Muuttuva toimintaympäristö on vaikuttanut Rapalaan voimakkaasti viime vuosina. Yhtiö hyötyi korona-ajasta, mutta nyt makroympäristö on muuttunut haasteelliseksi. Lisäksi sääolosuhteet eivät ole olleet suosiollisia.
Toimintaympäristön nopeat muutokset ovat näkyneet myös dramaattisina muutoksina yhtiön osakekurssissa.
Alkuvuodesta 2020 Rapalan kurssi kävi alhaisimmillaan alle 2,3 eurossa, mutta nousi sitten kesällä 2021 hetkellisesti yli 10 euroon. Ukrainan sodan puhkeamisen jälkeen osake on ollut jyrkässä laskussa ja tällä hetkellä osake noteerataan 4,9 euroon. Eilen julkistettu tulosvaroitus tulee luultavasti laskemaan kurssia lisää.
Yhtiö päivittää vuoden 2022 näkymiään. Rapala odottaa nyt vuoden 2022 vertailukelpoisen liikevoiton ilman operatiivisia eriä suojaavien valuuttajohdannaisten realisoimattomia markkina-arvostuksia ja muita vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä jäävän merkittävästi alle edellisvuoden tason.
Aikaisemmin huhtikuun lopussa Rapala oli arvioinut vuoden 2022 vertailukelpoisen liikevoiton jäävän alle edellisvuoden tason.
Heikentyneiden näkymien taustalla on ennen kaikkea vuoden 2022 lyhyt avovesikalastuskausi, jota leimasivat vähittäismyyjien huomattavat varastojen purkamiset ja vähäiset täydennysostot. Kauppaketjujen ostajien ostobudjetit ovat minimissään.
Epänormaalit sääolosuhteet kaikilla olennaisilla markkinoilla ovat myös aiheuttaneet lisäpainetta kaudelle.
Lisäksi negatiivinen makrotaloudellinen ympäristö vaikuttaa koko urheilukalastusmarkkinaan, sillä kuluttajakysyntä on hidastunut energian hinnan noustessa jyrkästi ja inflaation ollessa korkea. Tämä on luettavissa urheiluvälinejälleenmyyjien raporteissa, jotka kertovat heikosta myynnistä kesän aikana.
Vaikka vuoden 2022 markkinaolosuhteet ovat olleet haastavat, strategian toteutus ei ole hidastunut. Yhtiö kertoo päinvastoin, että sitä on kiihdytetty useilla osa-alueilla.
Esimerkiksi toimitusketjujen ja operaatioiden hallintaa on tehostettu markkinan pandemian jälkeisen normalisoitumisen valossa. Tärkeässä ja kasvavassa vapa- ja kelakategoriassa Okuman myynti Euroopassa on käynnistynyt erinomaisesti. Korkea bränditunnettuus, laaja tuotevalikoima ja Okuman merkittävä arvo sopivat hyvin nykyisiin markkinaolosuhteisiin.
Lisäksi yhtiö hyötyy parhaillaan vahvasta asemastaan talvikalastuskategoriassa, jossa kausi on lähtenyt käyntiin erittäin hyvin. Tämä vahvistaa yhtiön mukaan sen, että sillä on kasvupotentiaalia, jota se hyödyntää haastavista markkinaolosuhteista huolimatta.
Rapalan tammi-kesäkuun liikevaihto laski vertailukelpoisin valuuttakurssein 12 prosenttia vertailukaudesta 148 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen liikevoitto laski viime vuoden 26,5 miljoonasta eurosta 15,5 miljoonaan euroon.
Heikompi kannattavuus johtui pääasiassa alhaisemmasta liikevaihdosta markkinan normalisoituessa pandemian jälkeen. Lisäksi nykyinen makrotaloudellinen ympäristö ja korkea inflaatio asettavat paineita liikevaihdolle ja kannattavuudelle. Tätä kompensoi kuitenkin osittain Okuma-jakelun menestyksekäs lanseeraus ja suotuisampi tuotevalikoima.
Toimitusjohtaja Nicolas Cederström Warchalowskin mukaan vuoden 2022 ensimmäiset kuusi kuukautta olivat haastavia urheilukalastusmarkkinan asteittaisen palautumisen muuttuessa nopeasti markkinan jyrkempään normalisoitumiseen, kun kuluttajat palasivat tavanomaisiin pandemiaa edeltäviin aktiviteetteihinsa.
”Huomattavin ja nopein markkinan muutos oli Yhdysvalloissa, jossa heikentynyt kuluttajakysyntä yhdistyi jälleenmyyjien varastojen purkamisen vaikutuksiin. Tavallista kylmempi ja pidempi talvi lyhensi avovesikalastuskautta maasta riippuen jopa 4-8 viikolla pohjoisella pallonpuoliskolla vuoden 2022 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Lisäksi markkinaympäristöön vaikuttivat voimakkaat makroekonomiset häiriötekijät, kuten korkea inflaatio, ennätyksellisen korkea polttoaineen hinta ja Ukrainan kriisin vaikutukset”, Warchalowski totesi tulosraportin yhteydessä.
Rapalaa seuraava Inderes ennustaa yhtiön viime vuoden 0,46 euron oikaistun osakekohtaisen tuloksen laskevan tänä vuonna 0,25 euroon. Ensi vuodelle odotuksissa on 0,47 euron oikaistu osakekohtainen tulos. Kuluvan vuoden tulosennusteella yhtiön P/E-kerroin on 19,4x, kun viime vuoden lopussa se oli 19,1x.