Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa

Ekonomisti: Teollisuuden kysyntä sakkaa arvioitua nopeammin

Viestit euroalueen talouskehityksestä ovat huolestuttavia, varoittaa Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti.
hitsaaja teollisuus tuotanto työntekijä palkansaaja hitsaaja teollisuus tuotanto työntekijä palkansaaja

Teknologiateollisuus ry kertoo tuoreessa Talousnäkymät-raportissaan, että Euroopan talous ja taloudet muissakin kehittyneissä maissa ovat kulkemassa kohti taantumaa loppuvuoden ja ensi vuoden aikana, kertovat talouden indikaattorit.

Suomalaisen teknologiateollisuuden tilauskanta on vielä vahva ja uudet tilauksetkin plussalla, mutta kysynnän hiipumisesta on saatu jo ensimmäiset signaalit.

Tiedot perustuvat Teknologiateollisuus ry:n tuoreeseen tilauskanta- ja henkilöstötiedusteluun. 

Teknologiateollisuuden saamien uusien tilausten arvo oli huhti−kesäkuussa 10 prosenttia suurempi kuin edellisellä vuosineljänneksellä ja 12 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Tilausten arvoa kasvattivat osaltaan nopeasti kohonneet tuottajahinnat.

Kysynnän hiipumisesta viestii kuitenkin, että Teknologiateollisuuden suurimman toimialan eli kone- ja metallituoteteollisuuden vientitilaukset ovat laskeneet selvästi verrattuna edelliseen vuosineljännekseen ja myös vuodentakaiseen. Kysynnän tasaantumisesta kertovat myös tarjouspyynnöt. Tarjouspyyntöjen saldoluku oli heinäkuussa +4. Saldoluku on heikentynyt neljä perättäistä vuosineljännestä.

Teknologiateollisuuden tilauskannan arvo oli kesäkuun lopussa 2,0 prosenttia suurempi kuin maaliskuun lopussa ja 8,0 prosenttia suurempi kuin vuoden 2021 kesäkuussa.

Pitkään jatkunut vahva suhdanne näkyy työllisyydessä. Teknologiateollisuus työllistää nyt Suomessa reilut 336 000 henkilöä, mikä on kaikkien aikojen ennätys.

Viestit euroalueelta erittäin huolestuttavia

Talouskasvun hidastuminen maailmalla vaikuttaa vääjäämättä myös Suomeen, yleensä pienellä viiveellä.

”Esimerkiksi euroalueelta tulevat viestit ovat nyt erittäin huolestuttavia: Ostopäällikköindeksien mukaan uudet tilaukset supistuivat edellisen kerran yhtä nopeasti eurokriisin aikaan 2012, jos notkahdusta koronakriisin alussa ei oteta huomioon. Kysynnän hidastumisesta kertoo sekin, että teollisuuden hintapaineet ovat hellittäneet ja varastot kasvaneet”, pääekonomisti Petteri Rautaporras Teknologiateollisuus ry:stä kertoo.

Rautaportaan mukaan yksittäisten yritysten tilanteet vaihtelevat toki paljon, mutta on silti syytä varautua siihenkin, että kysyntä sakkaa jopa arvioitua nopeammin.

”Esimerkiksi Suomen tärkeimmässä vientimaassa Saksassa energiatilanne on äärimmäisen kriittinen, ja seuraukset voivat olla arvaamattomia. Energian korkea hinta ja saatavuusongelmat nostavat teollisuuden kustannuksia lähes kaikkialla”, pääekonomisti toteaa.

Rautaportaan mukaan yritykset voivat pärjätä hidastuvankin kasvun keskellä, jos Suomi huolehtii kustannuskilpailukyvystä ja uudistumisesta sekä varmistaa vahvan aseman vihreän siirtymän arvoketjuissa.

”Myös puolustusteollisuus tarjoaa Suomelle uusia mahdollisuuksia. Näissä asioissa meillä on valttikortit omissa käsissä”, Rautaporras tähdentää.

Työmarkkinaosapuolet paljon vartijana

Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola muistuttaa työmarkkinaratkaisujen keskeisestä roolista.

”Syksyn työmarkkinakierros on monella tapaa avainasemassa. Kaikki tietävät ja ymmärtävät, että hintojen nousun kiihdyttäminen palkkainflaatiolla ei ole kenenkään etu eikä tällä tavoin paranneta ostovoimaa, päinvastoin. Ymmärrän huolen ostovoimasta, mutta parhaaseen tulokseen päästään maltilla ja kilpailukykyä tukevilla ratkaisuilla, kuten ekonomistit ovat kautta linjan muistuttaneet”, Hirvola sanoo.

Hirvolan mukaan on tärkeää, että liitot aloittavat ripeästi omat neuvottelunsa eivätkä turhaan haikaile entisiä tupo-pöytiä. Niitä ei enää ole. Parhaat ratkaisut löytyvät toimialakohtaisissa ja yrityskohtaisissa neuvotteluissa.

”Ansiotulojen verotusta keventämällä voidaan lisätä ostovoimaa, ja kireä verotus on Suomessa korjausta vaativa rakenteellinen ongelma.  Hallitus tekee tietenkin verotuksesta oman arvionsa, mutta nyt ratkaisu ei ole ajankohtainen, koska sitä ei tule kytkeä työmarkkinaosapuolien välisiin neuvotteluihin”, Hirvola painottaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli

Tässä tähtirahaston suurin osakesijoitus – ”sektorinsa valopilkku”

Seuraava artikkeli

Kuukauden osake: Korjausrakentaja Consti on edukas käänneyhtiö