Sijoitusideat

Ruotsalaiset ovat Optomedin suhteen optimistisempia, avautuuko Amerikka?

Optomedin liiketoiminta on käännekohdassa ja vaatii sijoittajalta riskinsietokykyä.

Helsingin pörssin takelteleva kasvulupaus saa eri analyytikoilta vaihtelevia tavoitehintoja. Optomed listautui pörssiin jo vuonna 2019 4,5 euron hintaan osakkeelta. Sen jälkeen kurssikehitys on ollut vaihtelevaa vuoristorataa.

Verkkokalvosairauksien diagnosointiin käytettäviä kädessä pidettäviä kameroita kehittävä Optomed on tällä hetkellä käännekohdassa sen pyrkiessä lanseeraamaan uutta tuotetta Yhdysvaltain markkinoille.

Vuonna 2021 Optomedin liikevaihto oli lähes 15 miljoonaa euroa ja osakekurssi ylsi parhaimmillaan 17 euroon. Yhtiön liikevaihto on junnannut viime vuodet paikoillaan ja tulos on useita miljoonia euroja pakkasella.

Ellei Optomed onnistu kasvuhankkeissaan, voi yhtiön taloudellinen tilanne kääntyä haastavaksi. Optomed keräsi toukokuussa osakeannilla varoja 4,5 miljoonaa euroa. Vaikka yhtiöllä on 7 miljoonan euron kassavarat, pelkästään toisella vuosineljänneksellä Optomed poltti varoja miljoona euron tahtia. 

Kasvutarina muuttaa idästä länteen

Aiemmin Optomedin kasvutarina lepäsi Kiinan varassa. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhtiön myynti laski 90 %. Ruotsalainen analyysiyhtiö Redeye arvioi, että myynti Kiinassa oli noin 1,7 miljoonaa euroa. Kiinalaista rahaa edustava Cenova Capital on edelleen yhtiön suurin omistaja 15 % osuudella. Toimitusjohtaja Seppo Kopsalan mukaan Kiinasta voi vielä tulla suuriakin kauppoja. 

Nyt tarina kietoutuu Yhdysvaltojen ja Optomedin uuden tuotteen Aurora AEYE:n ympärille. Tuotteelle odotetaan maan elintarvike- ja lääkeviraston myöntämää lupaa, jonka saaminen on viivästynyt odotuksista.

Redeye ei näe syytä, miksei yhtiö saisi tuotteelleen myyntilupaa ja antaa analyysissään luvan myöntämiselle 90 % todennäköisyyden. Sekä Inderes että Redeye odottavat tuotteesta myyntituloja viimeistään ensi vuoden alusta lähtien.

Mikäli Optomed saa myyntiluvan tuottelleen Yhdysvalloissa, on Optomed ensimmäisenä markkinoilla kädessä pidettävillä kameroilla. Lisäksi ansaintalogiikan on määrä olla houkutteleva jatkuvalaskutteinen tilausmalli, jossa yhdistyvät laitteet, ohjelmisto ja tekoälyratkaisut. Redeye odottaa Yhdysvaltain myynnin olevan ensi vuonna hieman yli miljoona euroa ja vuonna 2025 15 miljoonaa euroa.

Analyytikoiden tavoitehinnoissa hajontaa

Analyytikoiden arviot heijastavat yhtiöön liittyvää riskiä. 

Ruotsalaispankki Swedbank antoi Optomedille toukokuun lopussa 6,5 euron tavoitehinnan. Inderes ei ole yhtä toiveikas, vaan odottaa näyttöjä yhtiön Yhdysvaltain liiketoiminnoista. Elokuun alussa Inderes kuitenkin korotti tavoitehintaa 4,2 eurosta 4,5 euroon. 

Pääasiassa kasvuyhtiöistä osakeanalyysiä tuottava Redeye on arviossaan huomattavasti optimistisempi yhdeksän euron tavoitehinnallaan. Optimismi on kuitenkin hillitympää aiempaan 13 euron tavoitehintaan nähden.

Inderesiin verrattuna Redeye arvioi liikevaihdon kasvavan lähivuosina hitaammin, mutta yltävän vuonna 2025 34 miljoonaan euroon 30 % käyttökatemarginaalilla.

Vaikka useat taustaoletukset ovat suhteellisen samanlaisia, tavoitehintojen laaja vaihteluväli kuvastaa hyvin yhtiön mahdollisiin kehityskulkuihin liittyvää epävarmuutta. Kolmen eri tavoitehinnan keskiarvo on 6,7 euroa.

AnalyytikkoTavoitehintaLV 2022LV 2023EBIT 2022EBIT 2023
Inderes4,5 €15,121,4-5-3
Swedbank6,5 €
Redeye9 €14,516,8-4-2,7
Liikevaihto ja EBIT miljoonaa euroa.

Keskiväliin osuva Swedbank odottaa arviossaan yhtiön kasvavan 17 prosentin vuosivauhtia ja yltävän yli 30 prosentin käyttökatemarginaaliin. Tavoitehinta perustuu 10 prosentin pääomakustannukseen ja 2,5 prosentin terminaalikasvuun. Swedbank näkee Optomedin arvostuksen houkuttelevana verrattuna Revenioon, jolla käydään kauppaa huomattavasti korkeammilla arvostuskertoimilla.

Osake on edullinen suhteessa verrokkeihin

Redeyen laatiman laajan verrokkiryhmän keskimääräinen EV/S (yritysarvo/vuoden 2022 arvioitu myynti) kerroin on 8 ja Optomed arvostetaan kertoimella 3,7. Redeye hakeekin tavoitehinnalleen tukea Optomedin arvostuksen korjaantumisesta lähemmäksi verrokkeja.

Elokuun alussa Optomed toisti ohjeistuksensa kasvavasta liikevaihdosta vuonna 2022. Matala arvostuskerroin voi heijastella tämän vuoden ennustettuun myyntiin liittyvää epävarmuutta. Inderes pitääkin tulosvaroituksen riskiä korkeahkona, koska liikevaihto ensimmäisellä vuosipuoliskolla laski lähes 13 prosenttia. Pöytälaatikkoon voi unohtua suurempiakin tilauksia.

Kommentoi
Ylös
>