Saksa ostaa pilkkahintaan Fortumin saksalaisen Uniperin osakkeet. Fortum-salkun arvossa on käynyt kova kato piensijoittajalle.
Pörssikonkari Hannu Angervuo laskee, että osakkeenomistajat ovat menettäneet yhteensä noin 9,3 miljardia euroa Fortum-salkkunsa arvosta Uniper-kriisin seurauksena 15 kuukauden aikana.
”Laskelmaa Fortumin osakkeenomistajien menetyksistä voi niputtaa yhteen yhtiöiden liiketuloksista, joissa Fortum on tehnyt voittoa ja Uniper on kirjannut jättitappioita”, Angervuo jatkaa.
Fortumin johto arvioi keskiviikkona noin kuudeksi miljardiksi euroksi yhtiönsä yhteenlasketut tappiot Uniperista.
Angervuo ei kyseenalaista Fortumin ja talouslehtien arvioita kuudesta miljardista, mutta luvuista puuttuu Uniperin tappioiden ja Fortumin voittojen erotus.
Angervuo nostaa esiin, että Fortum on Uniperin konsolidoinnin aikana eli 15 kuukaudessa tehnyt yksin noin 4,6 miljardia euroa liikevoittoa. Uniperin liiketappioksi on kirjautunut yhteensä 14 miljardia euroa samalta aikajaksolta eli kesäkuun loppuun mennessä.
”Tappioita on siten kertynyt yhteensä noin 9,3 miljardia euroa Fortumin liikevoiton ja Uniperin liiketappion erotuksena”, Angervuo jatkaa.
Vastaavaa laskelma ei sisälly Fortumiin omiin laskelmaan kuuden miljardiin euron tappioista Uniperista.
Menetetyt voittovarat
Angervuo korostaa, että Uniperin 14 miljardin euron liiketappio on leikannut Fortumin osakkeenomistajien omaa pääomaa samalla summalla.
Uniperin tappiot ja alaskirjaukset ovat siten hävittäneet isolla kädellä voittovaroja Fortumin osakkeenomistajilta.
”Yhtiö eli Fortum voisi antaa lopullisen laskelman osakkeiden voittovarojen ja Fortumin omien varoja menetyksistä koko Uniperin omistuksen ajalta.”
Suuntaviivaa voi hakea Fortumin omasta pääomasta, joka oli 1,98 miljardia euroa kesäkuun lopussa ja vuoden 2021 maaliskuussa oma pääomaa oli vielä 14 miljardia euroa. Lukuihin sisältyy kahden miljardin euron osingot.
”Karkkia on jaossa kaikille”
Polemisointi käy nyt kovilla kierroksilla Saksan tappioiden syyllisistä ja Fortumin johdon asemasta.
Angervuon mukaan kansainväliset investointipankit loivat taitavasti pelastuspaketin Uniperille sekä Fortumille sekä ilmeisen kovaan hintaan.
Hiekka juoksi jo vähiin tiimalasissa. Myös Fortum uhkasi menettää omat pääomansa kolmannella vuosineljänneksellä, joka päättyy syyskuun lopussa.
”Mikäli Fortum olisi joutunut kirjaamaan heinä-syyskuun lukuihinsa vielä lähes 80 prosenttia Uniperin kolmannen neljänneksen arvioiduista miljardien eurojen tappioista, olisi yhtiön oma pääoma jääneet liian kevyeksi tappioiden puskurina”, Angervuo jatkaa.
Angervuon mukaan pelastus Fortumille tuli arvioni mukaan sitten aivan kaatumisen kalkkiviivoilla.
”Nyt sopimus lupaa karkkia kaikille myös politiikoille.”
Nurinkurisena tai hassukurisena voi pitää Uniperin ehdotusta, jonka Fortum saa ostaa Uniperin Ruotsin ydin- ja vesivoiman, mikäli Uniper ryhtyy myyntiin. Angervuon mukaan Fortum on jo kerran ostanut voimaloista 70-80 prosenttia Uniperin kautta.
Venäjä odottaa myyntiä
Yhdeksi vetoavuksi voi nostaa nopeuden pelastusoperaatiossa. Fortum pystyy heti kirjaamaan Saksasta 500 miljoonan saatavansa Uniperin osakkeiden myynnistä.
Fortum hankkii samalla aikalisän Uniperin osakkeiden noin kuuden miljardin euron alaskirjaukseen, joka toteutunee, ei nyt heti, vaan vuoden viimeisellä neljänneksellä.
”Alaskirjausten lykkäys loppuvuodelle antanee pelivaraa Fortumin omille pääomille, jotka olivat vain kaksi miljardia euroa kesäkuun lopussa”, Angervuo arvioi.
Mutta yhtiön tappioriskit tai riskit miljardien eurojen alaskirjauksista pysyvät edelleen yhtiön Venäjän noin kirjanpitoarvoltaan noin 5,2 miljardin euron liiketoiminnoissa.
Fortumin johto voi keskittyä loppuvuodeksi Venäjän toimintojen ”kannattavaan” myyntiin.
Fortum on myynyt kaiken liiketoimintansa pohjoismaissa, Baltiassa ja osittain Suomen, kuten Järvenpään voimalat ja jakeluyhtiöt. Nyt Fortum palaa takaisin kotikentilleen, mutta 15 miljardia euroa köyhempänä, Angervuo tiivistää lopuksi.