Makrotalous

IL: Ministeri Lintilä ehdottaa tehoreservien käyttämistä sähkön hinnan alentamiseksi

Sähkön kohonnut hinta käy yhä enemmän suomalaisten kukkaron päälle. Hallitus etsii nyt keinoja ongelmaan.

Energiayhtiö Fortum on pitänyt Meri-Porin kivihiilellä toimivaa 565 megawatin voimalaitosta tyhjän panttina kesäkuun lopusta lähtien. Elinkeinoministeri Mika Lintilä ehdottaa Iltalehdelle antamassaan haastattelussa, että tämä kivihiilivoimalan tehoreservi pitäisi ottaa käyttöön.

Meri-Porin voimala on ollut vuodesta 2017 lähtien osa Suomen toimitusvarmuutta turvaavaa tehoreserviä, mutta se vapautui tehoreservistä kesäkuun lopussa. Viimeksi tehoreserviä on tarvittu vuosina 2009–2010.

Lintilän mukaan nyt olisi perusteltua ottaa osa tehoreservistä käyttöön, koska sähkön hinta on korkea. Hänen mukaan tehoreservien käyttöönottoa tullaan käymään läpi ennen elo-syyskuun vaihteessa järjestettävää hallituksen budjettiriihtä.

Tehoreservipalvelun avulla turvataan Suomen sähkön toimitusvarmuus niissä sähköjärjestelmän tilanteissa, joissa suunniteltu sähkön hankinta ei riitä kattamaan ennakoitua sähkön kulutusta. Tehoreservijärjestelmä perustuu tehoreservilakiin, ja tehoreservinä voivat toimia sekä voimalaitokset että sähkön kulutuksen joustoon kykenevät kohteet. Tehoreserviin valittavat laitokset eivät saa samaan aikaan tuottaa markkinoille sähköä.

Kaikkea reserviä ei Lintilän mukaan ole mahdollista ottaa käyttöön.

”Jos otettaisiin kaikki tehoreservit käyttöön, niin meillä olisi kaikki palokunnat kiinni. Jos sattuu jotain niin meillä ei olisi mitään liikkumatilaa”, ministeri vertaa.

Tehoreserviin päätyvät voimalaitokset ovat monesti käyttöikänsä loppupäässä olevia laitoksia. Iltalehden mukaan Meri-Porin voimalaitos on kuitenkin vasta käyttöikänsä puolivälissä oleva moderni ja tehokas laitos. Laitos ei tällä hetkellä ole tehoreservissä, joten se saisi toimia energiamarkkinoilla.

Aiemmin tiistaina ministeri Lintilä ehdotti Ylen aamussa, arvonlisäveron alennus olisi yksinkertaisin ja vaikuttavin keino helpottaa sähkön hinnannousua ensi talvena.

”Sähkön ALV on nyt 24 prosenttia. Tiputetaan se 14:ään tai 10:een. Sillä olisi nopein vaikutus, ja se vaikuttaisi kuluttajien laskuun suoraan, Lintilä totesi.

Yksi esitetty ratkaisu korkeaan sähkön hintaan on sähkön hintakatto, mutta Lintilä ei ajatukselle lämpene. Hänen mukaan se on vaikea toteuttaa ja siinä on vaarana sähkön saannin vaarantuminen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko on asettanut työryhmän selvittämään toimenpiteitä sähkön hinnan kehitykseen ja sen seurauksiin vaikuttamiseksi syksyn 2022 talousarvioneuvotteluihin mennessä.

Tarkasteltavat toimet voivat liittyä esimerkiksi sähkömarkkinoiden toimintaan, verotukseen, energiatehokkuuteen, energian säästämiseen tai suoriin tukimuotoihin liittyviin tukitoimenpiteisiin. Työryhmä käsittelee myös sähkön hinnan mennyttä kehitystä, muiden maiden toteuttamia sähkön hintaan liittyviä tukitoimia sekä arvioita sähkön hinnan tulevasta kehityksestä mahdollisen tuen ajallisen kohdistamisen näkökulmasta.

Työryhmän puheenjohtajana toimii valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Lauri Kajanoja. Työryhmään kuuluu valtiovarainministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehiä. Työryhmän työn aikana kuullaan myös ulkopuolisia asiantuntijoita. 

Työryhmän toimikausi päättyy 15. syyskuuta.

Lue myös tämä: Olkiluoto 3 alkaa tuottaa 10 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta – ministeri: ”Huojentava tieto”

Kommentoi
Ylös
>