Ponssen toisen vuosineljänneksen liikevaihto nousi edellisvuoden 152 miljoonasta eurosta 196 miljoonaan euroon. Liiketulos kuitenkin laski 14,3 miljoonasta eurosta 12,9 miljoonaan euroon. Osakekohtainen tulos laski 0,57 eurosta 0,11 euroon huhti-kesäkuussa.
Analyysitalo Inderes odotti 0,39 euron osakekohtaista tulosta, joten tuloslasku oli selvästi ennustettua jyrkempi.
Tilauskanta nousi kuitenkin 357 miljoonaan euroon edellisvuoden 258 miljoonasta eurosta.
Ennen osavuosikatsausta Ponsse täsmensi koko vuotta koskevia näkymiään.
Yhtiö arvioi euromääräisen liiketuloksen olevan vuonna 2022 samalla tasolla kuin vertailukelpoinen jatkuvien liiketoimintojen liiketulos vuonna 2021, jolloin se oli 50,0 miljoonaa euroa.
Hintapaineet ja komponenttien saatavuusongelmat riippakivinä
Yhtiön suhteellisen kannattavuuden arvioidaan kuitenkin heikentyvän merkittävästi Venäjän liiketoiminnasta vetäytymisen, osien ja komponenttien saatavuushaasteiden ja voimakkaan inflaation johdosta.
Ponsse tiedotti 28.6.2022 allekirjoittaneensa kauppakirjan Venäjän ja Valko-Venäjän PONSSE-palveluista vastanneen tytäryhtiönsä OOO Ponssen koko osakekannan myynnistä. Ponsse on luokitellut kaupan kohteena olevat toiminnot myytävänä oleviksi omaisuuseriksi ja raportoinut ne lopetettuina toimintoina. Tämän johdosta yhtiö raportoi ja ohjaa tästä edes jatkuvia liiketoimintojaan.
Aiemman tulosohjeistuksen Ponsse oli antanut 25. huhtikuuta, jolloin Venäjän viennin keskeytymisen, osien ja komponenttien saatavuushaasteiden ja voimakkaan inflaation johdosta euromääräisen liikevoiton yhtiö oli arvioinut olevan vuonna 2022 merkittävästi heikompi kuin 2021.
Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela kertoo, että jatkuvien liiketoimintojen osalta kysyntä oli Ponssen markkina-alueilla hyvällä tasolla koko toisen vuosineljänneksen ajan.
”Asiakkaidemme hyvä työtilanne vaikutti positiivisesti sekä uusien koneiden, vaihtokoneiden että huoltopalvelujen kysyntään. Toisella neljänneksellä saadut tilaukset olivat noin 185 miljoonaa euroa. Yhtiön jatkuvien toimintojen tilauskanta oli katsauskauden lopussa 357,1 (356,2) miljoonaa euroa”, Nummela toteaa.
Huoltopalvelut hyvässä vireessä
Katsauskauden aikana Ponsse allekirjoitti sopimuksen Venäjän liiketoimintojen myynnistä. Yhtiön kaikki vientitoiminta Venäjälle ja Valko-Venäjälle on ollut keskeytetty 2. maaliskuuta 2022 alkaen. Nummelan mukaan Ponssen tytäryhtiön OOO Ponssen jatkaminen Venäjällä muodostui erittäin hankalaksi ja OOO Ponssen myynti uusille omistajille oli ainoa kestävä ratkaisu.
Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana Ponssen liiketoiminnoista nopeimmin kasvoivat huoltopalvelut ja teknologiayhtiö Epec. Huoltopalvelut olivat hyvässä kasvussa asiakkaidemme hyvän työtilanteen ansiosta.
”Venäläisen puun ja sahatavaran tuonnin loppuminen kasvatti puunkorjuumääriä ja paransi asiakkaidemme työtilannetta Euroopassa. Teknologiayhtiömme Epecin markkinatilanne on hyvä ja yhtiön uudet ratkaisut osuvat mainiosti sähköistymisen ja autonomisten tuotteiden vaatimuksiin”, Nummela toteaa.
Toimitusjohtajan mukaan Venäjän liiketoiminnan loppuminen, kova inflaatio sekä osien ja komponenttien saatavuuden merkittävä heikentyminen vaikuttavat Ponsseen voimakkaasti.
”Ukrainan sodan vaikutus yhtiön tilanteeseen on merkittävä. Venäjän liiketoiminnan loppuminen on heikentänyt yhtiön kannattavuutta ja samalla raju inflaatio osien ja komponenttien hinnoissa sekä logistiikassa on vaikeuttanut tuloksen tekemistä. Yhtiö joutui kutsumaan henkilökunnan yhteistoimintalain mukaisiin muutosneuvotteluihin 7. kesäkuuta ja neuvottelut jatkuvat kesälomakauden jälkeen.”
Hinnankorotukset näkyvät vasta viiveellä
Ponssen tuotanto ja huoltopalvelut ovat olleet kovissa haasteissa osien ja komponenttien heikon saatavuuden vuoksi.
”Osien ja komponenttien heikko saatavuus on vaikeuttanut tuotannon ja huoltopalveluiden toimintaa, ja tuotanto ei täysin ole pysynyt aikataulussa. Tuotanto on kuitenkin toistaiseksi pystynyt toimimaan ilman keskeytyksiä”, Nummela toteaa.
Kasvaneet valmistuskustannukset ovat pakottaneet yhtiön nostamaan tuotehintoja, mutta suuren tilauskannan vuoksi hinnankorotukset eivät vaikuta toisen ja kolmannen vuosineljänneksen kannattavuuteen. Nummelan mukaan lähikuukausina Ponssen tuotannosta valmistuvat koneet on myyty asiakkaillemme lähes vuosi sitten, jolloin tuotekustannuspaineet olivat selvästi maltillisemmat. Edelleen koholla oleva inflaatio tuo epävarmuutta tehtyjen hinnankorotusten riittävyyteen.
Kannattavuutta heikensi myös liiketoiminnan kulujen liikevaihtoa nopeampi kasvu.
”Priorisoimme tekemistämme voimakkaasti ja säästötavoitteemme on selkeä. Yhdessä henkilöstömme kanssa etsimme parhaita keinoja kannattavuuden parantamiseksi tuottavuuden, liiketoiminnan kulujen ja tuotekustannusten hallinnan kautta”, Nummela kertoo.