Valoe on suomalainen aurinkosähkösovellutuksiin keskittyvä teknologiayhtiö, jonka paneelitehdas sijaitsee Juvalla ja IBC-kennotehdas Vilnassa, Liettuassa. Valoen toimiala muodostuu uusiutuvaan energiaan, erityisesti aurinkosähköön, liittyvistä sovellutuksista.
Valoe myy sen omaan teknologiaan pohjautuvaa automaattista aurinkosähkömodulien valmistustekniikkaa, modulien valmistuslinjoja, moduleita sekä modulien avainkomponentteja. Valoen pääkonttori on Mikkelissä.
Heinä-syyskuussa konsernin liikevaihto oli vain noin 0,4 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 0,5 miljoonaa euroa. Käyttökate painui entistä syvemmälle pakkasen puolelle -0,8 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin se oli -0,5 miljoonaa euroa. Liiketulos laski viime vuoden -0,9 miljoonasta eurosta -1,3 miljoonaan euroon.
Heinäkuussa 2022 Valoe sopi Sono Motors GmbH:n kanssa Sion-sähköautoon integroitavien aurinkosähkökomponenttien lopputesteistä ja hyväksymisestä massatuotantoa varten. Vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä Valoe keskittyi tähän testausvaiheeseen, johon liittyvien tavoitteiden toteutuessa Sono Motors maksaa Valoelle miljoonan euron kokonaispalkkion.
Edistystä merkittävimmissä projekteissa
Tämän liiketoimintakatsauksen päivämäärään mennessä osa testeistä on tehty hyväksytysti ja osa palkkiosta on tuloutunut Valoelle. Neuvottelut Sono Motorsin kanssa massatuotantosopimuksesta jatkuvat.
Yhtiön toimitusjohtaja Ilkka Savisalo kertoo, että kolmannella vuosineljänneksellä Valoe on edistynyt kahdessa merkittävimmässä autoteollisuuden projektissaan hyvin.
”Uskomme molempien projektiemme siirtyvän seuraavaan vaiheeseen vielä kuluvan vuoden aikana. Seuraavien massatuotantoa edeltävien vaiheiden aikana uskomme yhtiön liikevaihdon kasvavan merkittävästi verrattuna aiempiin tuotekehitysvaiheisiin”, Savisalo toteaa.
Etenkin Sono Motorsin Sion-auton aurinkosähkökomponentteihin liittyvä projekti luo vahvan pohjan tilikaudelle 2023, toimitusjohtaja kertoo.
”Tavoitteena on sopia 257 000 Sion-auton aurinkosähkökomponenttien tuotannosta Valoen Juvan ja Vilnan tehtailla. Projekti on käsityksemme mukaan suurin koskaan tehty ajoneuvoihin integroitujen aurinkopaneelien projekti maailmassa.”
Autoteollisuudelle on tyypillistä pitkä tuotekehitys- ja testausvaihe ennen massatuotannon aloitusta. Kun tuotteet on valittu massatuotantoon, niitä käytetään koko projektin ajan, yleensä 5 – 10
vuotta, Savisalo kertoo.
”Yksikin tällainen projekti tuo siis tekijälleen merkittävää liikevaihtoa useiden vuosien ajan.”
Haastava ylimenokausi
Yhtiöllä on kuitenkin rahoitusvaikeuksia.
Valoen omavaraisuusaste on heikko, katsauskauden lopussa se oli -3,8 prosenttia. Kolmannella vuosineljänneksellä käyttöpääomatilanne jatkui erittäin tiukkana.
Huhtikuussa 2022 liikkeelle lasketulla vaihtovelkakirjalainalla Valoe keräsi yhteensä 0,7 miljoonaa euroa uusina käteissijoituksina. Elokuussa yhtiö laski liikkeelle uuden enintään 3,0 miljoonan euron suuruisen oman pääoman ehtoisen vaihtovelkakirjalainan.
Syyskuun lopulla yhtiö päätti merkitä 5,0 miljoonaa uutta osaketta yhtiölle itselleen suunnattua maksutonta osakeantia koskevan antipäätöksen nojalla sekä lisäksi päätti yhteensä enintään 50 miljoonan uuden osakkeen maksuttomasta osakeannista yhtiölle itselleen, josta yhtiö merkitsi 20 miljoonaa uutta osaketta. Osakeannit yhtiölle itselleen on tehty yhtiön rahoitusjärjestelyn toteuttamiseksi.
Savisalo myöntää, että toiminnan rahoitus on yhtiön suurin haaste.
”Valmistelemamme projektit ovat suuria ja pitkäkestoisia. Niiden saattaminen alkuun ja valmistautuminen tuotantoon kestää kauan ja vaatii isoja resursseja. Rahoitustarve kasvaa edelleen, mitä lähemmäksi tuotantovaihetta siirrytään”, Savisalo toteaa.
Valoe on toimitusjohtajan mukaan onnistunut pääsemään lähelle tavoitetta hyvin pienellä taloudellisella panoksella. Nyt, maalin lähestyessä, yhtiö on joutunut venyttämään rahoitus- ja muutkin resurssit äärimmilleen, Savisalo kertoo.
”Rahoituksemme varmistamiseksi olemme laskeneet liikkeelle vaihtovelkakirjalainan sekä lähestyneet verraten hyvällä menestyksellä myös tärkeimpiä asiakkaitamme näkemyksemme mukaan viimeisen ylimenovaiheen rahoittamiseksi. Luottaen asiakkaidemme ja osakkaidemme tukeen uskomme saavamme loppuvuonna näkyvissä olevan rahoitusvajeemme katettua”, toimitusjohtaja toteaa.
Valoe odottaa, että tilikaudella 2022 konsernin liikevaihto kasvaa selvästi ja käyttökatetasolla tappio pienenee edelliseen vuoteen verrattuna. Viime vuonna liikevaihto oli 2,1 miljoonaa euroa ja käyttökate -1,9 miljoonaa euroa tappiolla.