Indikaattorit

Suomen suhdannekello tikittää uhkaavasti kohti taantumaa

Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometrin mukaan rakentaminen on jo laskusuhdanteessa.

Euroopan komissio ennustaa, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa edelleen kielteisesti EU:n talouteen.

Sodan vuoksi kasvu on hitaampaa ja inflaatio nopeampaa kuin kevään talousennusteessa arvioitiin. Kesän 2022 talousennusteen mukaan EU:n talous kasvaa 2,7 prosenttia vuonna 2022 ja 1,5 prosenttia vuonna 2023.

Talousennusteen mukaan Suomen talous kasvaa 1,8 prosenttia vuonna 2022 ja 1,2 prosenttia vuonna 2023. Euroalueen talouskasvu on ennusteen mukaan 2,6 prosenttia vuonna 2022 ja maltillistuu 1,4 prosenttiin vuonna 2023.

Elinkeinoelämän suhdannekello kääntyi Suomessa heinäkuussa matalasuhdanteen puolelle, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton heinäkuun suhdannebarometri.

Barometrin mukaan kotimaiset yritykset arvioivat nyt suhdannetilanteen olevan heikko ja näkymä tuleville kuukausillekin on tummentunut entisestään. Venäjän käynnistämä hyökkäyssota Ukrainaan puolitti Suomen talouden kasvuennusteet tälle vuodelle kolmesta prosentista noin prosenttiin.

EK:n mukaan tuoreiden suhdannebarometrin tulosten perusteella Suomen talouden kasvuennusteita tarkistetaan lähitulevaisuudessa ennemmin alaspäin kuin ylöspäin.

Kokonaisuutena kotimaisten yritysten tuotanto ja myynti on kasvanut kesän aikana, mutta odotukset loppuvuodelle ovat selvästi vaisummat. Barometrin mukaan kasvun ennakoidaan pysähtyvän vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Kesän aikana yritysten henkilöstömäärät ovat kasvaneet, mutta heikentyneet suhdannearviot heijastuvat vähitellen myös yritysten henkilöstöodotuksiin. Työllisyyden kasvun ennakoidaan lähes pysähtyvän syksyn aikana, barometri ennustaa.

”Venäjän hyökkäyssodan myötä Suomen kasvuennusteet tälle vuodelle puolittuivat kolmesta prosentista reiluun prosenttiin. Alkuvuonna talouskehitys on ollut vahvaa, joten ennusteiden toteutuminen huomioi jo varsin merkittävän talouden hidastumisen. Yritysten tuoreet arviot kertovat Suomen talouden jarruttavan voimakkaasti eikä taantumakaan ole poissuljettu”, kertoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

EK:n mukaan synkkenevästä näkymästä huolimatta yritysten suhdannetilanne on kokonaisuutena pysytellyt vielä siedettävänä. Yrityksille on tilauksia riittänyt, tuotanto ja myynti ovat kasvaneet pitäen yllä myös henkilöstömäärien kasvua. Kovan kustannusten nousun arvioidaan iskevän kuitenkin yritysten kannattavuuteen.

Pakarisen mukaan vaikutukset näkyvät yrityskentässä ennen kaikkea materiaali- ja energiapulan kärjistymisenä sekä sitä myötä kohonneina kustannuksina, jotka heijastuvat etenkin rakentamiseen ja teollisuuteen.

Palveluissa haasteet ovat hieman erilaisia.

”Palveluiden puolella on palauduttu koronasta, mutta kasvu hirttää kiinni pulaan osaavasta työvoimasta. Tämä näkyy selvästi esimerkiksi logistiikan puolella”, Pakarinen summaa.

Toimialoista rakentaminen on jo laskusuhdanteessa, Pakarinen kertoo. Rakentamisen tuotanto-odotukset ovat romahtaneet ja henkilöstö vähenee.

Rakentamisen suhdannetilanne jatkoi heikentymistään kesän aikana, ja syksyn aikana suhdannetilanteen odotetaan vaikeutuvan entisestään. Barometrin mukaan rakennusalan suhdannenäkymät ovat varsin synkät historiaankin nähden. Materiaalien saatavuusongelmat ja korkojen nousu ovat hidastaneet etenkin kiivaana käynyttä uudisasuntorakentamista.

Myös palveluissa tapahtuu nyt hiipumista ja riittämätön kysyntä alkaa nostamaan päätään, Pakarinen kertoo. Teollisuudessa suhdannetilanne on sen sijaan vielä kantanut, mutta tilausten ja tuotannon kasvu on sielläkin taittumassa.

Kommentoi
Ylös
>