Kasvuosakkeet

Pekka Lundmark: Nokia etenee Intian 5G-markkinoilla

Pekka Lundmark Nokia toimitusjohtaja
Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark. Kuva: Nokia Oyj.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark uskoo, että Nokia pystyy kasvamaan markkinoita nopeammin.

Nokia julkisti tänään kolmannen vuosineljänneksen tulosraporttinsa. Liikevaihdon kasvu nopeutui kolmannella neljänneksellä ja oli kuusi prosenttia edellisvuodesta ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta.

Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi 12 prosenttia kysynnän jatkuessa vahvana ja toimitusketjujen pullonkaulojen helpottaessa. Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi viisi prosenttia.

Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän liikevaihto sen sijaan laski kolme prosenttia, kun Nokia jatkoi tuote- ja palveluvalikoiman uudistamista.

Kvartaalin murheenkryyni oli Teknologia-liiketoimintaryhmä, jona liikevaihto laski 19 prosenttia. Tähän vaikuttivat tiettyjen päättyneiden lisenssisopimusten käynnissä olevat oikeudenkäynnit.

Nokian oikaistu liikevoitto kolmannella neljänneksellä oli 658 miljoonaa euroa, kun analyytikoiden konsensusodotus oli 689 miljoonan euron oikaistu liikevoitto. Odotettua heikompi tuloskehitys sai Nokian osakkeen selvään laskuun pörssissä.

Yritysasiakkaat nousevat nopeimmin kasvavaksi asiakassegmentiksi

Matkapuhelinverkot- ja verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmät paransivat kannattavuuttaan. Teknologia-liiketoimintaryhmän lisenssisopimusten uusimisten ajoitukset johtivat siihen, että liikevoittomarginaali laski hieman edellisvuoteen verrattuna, kertoo Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Teknologia-liiketoimintaryhmä jatkoi kuitenkin hyvää kehitystä patenttilisensoinnin kasvualueilla, kuten autoteollisuudessa ja kuluttajaelektroniikassa. Lundmarkin mukaan näiden alueiden merkitys oli vähäinen vuonna 2018, mutta nyt niiden liikevaihto viimeisen 12 kuukauden ajalta on jo yli 100 miljoonaa euroa.

Nokian yritysasiakasliiketoiminnan liikevaihdon kasvu kiihtyi ja oli 22 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Lundmarkin mukaan yritysasiakkaissa on Nokialle kaikkein suurin kasvumahdollisuus.

”Yritysasiakasliiketoiminnan kehitysmahdollisuudet ovat vahvat, mistä esimerkkinä tämän vuosineljänneksen aikana saavutetut 30 uutta asiakasta yksityisissä langattomissa verkoissa sekä uuden internettoimija-asiakkuuden varmistuminen IP-reitittimissä. Nämä kehitysmahdollisuudet huomioon ottaen odotamme yritysasiakkaiden olevan myös jatkossa nopeimmin kasvava asiakassegmenttimme”.

Makrotaloudellinen ja geopoliittinen epävarmuus ovat kasvaneet ja vaikuttavat Nokian toimintaympäristöön myös vuoden 2022 jälkeen.

”Vaikka tämä voi vaikuttaa joidenkin asiakkaidemme investointipäätöksiin, tällä hetkellä odotamme kasvua kohdemarkkinoillamme vuonna 2023 ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta”, Lundmark toteaa.

Intia nousee tärkeäksi 5G-markkinaksi

Nopeasti kasvavilla 5G-matkapuhelinverkkojen markkinoilla Intia on Nokialle tärkeä markkina.

”Olemme voittaneet uusia 5G- sopimuksia viime aikoina esimerkiksi Intiassa ja uskomme niiden realisoituvan vuonna 2023. Tämän huomioon ottaen uskomme, että olemme hyvässä vauhdissa tavoitteessamme kasvaa markkinoita nopeammin ja saavuttaaksemme pitkän aikavälin kannattavuustavoitteemme”, Lundmark toteaa.

Tähän asti Pohjois-Amerikka on ollut Nokialle se tärkein matkapuhelinmarkkina. Inderesin analyytikko Atte Riikola arvioi kuitenkin Nokian kanssa käydyn sijoittajapuhelun perusteella, että jatkossa operaattorien investoinneissa nähdään todennäköisesti normalisoitumista alaspäin.

Ensi vuoteen katsottaessa tätä kompensoi Lundmarkin mainitsema Intiassa käynnistyvä 5G-investointien sykli. Riikolan mukaan Nokia on Intian markkinoilla hyvissä asetelmissa voitettuaan merkittävät uudet 5G-sopimukset Bharti Airtelin ja Reliance Jion kanssa.

Toisaalta Nokian matkapuhelinverkkojen myynnin alueellisen jakauman muutos luo Riikolan mukaan tiettyä epävarmuutta jatkossa, koska Pohjois-Amerikan hyväkatteista liikevaihtoa tulee kompensoimaan matalakatteisempi myynti Intiasta.

”Tämän vaikutusta tullaan osaltaan näkemään jo Q4-tuloksessa. Nokia näkee kuitenkin edelleen Matkapuhelinverkkojen kannattavuudessa parantamisen varaa kasvavien volyymien kautta, mutta ensi vuoden kannattavuusnäkymien suhteen yhtiö ei vielä ottanut kantaa”, Riikola toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös