Maan kuluttajahinnat nousivat heinäkuussa 8,5 prosenttia edellisvuodesta, kun kesäkuussa hinnat nousuivat 9,1 prosenttia. Inflaatio laski odotuksia enemmän, sillä ekonomistit olivat odottaneet keskimäärin 8,7 prosentin vuosi-inflaatiota heinäkuulle.
Rahapolitiikan suunnan kannalta merkityksellisempi pohjainflaatio, joka ei sisällä ruuan ja energian vaikutuksia, oli vuositasolle 5,9 prosenttia heinäkuussa. Pohjainflaatio pysyi kesäkuun tasolla, jolloin se oli myös 5,9 prosenttia. Ekonomistit olivat odottaneet keskimäärin 6,1 prosentin pohjainflaatiota.
Kuluttajahintojen muutos kesäkuusta heinäkuuhun oli 0,0 prosenttia. Vuositason inflaatiokehityksestä suurin osa selittyy polttoaineiden ja omistusasumisen kustannusten nousulla.
Sijoittajat seuraavat nyt tarkkaan Yhdysvaltojen inflaatiokehitystä. Se johtuu siitä, että inflaatiovauhti suurelta osin määrittää sen, kuinka nopeasti USA:n keskuspankki Fed nostaa ohjauskorkoa ja kiristää muutoinkin rahapolitiikkaa. Nousevat korot ovat erityisesti myrkkyä kasvuosakkeiden teoreettisille arvoille.
OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi Twitterissä, että inflaatiovauhdin laskusta huolimatta USA:n keskuspankki jatkaa reippaita koronnostoja.
”Inflaatio tulee pysymään jatkossakin Fedin huolenaiheena, sillä vaikka pohjahinnat nousisivat jatkossa nykyistä laimeammalla 0,2 %:n (k/k) tahdilla, niin vuositason pohjainflaatio laskisi 3 %:n alapuolelle vasta ensi kesänä”, Hännikäinen tviittaa.
Inflaatio tulee pysymään jatkossakin Fedin huolenaiheena, sillä vaikka pohjahinnat nousisivat jatkossa nykyistä laimeammalla 0,2 %:n (k/k) tahdilla, niin vuositason pohjainflaatio laskisi 3 %:n alapuolelle vasta ensi kesänä 🤷♂️#Fed #inflaatio pic.twitter.com/kUWmAAckzg
— Jari Hännikäinen (@JariHnnikinen1) August 10, 2022
Hännikäisen mukaan epävarmuutta liittyy erityisesti USA:n asuntomarkkinoihin, koska asumiskustannukset seuraavat muita asuntomarkkinaindikaattoreita viiveellä.