Yrittäjyys

Piilaakson ihmelapsi Elizabeth Holmes huijasi olemattomalla verikokeella – nyt uhkana 15 vuoden vankeustuomio ja jättikorvaukset

Valheellisia verinäytteitä tuottaneen Theranos-yhtiön perustaja Elizabeth Holmes on pahassa liemessä.

Theranos-veritestausyhtiön perustanutta 38-vuotiasta Elizabeth Holmesia uhkaa 15 vuoden vankeustuomio Yhdysvalloissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Syytteiden mukaan Holmes huijasi sijoittajia, lääkäreitä ja potilaita yrityksensä kehittämien verinäytetestilaitteiden valheellisilla ominaisuuksista vuosina 2010–2015.

Holmes tuomittiin jo tammikuussa neljästä petoksesta ja juonittelusta. Vankeustuomion lisäksi syyttäjät hakevat nyt Homesilta 800 miljoonan dollarin korvauksia petoksen uhreiksi joutuneille sijoittajille.

Holmes ei ole myöntänyt valehdelleensa laitteiden toimivuudesta, vaan hän väittää, että testien laadusta vastasivat Theranosin laboratorion johtajat.

Ennen huijauksen paljastumista Elizabeth Holmes oli Piilaaksoon ihmelapsi. Hänen perustamansa Theranos-yhtiön arvo nousi korkeimmillaan yhdeksään miljardiin dollariin ja se keräsi yli 700 miljoonaa dollaria rahoittajilta. Talouslehti Forbes arvioi Holmesin nettovarallisuudeksi 4,5 miljardia dollaria vuonna 2015.

Holmesin Theranos-yhtiö lupasi mullistaa verikoeanalyysit

Holmes komeili säännöllisesti muun muassa talousmaailman suurimpien julkaisujen, kuten Fortunen, Forbesin, Inc.:n kansissa. The New Yorker kirjoitti hänestä henkilökuvan ja Yhdysvalloissa suosittu talk show -isäntä Charlie Rose kutsui hänet ohjelmansa vieraaksi.

Vähitellen Theranos sai mukaan myös nimekkäitä tukijoita. Entiset USA:n ulkoministerit George Shultz ja Henry Kissinger istuivat yhtiön hallituksessa vuonna 2011, ja mediamoguli Rupert Murdoch tarjosi yhtiölle rahoitusta.

Holmes ihaili Applen perustanutta Steve Jobsia ja pukeutui usein esikuvansa mukaisesti mustaan poolopaitaan. Hän jopa madalsi ääntään julkisissa esiintymisissään ollakseen vakuuttavampi.

Holmes oli perustanut verinäytteiden ottoon erikoistuneen Theranosin vain 19-vuotiaana jätettyään opintonsa Stanfordin maineikkaassa yliopistossa kesken.

Theranosin uskottiin mullistavan terveydenhoidon. Yhtiö tarjosi verikokeita helpommin ja kivuttomammin kuin perinteiset laboratoriot. Theranosin menetelmällä pieni pisto sormenpäähän riitti yhtiön väitteiden mukaan riittävään verikokeeseen. Yhtiön Edison-nimisen laitteen avulla oli mahdollista tehdä jopa 240 eri diagnoosia yksittäisestä veritipasta.

Laitteita markkinoitiin ”minilaboratorioina” ja niitä oli tarkoitus myydä esimerkiksi apteekeissa ja tavarataloissa.

Toimittaja paljasti miljardihuijauksen

Ongelmat alkoivat, kun verikoe ei toiminutkaan odotetusti.

Minilaboratoriot tuottivat harhaanjohtavia tuloksia. Theranos alkoi systemaattisesti salata ongelmia tekemällä todellisuudessa kaikki ottamansa verinäytteet kilpailijoidensa välineillä. Holmes pyrki saamaan lääkäreitä ja potilaita Theranosin tuotteiden käyttäjiksi, vaikka he tiesivät, että ne eivät toimi niin kuin he esittivät.

Jim Cramerin isännöimässä CNBC-kanavan Mad Money -ohjelmassa Holmes antoi varsin kierteleviä vastauksia Cramerin kysymyksiin.

The Wall Street journalin toimittaja John Carreyrou paljasti kuitenkin miljardihuijauksen.

Toimittaja hämmästyi luettuaan Theranosista kertovan artikkelin The New Yorker -lehdestä. Hän ihmetteli erityisesti tapaa, jolla yritys pyrki salailemaan toimintaansa liittyviä asioita. Toimittaja kiinnitti huomiota myös Holmesin kyvyttömyyteen selittää, miten yrityksen teknologian oli käytännössä tarkoitus toimia.

Kommentoi
Ylös
>