Kasvuosakkeet

Analyytikko: Marimekon osakkeen arvostus on nyt edullinen

Marimekko porskuttaa yhä menestyksen aalloilla ja nyt osakekin on laskenut houkuttelevalle tasolle.

Tiina Alahuhta-Halme Marimekko
Tiina Alahuhta-Halme, Marimekon toimitusjohtaja.

Brändiyhtiö Marimekon osake on laskenut vuodessa yli 30 prosenttia. Lasku on tapahtunut yleisen vaisun markkinatunnelman vanavedessä.

Yhtiö ei ole julkistanut tulosvaroituksia tai muutakaan negatiivista. Päinvastoin, Marimekon hallitus päätti syyskuun alkupuolella yhtiön uusista aiempaa kovemmista pitkän aikavälin taloudellisista tavoitteista nostaen tavoitteita liikevaihdon kehittymiselle ja vertailukelpoiselle liikevoittomarginaalille.

Uusissa pitkän aikavälin tavoitteissaan Marimekko tavoittelee liikevaihdon 15 prosentin vuosittaista kasvua, 20 prosentin liikevoittomarginaalia ja vuoden lopun nettovelka/käyttökate-suhdelukua 2. Lisäksi Marimekon osinkotavoite osakekohtaisesta tuloksesta on vähintään 50 prosenttia.

Aiemmin liikevaihdon kasvutavoite oli yli 10 prosenttia, liikevoittomarginaalin tavoite oli 15 prosenttia ja vuoden vuoden lopun nettovelka/käyttökate-suhdeluku oli korkeintaan 2. Osinkotavoitteena oli sama kuin uudessakin tavoitteessa.

Marimekko on ollut jo pitkään vahvassa kasvu- ja tuloskunnossa. Niin se oli toisella vuosineljännekselläkin.

Marimekon liikevaihto kasvoi toisella vuosineljänneksellä 16 prosenttia vertailukaudesta ja oli 38 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 32,7 miljoonaa euroa. Analyytikoiden konsensusodotus oli hieman alle 37 miljoonan euron liikevaihto.

Liikevoitto nousi vuosineljänneksellä 5,7 miljoonaan euroon viime vuoden 4,9 miljoonasta eurosta. Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 17 prosenttia ja oli 5,7 miljoonaa euroa eli 15,0 prosenttia liikevaihdosta. Tuloskehitys oli hieman odotettua vahvempaa, sillä analyytikoiden konsensusodotuksena oli 5,5 miljoonan vertailukelpoinen liikevoitto.

Marimekko odottaa liikevaihdon kuluvana vuonna kasvavan edellisvuodesta, jolloin se oli 152 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin yhtiö ennakoi olevan arviolta noin 17–20 prosenttia, kun se viime vuonna oli 20,5 prosenttia.

Vuoden 2022 näkymiin volatiliteettia aiheuttavat erityisesti globaalit toimitusketjujen häiriöt, kaikkialla kasvaneet materiaali- ja logistiikkakustannukset sekä kuluttajien luottamuksen ja ostovoiman kehitys.

Inderesin analyytikko Rauli Juva arvioi Inderesin artikkelissaan, että hyvin sujuneen alkuvuoden jälkeen varsin heikkokin jälkimmäinen puolivuotisjakso riittää koko vuoden ohjeistukseen pääsemiseen.

Juva arvioi kuitenkin, että Marimekon järjestämä pääomamarkkinapäivä ei tarjonnut uusia konkreettisia toimia siihen, miten kasvu saadaan pysymään yhtiön tavoittelemalla yli 15 prosentin tasolla, jossa se on historiallisesti ollut vain vuonna 2021.

”Tämä on etenkin nykyisessä talousympäristössä mielestämme hyvin haastavaa”, Juva toteaa.

Marimekon osakkeen arvostus on kuitenkin analyytikon mielestä nyt edullinen kurssilaskun myötä ja tuotto-odotus houkutteleva.

”Viimeaikaisen kurssilaskun myötä Marimekon arvostus (EV/EBIT 11x ja P/E 15x vuodelle 2023) on vaatimaton. Näemme tuloskasvun jäävän lähivuosina pieneksi, mutta osingon, tuloskasvun ja kertoimien nousun tuoma kokonaistuotto-odotus nousee noin 10 %:n p.a. tasolle. Tämän myötä näemme tuotto/riski-suhteen positiivisena, joskin näemme edelleen lähiajan riskit enemmän negatiivisella puolella.”

Inderes laski Marimekon tavoitehinnan aikaisemmasta 13 eurosta 11 euroon.  Se ylittää kuitenkin tämän hetken 9,4 euron kurssinoteerauksen.

Juvan mukaan tavoitehinnan lasku johtuu matalammasta diskontatun kassavirran arvosta, matalammista verrokkien kertoimista sekä lisääntyneistä lyhyen aikavälin riskeistä.

Inderesin suositus Marimekon osakkeelle on edelleen lisää.

Kommentoi
Ylös
>