Talouden trendit

Osakeindeksit jyrkkään laskuun – syynä haukkamainen keskuspankin pääjohtaja

Maailman suurimman talouden keskuspankin pääjohtaja paalutti yhtä päämäärää ylitse muiden.

Maailman suurimman talouden keskuspankin pääjohtaja paalutti yhtä päämäärää ylitse muiden.

USA:n keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell piti odotetun puheen maailman keskuspankkiirien vuosittaisessa kokouksessa Jackson Holessa, Yhdysvaltojen Wyomingin osavaltiossa.

Pääjohtajan viesti oli tyly.

Powellin mukaan historia osoittaa vaarat, jotka rahapolitiikan ennenaikainen löysentäminen aiheuttaa. Markkinoilla on ollut jonkin verran epäilyjä, että USA:n keskuspankki Fed olisi vähitellen löysentämässä rahapolitiikan kiristystahtia, kun viimeisimmät USA:n inflaatioluvut eivät osoittaneet enää nousua.

Powell halusi katkaista tällaisilta odotuksilta siivet. USA:n keskuspankki tulee luultavasti jatkamaan koronnostoja ja se pitää korot ylhäällä jonkin aikaa inflaation taltuttamiseksi.

Fedin tavoitteena on kahden prosentin inflaatio ja siihen se aikoo pyrkiä – siitäkin huolimatta, että se tarkoittaa kotitalouksien ja yritysten tilanteen heikentymistä.

Markkinoille Powellin haukkamainen viesti näytti tulevan yllätyksenä. Näin voidaan päätellä osakemarkkinoiden reaktioista perjantaina. Yhdysvaltojen S&P 500 -osakeindeksi rojahti perjantaina lähes 3,4 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq jopa 3,9 prosenttia.

Nordean päästrategi Antti Saari ei halua dramatisoida Powellin viestiä.

”Menikö tämä nyt näin: Fed vahvisti eilen aiempaa viestiään, pörssi säikähti korkeampia korko:ja ja korot pysyivät kutakuinkin ennallaan?”, hän toteaa Twitterissä.

Korkomarkkinoiden reaktio oli selvästi erilainen. USA:n pitkä korko ei liikkunut suuntaan taikka toiseen juuri lainkaan. Korkomarkkinoiden odotukset inflaation kiristymisestä tai rahapolitiikan suunnasta eivät juurikaan muuttuneet.

Makrotalouden näkymille Powellin puhe saattoi antaa lisävalaistusta.

”Fedin Powell paaluttaa Jackson Holessa päättäväisyyttään inflaation nujertamiseksi ja tämän aiheuttamia heijastusvaikutuksia: korkeampia korkoja, kasvun hyytymistä ja työmarkkinoiden pehmenemistä”, toteaa Twitterissä OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen.

Hännikäisen mukaan Fedin pääjohtajan varsinkin suora varoitus rahapolitiikan ennen aikaisen keventämisen vaaroista oli selvä viesti markkinoille ja haastaa optimistien näkemystä keskuspankkien avusta mahdollisella hädänhetkellä.

Heinäkuussa Yhdysvalloissa saatiin hieman helpotusta yhä enemmän pelkoa markkinoilla aiheuttaneeseen inflaatiokehitykseen.

Maan kuluttajahinnat nousivat heinäkuussa 8,5 prosenttia edellisvuodesta, kun kesäkuussa hinnat nousuivat 9,1 prosenttia. Inflaatio laski odotuksia enemmän, sillä ekonomistit olivat odottaneet keskimäärin 8,7 prosentin vuosi-inflaatiota heinäkuulle.

Rahapolitiikan suunnan kannalta merkityksellisempi pohjainflaatio, joka ei sisällä ruuan ja energian vaikutuksia, oli vuositasolle 5,9 prosenttia heinäkuussa. Pohjainflaatio pysyi kesäkuun tasolla, jolloin se oli myös 5,9 prosenttia. Ekonomistit olivat odottaneet keskimäärin 6,1 prosentin pohjainflaatiota.

Kuluttajahintojen muutos kesäkuusta heinäkuuhun oli 0,0 prosenttia. Vuositason inflaatiokehityksestä suurin osa selittyy polttoaineiden ja omistusasumisen kustannusten nousulla.

Sijoittajat seuraavat nyt tarkkaan Yhdysvaltojen inflaatiokehitystä. Se johtuu siitä, että inflaatiovauhti suurelta osin määrittää sen, kuinka nopeasti USA:n keskuspankki Fed nostaa ohjauskorkoa ja kiristää muutoinkin rahapolitiikkaa. Nousevat korot ovat erityisesti myrkkyä kasvuosakkeiden teoreettisille arvoille.

Kommentoi
Ylös
>