Osakeanalyysit

Konepajat tyrkyllä pörssin ”alelaarista”

Piensijoittajille käy kylmä viima tuulipuseron läpi Helsingin pörssin ankkuriyhtiöiden eli konepajojen kurssiromahduksen tiimoilta.

Metso Outotec kaivos

Suurimpien konepajojen, kuten Koneen ja Valmetin osakekurssi on pudonnut keskimäärin noin 35 – 40 prosenttia yhtiöiden aiemmasta huipputasosta.

Pörssikonkari Hannu Angervuo laskee, että konepajojen eli teknologiayhtiöiden yhteenlasketusta pörssiarvosta on siten kadonnut 31,6 miljardia euroa eli noin 44 prosenttia verrattuna keskimääräiseen huippukurssiin.

”Jotkut analyytikkopiirit ovat aiemmin luokitelleet yliarvostetuiksi konepajojen osakkeet, jotka ovat nyt ottaneet historiallisesti jyrkän ja nopean laskukierteen”, Angervuo toteaa, mutta ei kommentoi kurssitasoa, vaan käyttää ”pörssi on aina oikeassa” ilmaisua.      

Yhdysvaltain ja Euroopan pörsseistä voi hieman paradoksaalisesti lukea, että suomalaisten kone- ja laitevalmistajien osakkeet ovat syystä tai toisesta halventuneet jopa enemmän kuin esimerkiksi ulkomaisten kilpailijoiden.

Angervuon mukaan ulkomaiset sijoittajat ovat pudottaneet omistustaan suomalaisyhtiöissä, kuten Valmetissa. Helsingin pörssi kuuluu yhä globaalin sijoittamisen areenalla ”periferiaan” etenkin kriisien aikana.

Koneelle jo ostosuosituksia

Himmeää valoa tulee näkyviin kuilun pohjalta. Danske Bank nosti jo hissiyhtiö Konetta ostopaperiksi nykyisellä noin 41 euron kurssitasolla. Samaan suuntaan viittasi Angervuo aiemmin.

”Syystä tai toisesta ennätykselliset tilauskannatkaan eivät ole pelastaneet sen enempää Konetta, Valmetia Wärtsilää eikä muita globaalisti operoivia konepajoja, kuten Konecranesia osakkeen arvon romahdukselta”, Angervuo lisää.

Konepajojen yhteenlaskettu tilauskanta vahvistui kuitenkin noin viidenneksen ja oli noin 32 miljardia kesäkuun lopussa. Eli tekemätöntä piisaa pitkälle eteenpäin. Kiina-riskit ovat painaneet etenkin Koneen osaketta.   

Riski piilee kustannuksissa

Suuret sijoittajat pitävät tarkassa sihdissä maakohtaisia vientilukuja, mikä osaltaan ohjaa pääomavirtoja pörssiyhtiöihin.

Angervuon mukaan yksi riski piilee tuottajahintojen jyrkässä kallistumisessa, mikä tulee raaka-aineista, kuten teräksestä ja komponenteista. Jälkimmäisistä on yhä vallinnut pulaa.

Tuottajahinta sulkee sisäänsä tuotteen verottoman myyntihinnan tehtaan portilla. Teollisuuden tuottajahinnat, kuten komponentit ovat kallistuneet yksin heinäkuussa noin 30 prosenttia.

Koneiden ja laitteiden valmistajat pyrkivät ajamaan kustannuskuorman myyntihintoihinsa. Ja onnistumisen pitäisi jatkossa näkyä liikevaihdon vähintäänkin useiden kymmenien prosenttien kasvuluvuissa.

Angervuon mukaan heinäkuun vientitilastot sulkevat sisäänsä ainakin lyhyen ajan riskin kannattavuudelle ja liikevaihdolle.

”Konepajojen viennin arvo otti tammi-kesäkuussa vain 10,3 prosenttia plussaa eli jäi reilusti alle tuottajahintojen yli 30 prosentin kallistumisen. Koko Suomen tavaravienti tammi-kesäkuussa kasvoi noin 24 prosenttia.”

Angervuo jatkaa, että tuottajahintojen kallistumisen ja liikevaihdon kasvuprosenttien välillä vallitsi siten heinäkuussa ammottava kuilu, mikä vaatii jatkossa yhtiöiltä kovaa kiriä kannattavuuden nimissä.

”Ehkä parin kolmen kuukauden aikana käy ilmi, ovatko yhtiöt saaneet korotukset läpi myyntihintoihinsa ja sen, että pitävätkö analyytikoiden positiiviset ennusteet kutinsa loppuvuodelle.”

Ulkomaiset yhtiöt halventuneet vähemmän 

Kotimaisen konepajojen eli teknologiateollisuuden yhtiöiden pörssikurssien rojahtamista voi ”väljästi” peilata yhtiöiden ulkomaisia kilpailijoita vasten, mikä saattaa avartaa pelikenttää sijoittajille.

Esimerkiksi Koneen osakekurssi on pudonnut 41 prosentin verran huipustaan.

Kovimman kilpailijan amerikkalaisen hissiyhtiö Otiksen osake on koukannut noin 19 prosenttia noin 90 dollarin huipustaan eli puolet vähemmän kuin Koneen.

Sveitsiläinen hissiyhtiö Schindler on puolestaan pudonnut ”Kiina-riskien vetoisena” samaa raataa Koneen kanssa.

Madonlukuja Euroopalle

Amerikkalaiset pankkiirit ovat jo loihtineet talouden madon lukuja Euroopalle, mikä latistanee edelleen sijoitusvirtoja Helsingin pörssiin. 

Syystä tai toisesta uuden energian kiivasrytminen luomistyökään ei ole vakuuttanut sijoittajia vakaa tahtisesta Wärtsilästä, jonka osake on pudonnut yli 15 euron huipusta noin kahdeksan euron tasolle.

Eli miinusta on kertynyt noin 47 prosentin verran. Saksalaiskilpailijaa MAN Energy Solutionsia ei erikseen noteerata pörssissä.  

Norjalaisen monialayhtiö Kongsbergin Marine-liiketoiminnan voi väljästi rinnastaa Wärtsilän kilpailijaksi. Kongsbergin osake on halventunut noin viidenneksen huipustaan.

Konecranes halventunut enemmän kuin kilpailija

Siltanostureistaan tunnetun Konecranesin osake on pudonnut noin 47 prosenttia ennätystasostaan. Amerikkalaisen kilpailijan Columbus McKinnonin osake on samalla mittarilla laskenut vähemmän eli vajaan kolmanneksen.

Lastinkäsittelylaitteiden Cargotecin osakekurssi on heikentynyt noin kolmanneksen huipustaan.

Metso Outotec erottuu konepajoista pienimmällä kurssilaskulla jopa globaalilla tasolla. Kaivoslaitteet ja murskaimet kannattavat konsernia, jonka osakekurssi on pudonnut vain hieman yli viidenneksen suhteessa aiempaan huippuunsa.

Amerikkalainen eri logistiikka-alan laitevalmistaja Terex kisaa Metson Outotecin kanssa murskaimissa. Terex on halventunut noin 27 prosenttia korkeimmasta tasostaan. Tampereen ja Turun kaivoslaitteiden tehdastakin pyörittävän ruotsalaisen Sandvikin osake on laskenut noin 30 prosenttia huipustaan.

Tanskalainen sementtiteknologiastaan tunnettu FL Scmidth operoi ison yritysoston jälkeen Outecin insinöörityön kentillä perusmetalleissa. Tanskalaisyhtiö on halventunut noin viidenneksen kurssihuipustaan vuoden aikajaksolla.

Valmet pudonnut noin 35 prosenttia

Paperikoneistaan tunnetun ja ennätyksellisestä tilauskannastaan tunnetun Valmetin osake on tullut alas aiemmasta huipustaan eli noin 38 eurosta 24 euroon eli 35 prosentin verran.

Valmetissa voi nostaa esiin myös konserniin sulautuneen venttiiliyhtiö Neleksen, jonka yhden amerikkalaisen kilpailijan Flowserven osake on halventunut 16 prosenttia huipputasostaan.

Itävaltalainen monialakonserni Andritz kisaa Valmetin kanssa pehmopaperikoneissa. Yhtiön osake on halventunut noin viisi prosenttia vuodessa.

Mutta Andritzin osakekurssi ponnahti ennätykseen kesäkuussa ja sahannut melko jyrkästi lyhyelläkin aikavälillä.  

Piensijoittajien suosikin metsäkonevalmistajan Ponssen osake on halventunut huipputasostaan noin 43 prosenttia.

ABB-konserni operoi Suomessa Helsingin Pitäjänmäen, Vaasan ja Helsingin Vuosaaren tehtailla. Osakekurssi on laskenut noin viidenneksen huipputasostaan.  

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös