Fortumia uhkaavat miljardien alakirjaukset Venäjän voimaloista ja sen saksalaisesta tytäryhtiö Uniperista. Pörssikonkari ennakoi osakeantia.
Fortumin johdon, hallituksen ja piensijoittajien omistaja-arvot ovat romahtaneet Fortumissa ja Uniperissa. Yhtiöiden osakkeiden arvosta on kuukaudessa kadonnut yli neljännes.
Uusimpien saksalaisten spekulaatioiden mukaan Saksa aikoo pelastaa 3-5 miljardin euron sijoituksilla Uniperin.
Pörssikonkari Hannu Angervuo spekuloi, että myös Fortumin pelastaminen saattaa vaatia osakeannin. Vastuu mahdollisessa osakeannissa kaatuu Fortumin suurimmalle ankkuriomistajalle eli valtiolle, joka omistaa 50,8 prosenttia yhtiön osakekannasta.
”Suomalaiset eivät ole syystä tai toisesta kommentoineet keskusteluja, jotka liittyvät Fortumiin ja Uniperiin korkealla poliittisella tasolla Saksassa.”
Angervuo jatkaa, että Fortum on toistaiseksi viestinyt sijoittajillekin Uniperin lyhyen suomennetun tiedotteen.
”Sijoittajat ovat siten ymmällään miljardien eurojen arvon arvonalennuksen riskeistä sekä etenkin Fortumin kahdeksan miljardin euron miljardin euron lainasta Uniperille.”
Piilevä aliarvostus Uniperistä 3,6 miljardia
Uniperin arvo oli ennen Venäjän Ukrainan tuhoamista Fortumin taseessa yhteensä 14,5 miljardia euroa, johon kuuluvat 6,5 miljardin euron osakkeiden yhteenlasketut ostot sekä kahdeksan miljardin euron luotto Fortumilta Uniperille.
Piensijoittajalle voi avata lankoja Fortum-Uniper -vyyhdestä siten, että Fortumissa on Angervuon laskelman mukaan nykyisellä Uniperin 10,10 euron kurssitasolla noin 3,6 miljardin piilevä aliarvostus Uniperin osakkeiden alenemisen seurauksena.
Angervuo spekuloi, että Fortumin mahdollinen anti nivoutuisi siten Saksan Uniperin tukipakettiin, joka eri lähteiden mukaan jakaantuu osakepääoman korotukseen ja pääomalainaan.
Saksalaisten medialähteiden mukaan Saksan valtio tai vastaava instanssi ottaisi operaatiossa neljänneksen eli 25 prosentin osuuden Uniperista. Fortum omistaa nyt noin 78 prosenttia yhtiöstä. Saksan valtio vahvistaa ilmeisesti Uniperin osakepääomaa ja ottaa samalla ilmeisesti neljänneksen Uniperin osakkeista.
Markkinatietojen mukaan Saksan pelastusoperaatiossa voi merkintähinnaksi osakkeelta tulla 1,70 euroa eli paljon alle nykyisen Uniperin kurssin, joka on liikkunut noin kymmenen euron molemmin puolin.
”Mikäli 1,70 euron merkintähinta käy toteen, voi Saksan valtion merkitsemät Uniperin osakkeet luokitella ’tapettipaperiksi’, joka pitänee Fortumin omistuksen ennallaan ”, Angervuo arvioi.
Riskinä edelleen Uniperin arvo lasku
Jos Saksan valtio ostaa Uniperiä 1,70 hintaan per osake, laskee Fortumin omistuksen arvo 3,6 miljardista 2,8 miljardiin, mikä voi Angervuon mukaan osaltaan johtaa Fortumin osakeantiin.
Arvonalennuksia voi piensijoittajalle peilata sitä vasten, että Fortum on aiemmin sijoittanut yhteensä noin 6,5 miljardia euroa Uniperin osakkeisiin.
Angervuo arvioi edelleen, että Uniperin nykykurssilla laskennallista 3,6 miljardin euron realisoimatonta tappiota voi pitää ”oleellisena riskinä” suhteessa Fortumin maaliskuun lopun noin kahdeksan miljardin omaan pääomaan.
”Lisäksi Fortum on lainannut tytäryhtiö Uniperille kahdeksan miljardia euroa ja ilmeisesti ilman turvaavia vakuuksia. Jättiluotossa piilee siten myöskin oleellinen riski Fortumille”, Angervuo arvioi.
Fortumin omistus laskee Uniperissa?
Sijoittajariskiksi voi nostaa sen, että pitääkö Fortum jatkossakin noin 78 prosentin eli tytäryhtiön statuksen Uniperistä, mikäli Saksa nostaa eri spekulaatioiden mukaan omistuksesta noin 25 prosentin tason tai ehkä jopa ylikin.
Jos Saksan valtio merkitsee 25 prosenttia Uniperin osakkeista, saattaa eri markkina-arvioiden mukaan Fortumin omistus pudota samalla noin 58,5 prosenttiin Uniperissä.
Uniperin arvonalennusta Fortumin taseessa voi peilata kolmen vuoden takaiseen osakkeiden ostoon. Ex-toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin ja silloisen hallituksen puheenjohtaja Sari Baldaufin aikana Fortum osti lisää Uniperia vuonna 2019, jolloin yhtiön osakkeen hinta liikkui noin 26 euron tasossa.
Fortum pelasi venäläistä rulettia
Fortum ampaisi jättisijoituksilla Venäjälle toimitusjohtaja Mikael Liliuksen aikana. Venäjän Ukraina sodan seurauksena Fortum on myös julkistanut aikeistaan päästä eroon Venäjä-sijoituksista, joita on vielä jäljellä yli kolmen miljardin edestä.
”Venäjä ei ehkä ole kovin halukas maksamaan Fortumin Venäjä-omistuksesta nykyistä kirjanpitoarvoa, mikä luo riskiä tappioista”, Angervuo jatkaa viittaa samalla Suomen Nato-jäsenyyteen.
Angervuo pitää venäläisenä rulettina operaatiota, jossa Fortumin hallitus lähti Uniperin ostoon pian sen jälkeen, kun Fortum itse oli sijoittanut noin 5,5 miljardia euroa omiin Venäjän omistuksiinsa.
”Yhtiö hankki muun muassa sähköverkkojen myynnillä lähes kymmenen miljardin kassavarat, mikä ilmeisesti sumensi sekä Fortumin hallituksen ja johdon harkintakykyä”
Jättitappioita luvassa Uniperin kaasukaupassa
Angervuo muistuttaa edelleen Uniperin liiketoiminnan riskeistä. Markkina-arvioiden mukaan Uniper tekee päivässä noin 30 miljoonan euron tappiot kaasukaupassa. Yhtiö joutuu ostamaan kaasua kovalla hinnalla vapailta markkinoilta, mikä täyttää Venäjän kaasun vajetta.
Jos tahti jatkuu samana, niin Uniperille kertyy eri spekulaatioiden mukaan tappioita noin viisi miljardia euroa rullaavan 12 kuukauden aikajaksolla.
Venäjän Ukrainan hävitykselle ei näy loppua eikä siten mitään valon kajastuta kaasuputken päässä Fortumille ja Uniperille. Energiayhtiö vaatii liiketoiminnassaan riittävä puskuriin omiin pääomiin. Toistaiseksi jää auki, kuinka paljon Fortum joutuu operoimaan alaskirjauksiaan, Angervuo pohtii.
Venäjän kaasun hinta on kallistunut noin 400 prosenttia vuoden takaisesta.
”Riskinä on myös Saksan talouden putoaminen syvään taantumaan, mikä iskee lujaa koko Eurooppaan”, pörssikonkari toteaa.