Maailma panostaa nesteytetyn maakaasun tuotantoon voimalla

Nesteytetyn maakaasun tuotanto kasvaa eri puolilla maailmaa reaktiona kireään kaasumarkkinaan.
nesteytetty maakaasu tankkeri nesteytetty maakaasu tankkeri

Venäjän kaasutoimitukset Eurooppaan romahtivat sen jälkeen, kun Venäjä painostaa kaasun avulla Eurooppaa luopumaan talouspakotteista. Kaasuenergiasta riippuvainen Eurooppa joutuu hankkimaan maakaasua muista lähteistä.

Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava kertoo pankin viikkokatsauksessa, että ennen Ukrainan sotaa EU-maat toivat noin 40 prosenttia käyttämästään maakaasusta Venäjältä.

Eurooppa on nojannut vahvasti Venäjältä ja Norjasta kaasuputkia pitkin tuotuun kaasuun, mutta jatkossa Eurooppa tarvitsee yhä enemmän laivoilla tuotavaa nesteytettyä maakaasua. Onneksi nesteytetyn maakaasun tuotantoon investoidaan parhaillaan tuntuvasti eri puolilla maailmaa.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

”Maailman suurimmat LNG:n viejät ovat Australia, Qatar ja Yhdysvallat. Yhdysvaltojen vientikapasiteetin ennustetaan kasvavan asteittain peräti 80 prosenttia vuoden 2027 loppuun mennessä, kun suunnitellut investoinnit valmistuvat. Maailman suurin yksittäinen LNG-projekti on meneillään Qatarissa. Sen ensimmäinen vaihe valmistuu vuonna 2025, mikä nostaa Qatarin tuotantokapasiteettia 40 prosenttia. Toisen vaiheen myötä Qatarin tuotantokapasiteetti kasvaa kaikkiaan 64 prosenttia vuoteen 2027 mennessä”, Alava toteaa.

Alavan mukaan uutta kapasiteettia on valmistumassa myös Afrikkaan, erityisesti Mosambikiin, josta voi tulla lähivuosina yksi johtavia nesteytetyn maakaasun viejiä.

Mitä tarjonnan kasvu siis tarkoittaa kaasumarkkinoiden kannalta? Tarjonnan lisäys alentaa kaasumarkkinoiden hintapaineita.

”Kaasumarkkinoiden kireys tulee siten vähitellen helpottamaan, mikä tulee ennen pitkää painamaan hintaa alaspäin”, Alava arvioi.

Myös Yhdysvallat on panostanut 2000-luvulla voimakkaasti maan energiavarojen hyödyntämiseen, Alava muistuttaa.

”Maan kaasun- ja öljyntuotanto ovat molemmat kaksinkertaistuneet vajaassa parissa kymmenessä vuodessa. Merkittävä osa uutta tuotantoa on liuskekaasua ja liuskeöljyä. Tuotannon kasvun avulla maasta on tullut nettona energiaomavarainen.”

Yhdysvallat kärsii siten energian hinnannoususta huomattavasti vähemmän kuin Eurooppa. Alavan mukaan kuitenkin Yhdysvalloissakin kaasun hinta on noussut, kun paikalliset kaasuntuottajat myyvät kaasun mieluiten nesteytettynä Eurooppaan, jossa hintataso on moninkertainen.

Alavan mukaan Euroopan maista ainoastaan Ukrainassa tuotetaan liuskekaasua, ja Britanniassa tuotantomahdollisuuksia selvitetään parhaillaan. Toistaiseksi EU on 90-prosenttisesti riippuvainen tuontikaasusta.  

Vähitellen Venäjäkin alkaa kärsiä kaasutoimitusten loppumisesta Eurooppaan.

Alavan mukaan vielä kesän alussa näytti siltä, että Venäjän öljy- ja kaasutulojen suotuisa kehitys jatkuu, kun kohonneet hinnat kompensoivat pienempiä toimitusmääriä. Tilanne on kuitenkin muuttumassa.

”Venäjän budjettitasapainossa on kuitenkin tapahtunut jyrkkä käännös huonompaan parin viime kuukauden aikana, ja alkuvuoden ylijäämä on jo sulanut. Budjetin tulojen supistumista selittävät kaasun myyntivolyymien väheneminen, ruplan vahvistuminen (vientitulot enimmäkseen dollareissa) sekä öljyn hinnan lasku.”

Samalla Venäjän valtion budjetin menot ovat jatkaneet parinkymmenen prosentin kasvussa sotamenojen paisumisen vuoksi, Alava kertoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli

Suomen ensimmäinen torninosturi seisoo nähtävyytenä Forssassa

Seuraava artikkeli
säästäminen sijoittaminen säästöpossu raha talous

Kotitalouksien säästämisaste painui negatiiviseksi