Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa
Ruotsalaiset ovat Optomedin suhteen optimistisempia, avautuuko Amerikka?
Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo: Uniperin tilanne näkyy tuloksessa ”miljardien mittakaavassa”
Sähkön dramaattisesti kohoava hinta luo kulupaineita taloyhtiöihin

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo: Uniperin tilanne näkyy tuloksessa ”miljardien mittakaavassa”

Fortum saattaa tarvita lisää pääomia liiketoimintansa turvaamiseksi.
Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo
Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo. Kuva: Fortum Oyj, kuvaaja: Tomi Parkkonen.

Tytäryhtiö Uniperin järisyttävistä vaikeuksista kärsivä Fortum julkisti tänään laajasti odotetun toisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa.

Energiayhtiön liikevaihto nousi viime vuoden 17,1 miljardista eurosta 38,2 miljardiin euroon.

Vertailukelpoinen liikevoitto nousi vertailukauden 35 miljoonasta eurosta 574 miljoonaan euroon.

Kuitenkin oikaisematon eli raportoitu liikevoitto painui -9,1 miljardia euroa tappiolle, kun vertailukaudella tappio oli -0,84 miljardia euroa. Analyytikoiden konsensusennusteen mukainen odotus oli -9,8 miljardin liiketappio.

Tappion jyrkkään sukellukseen vaikuttivat pääasiassa muutokset suojauslaskennan ulkopuolisten johdannaisten käyvässä arvossa sekä varaukset pitkäaikaisista kaasusopimuksista, joihin Venäjän kaasun toimitusrajoitukset Uniper-segmentissä vaikuttivat negatiivisesti.

Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos oli 0,99 euroa, kun se vuotta aiemmin oli 0,09 euroa.

Uniperin ennakoidut tappiot kaasun toimitusrajoituksista kirjataan Fortumin vertailukelpoiseen liikevoittoon, ja ne vaikuttavat pääasiassa kolmannen neljänneksen tulokseen.

Uniper on tuottanut Fortumille tappioita ja arvonalentumisia

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoi odotetusti, että Venäläisen kaasun toimitusrajoitukset ja kaasun hintojen nopea nousu aiheuttivat vakavia taloudellisia vaikeuksia Uniperille, joka on Saksan suurin maakaasun tuoja.

”Täyttääkseen sopimusvelvoitteensa asiakkaitaan kohtaan Uniperin täytyi hankkia markkinoilta korvaavia kaasuvolyymeja huomattavasti korkeampaan hintaan, eikä se saanut siirtää lisäkustannuksia asiakkaille”, Rauramo toteaa.

Rauramon mukaan vaikeassa tilanteessa nopeita toimia tarvittiin, kun Uniperin tappiot kasvoivat kiihtyvällä tahdilla ja olivat kymmeniä miljoonia päivässä.

”Tilanne johti välittömiin ja huomattaviin likviditeettitarpeisiin ja tappioihin, jotka näkyvät nyt tuloksessamme miljardien mittakaavassa, osittain toteutuneina tappioina ja osittain arvonalentumisina ja varauksina, jotka toteutuvat tappioina tulevina neljänneksinä”, hän toteaa.

Neuvotteluissa Uniperin vakautuspaketista Fortum saavutti ratkaisevan tärkeät tavoitteet, Rauramo väittää.

”Ensimmäinen tavoite oli Uniperin vakauttaminen, joka saavutettiin sillä, että Saksan valtio tulee omistajaksi Uniperiin ja rahoittaa yhtiötä mittavasti. Meille oli myös tärkeää, ettei Fortumin tai suomalaisten veronmaksajien tarvitse antaa lisärahoitusta Uniperille alkuvuoden 8 miljardin euron osakaslainan ja emoyhtiön takausten lisäksi. Fortumilla on myös mahdollisuus muuntaa nykyinen 4 miljardin euron osakaslainansa hybridi-instrumentiksi, eli Uniperin osakkeiksi, ennen sen erääntymistä. Lisäksi Uniper Fortumin ja Saksan valtion tuella on sitoutunut löytämään pitkäaikaisen ja kestävän rakenteellisen ratkaisun Uniperin kaasuliiketoiminnan uudistamiseksi. Ratkaisu tarvitaan, jotta Uniper ja siten myös Fortum voi palata vakaalle perustalle.”

Toimitusjohtajan mukaan tilanne Euroopan hyödykemarkkinoilla ei heijasta yksin vuoden toisen neljänneksen kehitystä, vaan myös tapahtumia, jotka alkoivat jo viime kesänä.

”Tuolloin Euroopassa oltiin luopumassa koronarajoituksista, taloudet elpyivät ja hyödykkeiden hinnat alkoivat nousta nopeasti. Vuodenvaihteessa korkeat hinnat ja kasvavat vakuusvaatimukset aiheuttivat Uniperille likviditeettikriisin. Kuluneena kesänä venäläisen kaasun toimitusrajoitukset ovat olleet perimmäinen syy ennätyskorkeisiin hintoihin ja huoliin toimitusvarmuudesta.”

Vastaava kehitys on Rauramon mukaan nähtävissä myös pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Geopoliittiset jännitteet ja niiden vaikutukset Euroopan energiamarkkinoihin ovat nostaneet merkittävästi sähkön spot- ja termiinihintoja Pohjoismaissa. Se on johtanut sähköyhtiöiden vakuusvaatimuksien ja likviditeettitarpeiden kasvuun.

”Voisi jopa väittää, että johdannaismarkkinat eivät toimi tällä hetkellä – niitä ohjaavat hinta ja sääntely, joka ei sovellu näihin poikkeuksellisiin olosuhteisiin”, toimitusjohtaja toteaa.

Fortum saattaa tarvita lisää pääomia

Fortumin tilanne ei ole vielä kriittinen, mutta jos hinnat jatkavat nousuaan, joutuu Fortum kasvattamaan käyttöpääomaansa.

”Siksi kannustan pohjoismaisia hallituksia varmistamaan, että sääntely ei luo energiayhtiöille ylimääräisiä rasitteita ja että lyhyellä aikavälillä markkinaosapuolille on saatavissa rahoitusta korkeiden vakuusmarginaali- ja vakuustarpeiden kattamiseksi”, toimitusjohtaja toivoo.

Fortum valmistautuu hallittuun poistumiseen Venäjän markkinoilta, ja toimintojen mahdollinen myynti on ensisijainen vaihtoehto.

”Arvioimme parhaillaan Venäjällä heinäkuussa voimaan tulleen, energiayhtiöiden myyntiä rajoittavan uuden asetuksen mahdollisia vaikutuksia Fortumiin. Kuten olemme aiemmin todenneet, prosessin päätökseen saattaminen voi viedä aikaa. Energiasektorilla toimintojen myynti on tyypillisesti edellyttänyt Venäjän hallituksen hyväksyntää”, Rauramo toteaa.

Vielä kuusi kuukautta sitten ollut Fortumin toimintaympäristö on Rauramon mukaan muuttunut perusteellisesti. Toimintaympäristön suuren epävarmuuden odotetaan jatkuvan. Eurooppa on syvässä energiakriisissä, jossa toimitusrajoitteiden ja korkeiden hintojen odotetaan vain voimistuvan talvea kohti.

Rauramon mukaan kriisi on aiheuttanut lyhyen aikavälin haasteita, joita kukaan ei olisi osannut ennakoida.

”Kriisillä on myös kauaskantoisia vaikutuksia niin energiajärjestelmälle kuin energiamurroksen etenemiselle. Meidän on pystyttävä monipuolistamaan energialähteemme suunniteltuakin nopeammin ja samalla huolehdittava entistä paremmin energian kohtuuhintaisuudesta.”

Fortum on aloittanut strategiansa päivittämisen vastaamaan toimintaympäristön uusia realiteetteja.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Optomed

Ruotsalaiset ovat Optomedin suhteen optimistisempia, avautuuko Amerikka?

Seuraava artikkeli
sähkö sähköpistoke sähkömarkkinat sähkösopimus

Sähkön dramaattisesti kohoava hinta luo kulupaineita taloyhtiöihin