Kasvuosakkeet

Pihlajalinna on kärsivällisen sijoittajan osake

Yksityisiä terveys- ja hyvinvointipalveluja tarjoava Pihlajalinna kärsii vielä tänä vuonna kasvun tuomista kuluista. Pitemmällä aikavälillä tilanne voi olla toinen.

Pihlajalinnan liikevaihto on jatkanut kasvuaan odotetusti tarjonnan lisääntyessä suunnitelmien mukaisesti. Pihlajalinnan liikevaihto kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä 24,6 miljoonaa euroa eli 17,5 prosenttia 165 miljoonaan euroon siitäkin huolimatta, että koronapalveluiden kysyntä laski voimakkaasti. Orgaaninen kasvu oli 4,6 miljoonaa euroa eli 3,3 prosenttia.

Kasvu on kuitenkin ottanut veronsa.

Kannattavuutta on yhtiön mukaan rasittanut palveluverkoston ja tarjonnan kasvattaminen, koronapalveluiden kysynnän heikentyminen viime vuoteen verrattuna sekä korkeat henkilöstökustannukset mukaan lukien koronapandemian aiheuttamat sairauspoissaolot. Lisäksi yritysjärjestelyiden synergiahyödyt ovat viivästyneet.

Pihlajalinna päivitti marraskuun lopulla ohjeistustaan koko vuoden oikaistun EBITAn osalta.

Uuden ohjeistuksen mukaan Pihlajalinna odottaa koko vuoden liikevaihdon kasvavan selvästi edellisestä vuodesta, jolloin se oli 579 miljoonaa euroa. Koko vuoden oikaistun EBITAn yhtiö odottaa laskevan edellisen vuoden tasosta, jolloin se oli 37,3 miljoonaa euroa.

Aiemmassa helmikuussa annetussa ja marraskuun alussa toistetussa ohjeistuksessa Pihlajalinna odotti koko vuoden liikevaihdon kasvavan selvästi, ja koko vuoden oikaistun liikevoiton ennen aineettomien hyödykkeiden poistoja ja arvonalentumisia pysyvän vuoden 2021 tasolla.

Evlin analyytikko Joonas Iivonen toteaa pankin aamukatsauksessa, että Evlin ohjeistuksen päivitys ei tullut lopulta niin suurena yllätyksenä, sillä yhtiön kulutaso on pysynyt läpi tämän vuoden korkealla.

”Vuoden lopun vertailukausi ei ollut erityisen kannattava, joten uskomme Pihlajalinnan yltävän edelleen vähintäänkin tasaiseen tulokseen suhteessa siihen”, Iivonen toteaa.

Pihlajalinna on kasvattanut palveluidensa kapasiteettia läpi tämän vuoden, ja käyntimäärät sekä liikevaihto ovat seuranneet perässä pitkälti odotuksien mukaan. Iivosen mukaan Pohjola Sairaala rasitti tulosta vielä alkuvuonna, kun taas uusien lääkärikeskusten avauksien kustannukset painoivat vielä kolmannella neljänneksellä. Lisäksi henkilöstön sairauspoissaoloista johtuvat kustannukset sekä matalammat koronaviruspalvelusuoritteet ovat olleet kannattavuuden tiellä.

Analyytikon mukaan Pohjola Sairaalan kulusynergiat on jo saavutettu, mutta yhtiöllä on vielä tekemistä korkeampien käyttöasteiden saavuttamiseksi läpi toimiverkoston, etenkin leikkaustoiminnassa.

Pihlajalinnalla on kuitenkin hinnoitteluvoimaa.

”Kysyntä pysynee edelleen korkeana, minkä lisäksi yhtiöllä on mahdollisuuksia nostaa hintojaan. Mielestämme tulosparannusta voi siis edelleen odottaa ensi vuodelle, mutta laskemme vuoden 2023 kannattavuusennusteitamme 3 miljoonan euron edestä”, Iivonen toteaa.

Pihlajalinnan osakkeen arvostus ei ole edelleenkään vaativa taso verrokkeihin nähden, etenkin kun huomioi Evlin liikevoittomarginaaliennusteen jäävän vielä melkein kolme prosenttiyksikön päähän tyypillisestä verrokista.

IIvosen mukaan epävarmuus tulosparannuksen jyrkkyyden ympärillä kuitenkin rajoittaa osakkeen nousuvaraa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös