Makrotalous

Kiinteistösijoittaja: Kiinan talous lähes täydellisessä romahduksessa – maan kiinteistömarkkinoilla muhii jättimäinen kupla

Kiinan keskuspankki soutaa nyt vastavirtaan. Se on huono merkki.

Kuluvan viikon maanantaina Kiinan keskuspankki PBOC laski maan ohjauskorkoa jo toista kertaa tänä vuonna.

Kiinan keskuspankki ohjaa politiikkaansa nyt päinvastaiseen suuntaan kuin muiden suurten talouksien keskuspankit. Esimerkiksi Euroopan keskuspankki EKP ja Yhdysvaltojen Fed ovat kiristäneet talouksiensa suitsia ja nostaneet ohjauskorkoa hillitäkseen kiihtynyttä inflaatiota.

Analyytikot uskovat, että tämä Kiinan keskuspankin poikkeava rahapolitiikka liittyy Kiinan hallituksen päättäväisyyteen tukea maan hidastuvaa taloutta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Pankkien uusi luotonanto Kiinassa romahti odotettua enemmän heinäkuussa, kun uudet koronatapaukset, huoli työpaikoista ja syvenevä kiinteistökriisi saivat yritykset ja kuluttajat aiempaa varovaisemmiksi lainanotossa.

PBOC aikoo pitää likviditeetin kohtuullisen runsaana seuraten samalla tiiviisti Kiinan kotimaisia ja ulkoisia inflaatiomuutoksia, se totesi toisen neljänneksen rahapoliittisessa raportissaan.

”Inflaatioriskistä ja likviditeettitilanteesta varoittamisesta huolimatta koronan leviämisen ja kiinteistöalan tuhon aiheuttamat talouden romahdusriskit saivat PBOC:n alentamaan korkoja kysynnän stimuloimiseksi”, kertoo Mizuho Bankin Aasian valuuttamarkkinoiden päästrategi Ken Cheung.

Amerikkalainen kiinteistösijoittaja Graham Stephan kertoo Twitterissä näkemykseensä Kiinan talouden nykytilasta. Hän jakoi viestiketjun, jossa hän selittää muun muassa, että kiinalaisilla sijoittajilla näyttää olevan pakkomielle kiinteistöihin, sillä he sitovat jopa 70 prosenttia varallisuudestaan näihin markkinoihin.

”Kiinan talous on lähes täydellisessä romahduksessa”, Stephan toteaa.

Stephan muistuttaa, että lähes puoli miljoonaa asiakasta on menettänyt Kiinassa talletuksensa, kun pankit lainasivat mielivaltaisesti maksukyvyttömyyteen ajautuneille kiinteistökehittäjille.

Kiinan osakemarkkinoiden epäluotettavuudesta johtuen kiinalaiset sijoittavat mieluummin kiinteistöihin kuin osakkeisiin. Siksi Kiinan Shanghai Composite -osakeindeksi ei ole toipunut vuoden 2008 huipputasoltaan, vaikka Kiinan bruttokansantuote on kolminkertaistunut sen jälkeen.

Nyt on raportoitu kiinteistöalan Ponzi-huijauksista, asuntolainojen boikoteista ja kehittymässä olevasta pankkikriisistä.

Ponzi-huijaukset ovat seurausta Kiinan kyltymättömästä kysynnästä. Stephanin mukaan rakennuttajat myyvät asuntoja ennakkoon (joita ei edes rakenneta), käyttävät ennakkomyyntituloja uusien hankkeiden käynnistämiseen ja keräävät sitten lisää ennakkomyyntiä uusista hankkeista.

Nyt kuitenkin asuntojen ostajat ovat alkaneet boikotoida asuntolainoja, koska kiinteistöjä ei ole saatu valmiiksi.

Stephan kuvaa Kiinan kiinteistömarkkinoiden hulluutta yksinkertaisella esimerkillä: New Yorkissa asunnon mediaanihinta on noin 10 kertaa kaupungin asukkaiden mediaanivuositulot, mutta Pekingissä se voi olla jopa 25 kertainen mediaanivuosituloihin nähden.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös