Ovaro Kiinteistösijoituksen vuokrausaste jatkaa nousuaan.
Ovaro Kiinteistösijoitus raportoi jatkossa kuukausittain asuntojen pinta-alaperusteisen vuokrausasteen kaikkien yhtiön omistamien asuntojen osalta. Aikaisemmin yhtiö raportoi myös myynnit. Ovaro on myynyt noin puolet asuntokannastaan ja keskittyy jatkossa kiinteistökehitykseen myyntien sijaan. Ovaro omistaa tällä hetkellä noin 700 asuntoa.
Ovaro Kiinteistösijoitus on suomalaisiin asuntoihin ja toimitiloihin sijoittava pörssiyhtiö, jolla on lähes 5 000 osakkeenomistajaa.
Toimitusjohtaja Marko Huttunen kertoo, että yhtiön asuntosalkun vuokrausaste kehittyi positiivisesti elokuun aikana.
”Vuokramarkkina veti osittain siitä syystä hyvin, että opiskelija-asuntojen kysyntä on palautunut normaalimpaan suuntaan pandemian jälkeen. Myös Ovaron suuremmille perheasunnoille oli markkinoilla hyvin kysyntää elokuun aikana”, Huttunen kertoo.
Kokonaisuudessaan Suomen vuokramarkkinoilla on nyt selkeästi positiivisempi vire verrattuna edellisvuoteen, Huttunen toteaa.
Marko Huttunen aloitti Ovaron toimitusjohtajana helmikuussa 2020. Ovaron vuokrausaste on kohonnut selvästi hänen kaudellaan. Huoneistoja on remontoitu, vuokraustoiminta on ollut aktiivista ja toimintoja on järjestelty uudelleen.
Osa aiemmin ulkoistetuista toiminnoista on otettu omaan haltuun ja osa on ulkoistettu. Ovaron oma organisaatio on kevyt ja yhtiö käyttää tärkeitä kumppaniyrityksiä ja –yrittäjiä liiketoimintansa tukena.
Ovaron riski- ja rahoitusprofiilissa tapahtui merkittävä muutos marraskuussa 2021. Yhtiö myi ison 26,1 miljoonan arvoisen asuntoportfolion kansainväliselle kiinteistösijoittajalle. Pääosa kohteista oli 1970-luvulla valmistuneita.
Omistettavien asuntojen määrä laski näin 1 100 asunnon tasolta 760 asuntoon. Kaupasta aiheutui 4,3 miljoonan alaskirjaus, koska kohteet myytiin alle tasearvojen. Iso asia oli, että yhtiö sai maksettua kaikki korkeakorkoiset lainansa pois, yhteensä 24 miljoonaa euroa.
Kauppa oli samalla tärkeä askel strategiassa, jossa yhtiö keskittyy kasvukeskuksiin ja asuntojen lisäksi myös toimitiloihin kiinteistökehityskärjellä. Samalla rahoituskulut supistuivat.