 prosentin tuntumassa vuoden lopussa.

Toisin kuin korkomarkkinat, osakemarkkinat eivät ole täysin hinnoitelleet taantumaa ensi vuoden aikana, arvioi Erin Browne, Pacific Investment Management -yhtiön salkunhoitaja Bloomberg Televisionille.

”Markkinat hinnoittelevat periaatteessa kasvun pysähtymistä. Uskon, että kasvu tulee olemaan negatiivista”, hän toteaa. 

S&P Globalin tutkimuksen mukaan yritystoiminnan aktiviteetti heikkeni heinäkuussa eri puolilla maailmaa, mikä vahvisti talouden hidastumisen pelkoja. Yritystoimintaa kuvaava mittari supistui ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2020, mikä johtui palvelujen laskusta.

Samalla Yhdysvaltojen valtiolainat jatkoivat nousuaan ja laskivat 10 vuoden velkakirjan tuoton noin 2,7 prosenttiin.

Jatkuva inflaatio näkyy edelleen toisen neljänneksen tuloksissa, mutta uutta on se, että korkeammat rahoituskustannukset alkavat myös todella vaikuttaa, Browne kertoo.

Sekä Michele että Browne ovat yhtä mieltä Euroopan lyhyen aikavälin näkymistä ja arvioivat, että euroalueen inflaatio pysyy todennäköisesti rakenteellisesti korkeana. Lisäksi Euroopan unioni kamppailee jatkossakin energiakustannusten nousun kanssa Venäjän Ukrainaa vastaan käymän sodan vuoksi.

EKP tekee kaikkensa hidastaakseen kulutusta, vaikka se voi nostaa korkoja vain ehkä 1,5 tai 1,75 prosenttiin, Michele kertoo.

Kommentoi
Ylös
>