Kokoaikaisten palkansaajien säännöllisen työajan nimellisansioiden kasvua kuvaava ansiotasoindeksi nousi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2022 huhti-kesäkuussa 2,0 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Sen sijaan reaaliansiot laskivat 4,6 prosenttia edellisen vuoden toiseen neljännekseen verrattuna.
Reaaliansioiden laskun syy on yksinkertainen: kuluttajahintojen nousu oli nopeampaa kuin ansiotason nousu.
Kuluttajahintojen vuosimuutos oli heinäkuussa 7,8 prosenttia. Kesäkuussa inflaatio oli myös 7,8 prosenttia. Heinäkuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen.
Kokoaikaisten palkansaajien nimellisansiot kohosivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2022 huhti-kesäkuussa yksityisellä sektorilla 2,2 prosenttia, valtiolla 2,0 prosenttia ja kuntasektorilla 1,0 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
Kuntasektorin yksityistä sektoria ja valtiota matalampi ansiotason nousu vuoden toisella neljänneksellä johtui siitä, että kuntasektorilla sopimuskorotukset ajoittuivat vuonna 2022 myöhempään ajankohtaan kuin vuonna 2021.
Kuluttajahintojen kiihtynyt nousuvauhti on heikentänyt palkansaajien reaaliansioiden kehitystä selvästi tämän vuoden aikana.
Keskimääräinen reaalisen ansiotason huippu saavutettiin vuoden 2021 toisella neljänneksellä, jolloin reaaliansiot olivat keskimäärin 6,4 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2010. Tämän jälkeen hintojen nousu on ollut selvästi nopeampaa kuin nimellisansioiden nousu. Tämän vuoden toisella neljänneksellä reaaliansiot olivat enää 1,6 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2010.
Reaaliansioiden lasku on historiallisen kova. Se näkyy LähiTapiolan ekonomistin Hannu Nummiaron tviitistä, jossa hän jakaa kaavion reaaliansioiden kehityksestä pitkällä aikavälillä.
Palkansaajien reaaliansiot ovat romahtamassa historiallisesti. #talous #inflaatio pic.twitter.com/JoIheOcaEQ
— Hannu Nummiaro (@HannuNummiaro) August 26, 2022
Myös PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari huomauttaa reaaliansioiden historiallisesta laskusta. Jatkossa suunta on hänen mukaansa vieläkin synkempi.
Reaalisen ansiotason lasku ei ole ollut mittaushistoriassa koskaa niin suurta kuin nyt toisella neljänneksellä. 1977 lasku oli 4,5 %, mutta nyt siis 4,6 %. Kolmannella neljänneksellä lasku tulee olemaan luultavasti vieläkin suurempi. pic.twitter.com/82H0oyrA70
— Janne Huovari (@jhuovari) August 26, 2022
Heikointa reaaliansioiden kehitys oli kuntasektorilla.
Tilastokeskuksen mukaan kuntasektorilla vuoden 2022 toisella neljänneksellä pudottiin suunnilleen vuoden 2010 tasolle. Kuntasektorin jyrkimpään laskuun vaikutti myös se, että kunnissa on tänä vuonna maksettu sopimuskorotuksia myöhemmin kuin vuonna 2021. Kuntasektorilla pudottiin vuoden 2010 tasolle myös vuonna 2017, jolloin kilpailukykysopimus alensi julkisen sektorin ansiotasoa kolmeksi vuodeksi.
Palkansaajien ostovoimaan vaikuttavat myös muutokset tuloveroasteessa. Tilastokeskuksen vertailu ei sisällä verotuksessa tapahtuneita muutoksia, joten käteen jäävien ansiotulojen ostovoiman kehitys on voinut poiketa jonkin verran nimellisansioiden reaalikehityksestä.