Oma talous

Kirja-arvio: Natalia Salmelan ja Jasmin Hamidin uutuuskirja innostaa lapsilähtöiseen rahakeskusteluun

Syksyn kiinnostavin lastenkirja käsittelee raha-asioita leikkisästi ilotellen.

Sijoitusvaikuttajat Natalia Salmela ja Jasmin Hamid debytoivat kirjailijakaksikkona lapsille suunnatulla uutuusteoksellaan Raha. Missä se kasvaa ja mihin se katoaa? (WSOY 2022)

Mamma betalar -podcastista tuttu parivaljakko osuu uudella aluevaltauksellaan kultasuoneen, sillä juuri tämänkaltaista raikasta tuulahdusta on kaivattu kirjakauppojen ja kirjastojen lastenosastoille.

Tuoreessa lastenkirjassa vastataan nuoremman sukupolven rahataitojen kehittämisen tarpeeseen, kun talouden saloja avataan kattavasti rahan historiasta pörssikursseihin. Käytännönläheiset kysymykset ja vastaukset ovat avainasemassa tärkeän aiheen äärellä.

Kirjassa rahakuviot piirretään auki lapsentasoisesti. Talouden kiemuroita tarkastellaan pienten ihmisten silmin, helposti lähestyttävän tarinan kautta. Keskiössä on viisihenkinen perhe, jonka taloudellisesti valveutunut äiti eli mamma innostuu puhumaan aihepiiristä aamupalapöydässä.

Mamma esittelee muun muassa pörröisen, sympaattisen verokarhun, joka jakaa kirstustaan varoja infrastruktuurin pyörittämiseen. Rahojen kodin kerrotaan sijaitsevan pankissa, jossa niitä hoidetaan ja niille hankitaan kavereita sijoittamalla.

Lisäksi kirjan kannet kätkevät sisäänsä runsaasti yleishyödyllistä tietoa, kuten työllisyystilastoja, yritystoiminnan perusperiaatteita ja arjen säästövinkkejä, joista viimeksi mainituissa muistutetaan, että säästää voi muutakin kuin rahaa: sähköä, vettä, ruokaa, polttoainetta sekä tietysti vanhempien hermoja.

Teoksessa on sopivan opettavainen ote, jolla onnistutaan ruokkimaan lasten luontaista uteliaisuutta. Samalla se on veikeän oivaltava katsaus rahamaailmaan ja siihen, miten talous toimii. Rahakirja ilahduttaa myös kertomistavallaan: voiko rahasta puhuminen todella olla näin kivaa?

Vaikka uunituoretta julkaisua markkinoidaankin lastenkirjana, kyseessä on ehdottomasti koko perheen yhteinen opus, joka sisältää kiinnostavaa nippelitietoa aikuisillekin. Kaikessa monipuolisuudessaan aikaa kestävän kirjan sivuilta voikin ammentaa oppeja vauvasta vaariin.

Allekirjoittaneen on myönnettävä, että kirjan selailu saattoi puolivahingossa ajautua täyteen uppoutumiseen. Päädyinkin lukemaan kirjan lopulta itselleni iltasaduksi.

Sanoma on siis selkeä: raha-asiat kuuluvat ihan kaikille eikä niiden suhteen ole syytä hyssytellä. Kirja loistaa yleistajuisuudellaan, jonka ansiosta taloustieto on aidosti kaikkien saatavilla.

Pikkuväki ajan hermolla

Nykyaikainen teos ravistelee syvälle juurtuneita asenteita. Tarinan asetelma poikkeaa virkistävästi perinteistä, sillä mamma on alakynteen tyytymisen sijaan selkeästi perheen pää talousasioissa.

Onpa rivien välistä luettavissa myös kenties perhevapaauudistuksen innoittamana syntynyt pyrkimys normien rikkomiseen, sillä iskä onkin se, joka on vauvan kanssa kotona mamman tuodessa leivän pöytään. Tilastojen valossa tämä ei ole kovin tavallista vielä 2020-luvun Suomessakaan.

Sisältö vakuuttaa, mutta punakantinen kirja kultaisilla yksityiskohdilla on myös visuaalisesti kaunis. Lasten rahakirja hurmaakin upealla, tarinan henkiin herättävällä kuvituksellaan, joka on Anna Salmisalon käsialaa.

Kuvissa riittää tutkittavaa erityisesti perheen pienimmille, jotka eivät ehkä ihan vielä lukutoukkailusta perusta. Raadin empiiriset havainnot osoittavat, että iloisesti kuvitettu kirja motivoi taaperoakin istumaan paikallaan.

Väitän, että tämän syksyn hittiteoksella tulee olemaan mediahypetystä kauaskantoisempia seurauksia, mikäli se löytää tiensä yhä useamman perheen kirjahyllyyn. Kirja on ottanut harteilleen osan vanhemmille sysätystä rahakasvatusvastuusta.

Sanotaan, että minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Ikätasoon suhteutettu rahataitojen opettaminen onkin kädenojennus jälkipolville. Tätä kontekstia vasten Salmelan ja Hamidin kokoama tietopaketti on yhteiskunnallisesti varsin merkittävä teko.

Merkittävä teko ja ihan vaan aivan ihana, lasten ikioma rahakirja.

Kommentoi
Ylös
>