Oma talous

Kotitalousvähennystä voi saada poikkeuksellisesti ensi vuonna myös sähköenergiasta

Kotitaloudet voivat saada uudesta sähkövähennyksestä apua korkeisiin sähkölaskuihin.

Kotitalousvähennystä voi ensi vuonna saada poikkeuksellisesti myös tammi–huhtikuussa kulutetun sähköenergian kuluista, kertoo Verohallinto. Kyse on väliaikaisesta vähennyksestä, jolla halutaan auttaa korkeaa sähkön hintaa maksavia kotitalouksia.

Sähkövähennyksen saaminen ei pienennä muun kotitalousvähennyksen, esimerkiksi remontoinnista tai hoivatyöstä saatavan kotitalousvähennyksen määrää.

Sähkövähennystä voi hakea, jos sähköenergian kulut ovat tammi–huhtikuun aikana yhteensä yli 2 000 euroa. Sähkövähennyksen suuruus on 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävältä osalta, kuitenkin korkeintaan 2 400 euroa vakituista asuntoa kohden.

Täyden vähennyksen saa, jos tammi-huhtikuun sähköenergialaskut ovat yhteensä 6 000 euroa. Kotitalousvähennyksessä on 100 euron omavastuu.

Verohallinto toivoo vähennyksen saajilta malttia: jos vähennyksen haluaa huomioida ensi vuonna omassa veroprosentissa, sähköenergian kulut voi ilmoittaa uutta verokorttia varten tammikuussa tai sen jälkeen.

Mihin sähkövähennys kohdistuu?

Yksi henkilö voi saada sähkövähennystä vain yhdestä asuinpaikasta. Useampi henkilö voi kuitenkin saada osansa saman asunnon sähkövähennyksestä, jos esimerkiksi kämppäkaverit maksavat sähkölaskun yhdessä. Puolisot voivat jakaa sähkövähennyksen keskenään haluamallaan tavalla, vaikka vain toinen puolisoista olisi maksanut laskun.

Jos henkilöllä ei ole tarpeeksi veroja, joista sähkövähennys voidaan tehdä, Verohallinto vähentää automaattisesti vähentämättä jääneen määrän puolison veroista.

Jos maksettavia veroja ei ole niin paljon, että henkilö hyötyy sähkövähennyksestä, kannattaa hakea Kelan myöntämää sähkötukea. Sähkövähennystä ei voi saada, jos on saanut sähkötukea.

Sähkövähennystä ei voi hakea sähköenergiakuluista siltä osin, kun ne kohdistuvat maatalous- tai elinkeinotoimintaan tai ne vähennetään muualla tuloverotuksessa.

Sähkövähennystä voi hakea sähköenergian arvonlisäverollisesta hinnasta sekä sähköenergian perusmaksusta. Sen sijaan sähkönsiirrosta tai sähkönsiirron perusmaksusta vähennystä ei voi saada.

”Jos sähköenergian ostaa omalta paikalliselta sähköyhtiöltä, sähköenergia ja sähkön siirto voidaan laskuttaa samalla laskulla. Silloin pitää vähennystä hakiessa katsoa, mikä osuus laskusta on sähköenergiasta ja sen perusmaksusta maksettua kulua”, kertoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen.

Kuinka vähennystä voi hakea?

Sähkövähennyksen voi joko ilmoittaa verokorttihakemuksessa tammikuusta alkaen tai esitäytetylle veroilmoitukselle keväällä 2024. Verokorttia varten vähennyksen voi tehdä arvioimalla tammi-huhtikuussa toteutuvia sähköenergiakuluja oman kulutuksen ja sähkösopimuksen hinnan perusteella.

”Jos sähkövähennyksen taloudellisen hyödyn haluaa käyttöön nopeasti, kannattaa tehdä OmaVerossa uusi verokortti heti alkuvuodesta, ja ilmoittaa verokorttihakemuksessa arvio tammi–huhtikuun sähkökuluista. Kun on tehnyt uuden verokortin, vähennys vaikuttaa siihen, kuinka paljon maksaa palkastaan veroja loppuvuonna”, neuvoo Varonen.

Kun tammi–huhtikuun todelliset sähköenergian kulut ovat tiedossa, pitää tehdä uusi verokortti toteutuneilla sähköenergiakuluilla tai korjata tiedot viimeistään esitäytettyyn veroilmoitukseen keväällä 2024.

”Toteutuneet sähköenergian kulut kannattaa korjata verokortille heti, kun ne ovat tiedossa, jotta asia ei unohdu”, Varonen sanoo.

Jos sähkövähennystiedot haluaa ilmoittaa yhdellä kertaa, uuden verokortin voi hakea toteutuneiden sähköenergiakulujen perusteella myös huhtikuun jälkeen.

Sähkövähennystä verovelvollinen voi hakea vakituisen asuinpaikkansa sähköenergian kuluista, jotka ovat syntyneet tammi–huhtikuun aikana. Joulukuun sähkölaskua ei siis voi lisätä vähennyksiin, vaikka laskun maksupäivä olisikin tammikuun puolella. Toisaalta huhtikuun laskun voi sisällyttää vähennyksiin, vaikka laskun maksupäivä olisi toukokuussa.

Vähennykseen liittyviä kuitteja ja tositteita pitää säilyttää kuusi vuotta verovuoden päättymisestä.

Kommentoi
Ylös
>