Yritysuutiset

Nordea ei tingi tavoitteistaan kasvaneen epävarmuudenkaan keskellä

Markkinoiden heikentymisestä huolimatta Nordean liikevoitto parani toisella vuosineljänneksellä.

Nordean luottovolyymien kasvu jatkui yrityssektorin vahvan kehityksen vetämänä huhti-kesäkuussa. Pankin mukaan liiketoiminta oli edelleen hyvin aktiivista ja markkinaosuuksien kasvu siivitti asuntoluotot 6,0 prosentin nousuun ja pienille ja keskisuurille yrityksille suunnatun luotonannon 7 prosentin nousuun.

Luotonanto suurille yrityksille kasvoi aktiviteetin ja asiakaskysynnän ansiosta 16 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta. Hoidossa oleva varallisuus pieneni edellisneljänneksestä 9 prosenttia rahoitusmarkkinoiden laskusuuntauksen vuoksi. Nordean hoitoon saaman uuden varallisuuden nettomäärä oli kuitenkin toisella neljänneksellä positiivinen.

Tuotot kasvoivat ja liikevoitto parani markkinoiden heikentymisestä huolimatta. Toisen neljänneksen liikevoitto kasvoi 2 prosenttia vuoden 2021 toisen neljänneksen ennätyslukemista ja oli 1 361 miljoonaa euroa. Tuotot kasvoivat prosentin.

Korkokate nousi 6,0 prosenttia luotonannon vahvan kasvun tukemana. Korkokate oli toisella vuosineljänneksellä 1 308 miljoonaa euroa, mikä osui lähelle analyytikoiden 1 312 miljoonan euron konsensusodotusta.

Nettomääräiset palkkiotuotot supistuivat 5,0 prosenttia, kun hoidossa oleva varallisuus pieneni ja pääomamarkkinajärjestelyt vähenivät merkittävästi viime vuodesta. Nettotulos käypään arvoon arvostettavista eristä kasvoi prosentin. Kulut lisääntyivät prosentin. Viranomaismaksut pois lukien kulut pienenivät kuitenkin prosentin vuoden takaisesta.

Nordean ydinvakavaraisuussuhde parani edellisneljänneksen 16,3 prosentista 16,6 prosenttiin, eli se ylitti viranomaisten vähimmäisvaatimuksen 6,3 prosenttiyksiköllä.

Makrotalouden epävarmuus kasvaa pohjoismaissa kiihtyvän inflaation ja heikentyneiden BKT-ennusteiden seurauksena. Nordea kertoo kuitenkin, että sen edellytykset saavuttaa vuodelle 2025 asetettu taloudellinen tavoite, yli 13 prosentin oman pääoman tuotto, ovat erittäin hyvät ja Nordea on myös sitoutunut saavuttamaan tämän tavoitteen.

Nordea säilyttää koko vuoden 2022 näkymät ovat ennallaan: oman pääoman tuoton ennuste on yli 11 prosenttia ja kulu/tuotto-suhde 49–50 prosenttia.

Konsernijohtaja Frank Vang-Jensen kertoo, että pankin toimintaympäristö muuttui toisella neljänneksellä.

”Ukrainan sodan jatkuminen ja kiihtyvä inflaatio nostivat korkoja, supistivat kasvuodotuksia, murensivat kuluttajien luottamusta ja heikensivät rahoitusmarkkinoita. Voimme odottaa, että markkinaheilahtelut ja epävarmuus jatkuvat tulevilla neljänneksillä.”

Vaikka korkojen nousu vaimentaa taloudellista toimeliaisuutta, käänne auttaa korjaamaan markkinaolosuhteita vähitellen normaalimpaan suuntaan, Vang-Jensen arvioi. Nordean näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että tuottojen lähteet monipuolistuvat, kun pankki jälleen saamaan tuottoa suuresta talletuskannastaan.

Nordean hallitus on hyväksynyt enintään 1,5 miljardin euron suuruisen omien osakkeiden takaisinosto-ohjelman. Ohjelma alkaa 20. heinäkuuta 2022 tai mahdollisimman pian sen jälkeen. Euroopan keskuspankin takaisinostoille antamasta hyväksynnästä ilmoitettiin 8. heinäkuuta.

Takaisinostojen tavoite on tehostaa pankin pääomarakennetta ja parantaa osakkeenomistajien saamaa tuottoa alentamalla Nordean pääomaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös