Hiilineutraaleja, ylijäämävapaita ja energiaa säästäviä ratkaisuja tarjoava EcoUp julkaisi perjantaina tammi-kesäkuun tulosraporttinsa. Yhtiö jatkaa kasvua pohjoismaiden markkinoilla, mutta kasvupanostukset rasittivat kannattavuutta.
EcoUpin liikevaihto kasvoi ensimmäisellä puolivuotiskaudella yhdeksän prosenttia vertailukaudesta ja oli 14,1 (miljoonaa euroa. Yhtiön Ekovilla-puhallusvillatuotteen sekä kierrätetystä puhtaasta mineraalivillasta valmistetun Ikivilla-tuotteen kysyntä oli ennätyksellisen korkealla tasolla.
Yhtiön mukaan eristetuotteiden vienti Tanskaan ja Ruotsiin oli voimakkaassa kasvussa. Lisäksi EcoUp aloitti eristetuotteiden viennin Puolaan.
Kuitenkin levyeristeiden ennätyksellistä vertailukautta heikompi kysyntä heikensi katsauskauden kasvulukemaa.
EcoUpin käyttökate laski vertailukauden 1,6 miljoonasta eurosta 0,3 miljoonaan euroon.
Myös liikevoitto laski ja painui tappiolle -1,4 miljoonaa euroa, kun vertailukaudelle liikevoitto oli plussalla 0,2 miljoonaa euroa. Liiketappio oli syvempi kuin mitä yhtiötä seuraava Inderes oli odottanut. Inderesin odotuksena oli -0,8 miljoonan euron liiketappio.
Yhtiön kannattavuus heikkeni johtuen strategian mukaisten kärkihankkeiden toteuttamiseen liittyneistä investoinneista ja panostuksista sekä tuotannontekijöiden kustannusten äkillisestä ja ennakoimattomasta noususta.
Raportointijaksolla EcoUp teki merkittäviä investointeja kasvustrategian mukaisiin kärkihankkeisiin, muun muassa kiertotalousteknologioiden sekä uusien tuotteiden, kuten hiilineutraalien akustiikkatuotteiden, kehittämiseen. Raportointijaksolla yhtiö investoi kiertotalousteknologia-liiketoimintaan noin 1,5 miljoonaa euroa.
EcoUp kiinnittää huomiota sopimusrakenteisiin
Sopimusrakenteiden vuoksi EcoUp ei pystynyt reagoimaan kustannusten nousuun riittävän nopeasti.
”Toimitamme lukuisille asiakkaille eristämisen tuotteita vuosisopimuspohjaisesti tai siten, että hintojen muutosmahdollisuuksia on rajattu ajallisesti. Kun tuotantokustannukset nousivat nopeasti ja ennakoimattomasti, emme sopimusteknisistä syitä kyenneet siirtämään kustannusnousua tuotteidemme hintoihin riittävän nopeasti”, EcoUpin toimitusjohtaja Antti Ollikainen kertoo.
Olemme nyt kehittäneet sopimusrakenteitamme tavoitteenamme reagoida poikkeuksellisiin tuotantokustannusten muutoksiin jatkossa nopeammin.
Yhtiö sai viime maaliskuussa patentin kehittämälleen laitteistolle, joka mahdollistaa mineraalivillajätteen energiatehokkaan jalostamisen uudeksi raaka-aineeksi.
Yhtiön aikaisemmin kehittämien, kemikaalien käyttöön perustuvien menetelmien kaupallinen kannattavuus ei ole ollut vielä riittävää, mikä on viivästyttänyt jo pitkällä olevia neuvotteluita loppuasiakkaiden kanssa ja kiertotalousteknologioiden kaupallistamista. Tämän vuoksi EcoUp kehittää vaihtoehtoisia, edullisempia menetelmiä mineraalipohjaisten jätejakeiden hyödyntämiseksi tavoitteenaan muun muassa kehittää kilpailukykyinen vaihtoehto sementille.
Tuotteeseen liittyvät uudet menetelmät perustuvat jopa 100-prosenttisesti jäte- ja sivuvirtamateriaalien käyttöön, jolloin ne eivät ole riippuvaisia prosessissa tarvittavien kemikaalien määrästä tai markkinahinnoista aiemmin kehitettyjen menetelmien tapaan. Näiden uusien menetelmien yhtiö odottaa siirtyvän teollisen mittakaavan testaukseen alkusyksyn aikana.
Markkinanäkymät lyhyellä aikavälillä epävarmat
Yhtiön mukaan Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vaikutukset kuluttajien luottamukseen ja materiaalien sekä energian hintojen nousuun lisäävät epävarmuutta lyhyellä aikavälillä.
Keskipitkällä aikavälillä rakentamisen vihreä siirtymä etenee, ja nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa siirtymää halutaan EU-tasolla vauhdittaa. EcoUpin mukaan kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän eli taksonomian voimaantulo on omiaan ohjaamaan investointeja kestäviin kohteisiin nykyistä tehokkaammin.
Maankäyttö- ja rakentamislain uudistus on edennyt ja hallituksen ehdotusta uudeksi rakentamislaiksi odotetaan eduskunnan käsittelyyn syksyllä. Uusi rakentamislaki edistää vähähiilistä rakentamista antamalla esimerkiksi tekniset vaatimukset rakennuksen vähähiilisyydestä.
Suomi yhdessä muiden EU-maiden kanssa on sitoutunut nostamaan purku- ja rakennusjätteen uusiokäytön astetta. Jätelain uudistuksen myötä rakennus- ja purkujätteen erilliskeräystä ja hyödyntämistä lisätään asettamalla erilliskeräysvelvoitteet mm. mineraalivillajätteelle.
Rakennusteollisuuden suhdannekatsaus toukokuulta 2022 ennusti rakentamisen hidastuvan vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 rakentamisen odotetaan jatkuvan Suomessa kuitenkin hyvällä tasolla. EcoUp on varautunut tähän panostuksilla vientiliiketoimintaan sekä uuteen, kuluttajille suunnattuun yläpohjasaneeraus-konseptiin, jonka kiinnostavuus on kasvussa muun muassa korkeiden energiahintojen johdosta.
Energian voimakkaan hinnannousun oletetaan lisäävän kiinnostusta rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen. Tähän tähtää myös rakennusten energiatehokkuusdirektiivin käynnissä oleva uudistustyö. Näiden kehityssuuntien EcoUp uskoo tukevan ja kiihdyttävän yhtiön eritoten omakotiasujille suunnattua yläpohjasaneeraus-liiketoimintaa.
Yhtiö ei tehnyt muutoksia koko vuotta 2022 käsittävään ohjeistukseensa.
EcoUp antoi toukokuun lopussa tulosvaroituksen, jossa se totesi seuraavasti: Tuotantokustannusten nopea nousu vaikuttaa EcoUpin liiketoiminnan kannattavuuteen heikentävästi siten, että konsernin operatiivisen vertailukelpoisen liiketuloksen arvioidaan jäävän edellisvuotta alhaisemmaksi. Lisäksi samassa yhteydessä yhtiö siirsi keskipitkän aikavälin taloudellisia tavoitteitaan vuodesta 2024 vuoteen 2026.
EcoUp ei anna muuta taloudellista ohjeistusta vuodelle 2022 kiristyneestä geopoliittisesta tilanteesta ja sen aiheuttamasta epävarmuudesta johtuen.