Markkinakommentit

Vaarallisesti valtaa itselleen kahmiva Kiinan presidentti Xi Jinping on huono merkki kiinalaisosakkeille

Kiinan presidentti Xi Jinping onnistui pönkittämään valta-asemaansa viikonlopun puoluekokouksessa. Se on huono merkki markkinoille.

Kiinalaisosakkeet ovat alamäessä. Kiinalaisen verkkokauppajätti Alibaban osake on romahtanut 15 prosenttia New Yorkin pörssissä. Myös pörssinoteerattu indeksirahasto KraneShares CSI China Internet Fund, joka sisältää yli 40 kiinalaista osaketta, laski 15 prosenttia.

Hong Kongin CSI 300 -indeksi laski 2,9 prosenttia, kun ulkomaiset sijoittajat myivät ennätykselliset 2,5 miljardin dollarin edestä mantereen osakkeita Hongkongin pörssilinkkien kautta, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Taustalla on Kiinan viikonlopun puoluekokous, jossa Kiinan mahtimiehen, presidentti Xi Jinpingin asema maailman toiseksi suurimman talousmahdin vallankahvassa lujittui entisestään.

Sijoittajat pelästyivät presidentti Xi Jinpingin tiukkenevaa otetta Kiinan hallitsevasta puolueesta, kun hän aloittaa kolmannen kautensa. Kolmas valtakausi on ennakkotapaus, kun kilpailijat ovat poissa ja seuraajaa ei ole näköpiirissä. Xin edeltäjät ovat hallinneet puoluetta vain kahden kauden ajan.

Puoluekokouksessa nähtiin paljon kansainvälistä huomiota saanutta dramatiikkaa. 79-vuotias Kiinan entinen johtaja Hu Jintao ohjattiin ulos kokoussalista. Jintao oli silminnähden vastentahtoinen poistumaan.  

Xi oli täyttänyt politbyroon pysyvän komitean kuudella uskollisella henkilöllä. Tämä ennennäkemätön valtapeli osoitti, että Xi hallitsee nyt kiistatta maan korkeinta päätöksentekoelintä, ja pysyvän komitean jäsenet ovat nyt yksinomaan Xille uskollisia tukijoita.

Xin entisestään vahvistunut valta-asema lisää markkinoiden ja sijoittajien huolia.

Kiina saattaa pidättäytyä pidempään talouden täydellisestä avaamisesta, koska vallan huipulla on vähemmän ääniä, jotka voivat kyseenalaistaa Xin koronan nollatoleranssipolitiikkaa. Sijoittajat ovat myös huolissaan siitä, että valtapuolue saattaa pitää kiinni kovasta linjasta kotimaisia yksityisyrityksiä ja teknologiayrittäjiä kohtaan ja lisätä Taiwaniin kohdistuvaa sotilaallista painostusta.

”Huolena on, että absoluuttinen valta voi johtaa ankaraan politiikkaan sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Paikallisella tasolla nollavihreä politiikka tai tiukemmat säädökset kiinalaisen teknologian osalta eivät välttämättä poistu. Kansainvälisellä tasolla markkinat ovat ehdottomasti huolissaan poliittisista jännitteistä”, sanoo HB Investmentsin sijoitusjohtaja Sharif Farha kertoo uutistoimisto Bloombergille.

Vanhempi ekonomisti Juuso Kaaresvirta Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksesta kertoo Ylelle, että Kiinan talouden ennakoinnista tulee jatkossa yhä vaikeampaa, sillä päätöksentekoa näyttää ohjaavan aiempaa enemmän ideologiset eivätkä niinkään taloudelliset perusteet.

Kiinan elpyminen kolmannella vuosineljänneksellä oli vaihtelevaa: työttömyys kasvoi ja vähittäismyynti heikkeni syyskuussa kasvun piristymisestä huolimatta. Vaikeuksissa oleva kiinteistöala on jatkanut supistumistaan.

Kiinan virallisten lukujen mukaan maan talous kasvoi heinä-syyskuussa 3,9 prosenttia, mikä on selvästi hitaampaa kasvua kuin aiempina vuosina on totuttu näkemään. Kasvu ylitti uutistoimisto Bloombergin ekonomistikyselyn 3,3 prosentin ennusteet.

Kommentoi
Ylös
>