Yritysuutiset

Fortum tutkii pieny­din­voiman mahdol­li­suuksia Ruotsissa

Surullisen kuuluisan Uniper-seikkailun jälkeen Fortum etsii uuden strategiansa mukaisia kasvumahdollisuuksia.

Fortum ja ruotsalainen Kärnfull Next ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen pienten modulaaristen reaktoreiden (SMR) mahdollisuuksien tutkimisesta Ruotsissa. Aiesopimus on osa Fortumin kaksivuotista selvitystä koskien uuden ydinvoiman edellytyksiä Suomessa ja Ruotsissa.

Sopimuksen ansiosta Fortum ja ruotsalaisyhtiö pystyvät yhdessä osallistumaan Ruotsissa käynnistyviin potentiaalisiin SMR-hankkeisiin, jotka voivat johtaa konkreettisiin toimiin.

Ensimmäisen pienreaktorin käyttöönoton aikataulu Ruotsissa riippuu pitkälti siitä, miten reaktorien sijaintia ja lukumäärää koskeva lupamenettely, lisensointi ja lainsäädäntö kehittyvät ja näin ollen Fortumin mahdolliset investointeja koskevat päätökset tehdään myöhemmin.

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi sähkön käyttöä on lisättävä merkittävästi tulevina vuosikymmeninä ja Ruotsin hallituksen asettamien ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi energiantuotannossa tarvitaan määrätietoisia toimia. Kasvavaan kysyntään vastaamiseksi fossiilivapaiden energiatuotantoa on lisättävä merkittävästi. Tähän tarkoitukseen pienet modulaariset reaktorit ovat yksi potentiaalinen ratkaisu ja ne ovatkin herättäneet kiinnostusta teollisuudessa.

”SMR-reaktorit voivat tarjota sekä teollisuudelle että kunnille ennustettavaa ja fossiilivapaata sähkön, lämmön ja vedyn tuotantoa. Yhdessä uuden tuulivoiman kanssa ne voivat osaltaan vastata ilmastomuutoksen asettamaan haasteeseen. Kärnfull Next on merkittävä toimija alalla, ja näemme, että osaamisemme täydentävät toisiaan erinomaisesti”, sanoo Fortumin uutta ydinvoimaa koskevan selvityksen johtaja Laurent Leveugle.

”Fortumilla on ainutlaatuista ja laajaa ydinvoimaosaamista, ja sen reaktoreiden käytettävyys on maailman kärkeä. Kärnfull Nextille yhteistyö Fortumin kanssa tarkoittaa, että voimme tarjota asiakkaillemme entistäkin paremman kokonaisratkaisun kilpailukykyiseen hintaan”, sanoo Kärnfull Nextin toimitusjohtaja Christian Sjölander.

Fortum on sopinut myyvänsä koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle. Tämän myötä Fortum on uudistamassa strategiaansa keskittyen kestävään sähköntuotantoon, toimitusvarmuuteen ja kohtuuhintaiseen energiaan.

Uniper aikoo myydä osan tai kaiken vesivoima- ja ydinvoimaliiketoimintansa Ruotsissa. Fortumilla on ensisijainen oikeus tehdä niistä ostotarjous vuoden 2026 loppuun saakka.

Kommentoi
Ylös
>