Kun verokortin tuloraja on ajan tasalla, tuloja ei loppuvuodesta veroteta lisäprosentilla.
Verohallinto arvioi, että verokortin tuloraja ylittyy lähes kolmella tulonsaajalla kymmenestä, jos he saavat loppuvuodesta tuloja samaan tahtiin kuin tammi-heinäkuun 2022 aikana.
Jos verokortin tuloraja ylittyy, tuloja verotetaan perusveroprosenttia korkeammalla lisäprosentilla.
”Jos tulot ovat muuttuneet alkuvuodesta merkittävästi, kannattaa tehdä OmaVerossa uusi verokortti loppuvuodeksi. Kun uuden verokortin tekee nyt, korkeammat tulot ja mahdollisesti noussut veroprosentti ehditään huomioida ennakonpidätyksessä tasaisesti syksyn mittaan”, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Heikki Koskela.
Verokortin tulorajan riittävyys on helppo tarkistaa itse. Tuloraja löytyy sekä OmaVerosta, verokortista että verokortin mukana toimitettavasta ennakkoperinnän päätöksestä.
”Kannattaa verrata omia, tiedossa olevia tulojaan verokortin tulorajaan. Jos vaikuttaa siltä, että tuloraja ei riitä loppuvuoden tuloille, on paikallaan tilata uusi verokortti”, Koskela sanoo.
Ensin kannattaa katsoa OmaVeron ennakkoperinnän päätös, joka on tullut joulukuussa 2021. Ennakkoveron päätöksestä näkyy arviot verovelvollisen koko vuoden tuloista, joiden perusteella veroprosentti on laskettu.
Tarkemmat ohjeet löytyvät Verohallinnon verkkopalvelusta täältä.
Hallitus on toteuttanut useita korotuksia, jotka vaikuttavat verovelvollisten verotettavien tulojen määrään.
Ylimääräinen indeksikorotus nosti kesällä myös takuu- ja kansaneläkettä. Eläkkeensaajien veroprosentti ei kuitenkaan nouse vaan voi jopa hieman laskea, sillä samalla myös eläkevähennys kasvoi.
Pelkkää kansaneläkettä tai takuueläkettä saavien henkilöiden veroprosentti on nolla sekä ennen että jälkeen indeksikorotuksen.
Esimerkiksi työmarkkinatukea, toimeentulotukea ja vammaisetuuksia korotettiin heinäkuun alussa ylimääräisellä indeksikorotuksella. Verohallinto ei tee korotuksen vuoksi automaattisesti uusia verokortteja.
Moni etuuden saaja maksaa etuudesta veroa 20 prosenttia, minkä Kela on määrittänyt veroprosentiksi oletuksena. Esimerkiksi peruspäivärahaa saavilla 20 prosentin veroprosentti on riittävä indeksikorotuksen jälkeenkin.
”Etuutta saava on kuitenkin voinut hakea verokortin omien tarkkojen tulojensa mukaan. Koska indeksikorotus nostaa tulon määrää, kannattaa etuutta saavan tällaisessa tilanteessa hakea uusi verokortti, jotta verokortin tuloraja ei ylity loppuvuodesta,! Koskela sanoo.
Etuutta varten verokorttia ei tarvitse itse toimittaa etuuden maksajalle, sillä se siirtyy suoraan Verohallinnolta esimerkiksi Kelaan.
