Raakaöljyn hinta on ollut marraskuussa selvässä laskussa. Hintakehityksen jatkoa on kuitenkin vaikea ennustaa.
Öljyn hinta on ollut selvässä laskussa marraskuussa. Vielä kesällä brent-laadun öljyn barrelihinta kävi yli 114 dollarissa, mutta nyt hinta on laskenut 85 dollariin.
Viime aikoina mustan kullan hintaa on painanut uutiset siitä, että OPEC-maat suunnittelisivat tuotannon kasvattamista. Saudi-Arabian energiaministeri on kuitenkin kiistänyt tiedot.
Öljyntuotannon nosto olisikin varsin nopea suunnan muutos, sillä vasta viime kuussa OPEC-maat sopivat leikkaavansa tuotantoa pysäyttääkseen hinnan luisumisen, kertovat Nordean sijoitusstrategit Ville Korhonen ja Hertta Alava pankin viikkokatsauksessa.
OPEC ei ole kuitenkaan ainoa tekijä öljyn hinnan laskun taustalla. Toinen tekijä löytyy Kiinasta.
”Öljyn hinta on laskenut tuntuvasti helmikuun huipusta, kun Kiinan koronasulut, heikentynyt ostovoima ja hidastunut talouskasvu ovat painaneet kysyntää. Mikäli hinta pysyy nykytasolla tai laskee, inflaation taltuttaminen helpottuu”, Korhonen ja Alava toteavat.
Öljyn hinta on herkkä talouden suhdanteille. Mikäli maailmantalous ajautuu taantumaan, saattaa öljyn hinta laskea vielä lisää.
Seuraava koetinkivi öljyn hinnalle on joulukuun 5. päivä. Tuolloin EU-maat ja Britannia lopettavat viimeisetkin raakaöljyostot Venäjältä.
”Viime viikkoina EU-maat ovat ostaneet yhä 15-20 prosenttia tuomastaan öljystä Venäjältä, kun ennen sotaa lukema oli 30 prosenttia. Venäjä pyrkii suuntaamaan öljytoimituksiaan yhä enemmän Aasiaan, mutta sopivasta laivakalustosta voi tulla pula. Öljymarkkinat voivat siten kiristyä talven aikana, ja öljyn hintakehityksen arviointi onkin nyt vaikeaa”, sijoitusstrategit toteavat.
Korhosen ja Alavan mukaan öljyjalosteiden ostot Venäjältä jatkuvat helmikuun alkupuolelle, jonka jälkeen etenkin dieselille täytyy löytää uusia toimittajia.