Markkinakommentit

Eläkeyhtiö: Vakaus markkinoille palaa vasta inflaation hellittäessä

Eläkeyhtiö Varmalle kuluva vuosi on ollut sijoituksissa vaikea. Kiihtynyt inflaatio ja korkojen nousu heijastuivat Varman sijoitusten kehitykseen.

Risto Murto Varma eläkevakuutusyhtiö
Varman toimitusjohtaja Risto Murto. Kuva: Lari Järnefelt.

Sijoitusten tuotto oli tammi–syyskuussa -4,9 prosenttia, kun ne vertailukaudella vuotta aiemmin olivat plussalla 13,5 prosenttia. Varman sijoitusten arvo oli 56,4 (59,0 vuoden alussa) miljardia euroa.

”Euroopassa erityistä synkkyyttä talouden näkymiin tuovat energiakriisi ja Ukrainassa jatkuva sota. Sijoitusmarkkinoita ohjaa kuitenkin Yhdysvallat, jossa talouden ongelmat ovat suoraviivaisemmat ja sota kauempana. Varman kaikista sijoituksista edelleen 49 prosenttia tuotti positiivisesti”, Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo.

Murron mukaan Yhdysvalloissa talouden ongelmat linkittyvät klassiseen työmarkkinoiden ylikuumenemiseen ja palautumiseen koronakriisistä, jonka aikana taloutta elvytettiin liikaa. Euroalueella sen sijaan ongelmavyyhti on nyt valitettavan monisäikeinen, eikä se ole helposti talouspolitiikan ratkaistavissa.

Osakesijoitusten jyrkkää syöksyä tasapainottivat Varman hajautetut sijoitukset muihin omaisuuslajeihin.

Pääomasijoitukset tuottivat 13,5 (39,9), hedgerahastot 5,6 (11,6) ja kiinteistösijoitukset 5,5 (4,1) prosenttia. Noteerattujen osakkeiden tuottoa oli -19,3 (17,6) prosenttia.

”Markkinoiden liikkeet ovat olleet odotetusti suuria nousseen inflaation ja keskuspankkien koronnostojen jäljiltä. Hajauttaminen eri omaisuuslajeihin ja maantieteellisesti sekä sijoitukset listaamattomiin yhtiöihin turvasivat sijoituksia pahimmalta kuohunnalta. Listattujen osakkeiden painoa on tilapäisesti vähennetty ja sijoitusjakaumamme turvaa vakavaraisuutta”, sijoituksista vastaava johtaja Markus Aho sanoo.

Markkinoille on odotettavissa vakautta vasta, kun ennätykselliseksi kiihtynyt inflaatio talttuu ja keskuspankit voivat hillitä koronnostoja.

USA:n vuosi-inflaatio oli syyskuussa 8,2 prosenttia, kun Bloombergin kokoaman konsensusennusteen mukaan ekonomistit odottivat 8,1 prosentin lukemaa. Pohjakuluttajahintaindeksi nousi 6,6 prosenttia vuoden takaisesta, ekonomistit odottaessa 6,5 prosentin lukemaa.

”Sijoitusympäristö on edelleen epävakaa, eikä positiivisia merkkejä ole nopeasti nähtävissä. Isoimpana huolena syksyn aikana on noussut esiin mahdollinen luisuminen taantumaan. Sijoitusmarkkinat hinnoittelevat nyt sitä, miten korkeat korot vaikuttavat yritysten tuloskuntoon”, Aho toteaa.

S&P Globalin amerikkalaisyritysten ostopäällikköindeksi supistui lokakuussa neljättä kuukautta peräkkäin.

Kuukausittaisessa ostopäälliköiden kyselyssä sekä valmistajat että palveluyritykset raportoivat heikentyneestä asiakaskysynnästä. S&P Globalin valmistus- ja palvelusektoreita seuraava Yhdysvaltojen yhdistetty PMI-tuotantoindeksi laski tässä kuussa 47,3:een syyskuun 49,5:stä lopullisesta lukemasta.

Kommentoi
Ylös
>