Indikaattorit

Teollisuustuotanto kääntyi laskuun – tilausvolyymin hyytyminen alkaa näkyä

Tilastokeskuksen mukaan Suomen teollisuustuotanto väheni lokakuussa 2022 sekä edellisestä kuukaudesta että vuodentakaisesta.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto laski lokakuussa 2,3 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2022 lokakuussa 0,6 prosenttia pienempi kuin vuoden 2021 lokakuussa. Edellisen kerran työpäiväkorjattu tuotanto väheni maaliskuussa 2021.

Teollisuustuotanto väheni lokakuussa kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla edellisestä kuukaudesta.

Eniten laskua oli toimialoilla sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuolto, 10,7 prosenttia, ja kaivostoiminta ja louhinta, 10,2 prosenttia. Metsäteollisuudessa tuotanto väheni 6,6 prosenttia, ja sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa 3,9 prosenttia verrattuna syyskuuhun. Vähiten laskua oli metalliteollisuudessa, jossa tuotanto laski vain 0,1 prosenttia verrattuna edelliseen kuukauteen.

Myös vuodentakaiseen verrattuna tuotanto laski lähes kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla. Tuotanto väheni voimakkaimmin toimialalla kaivostoiminta ja louhinta, 29,6 prosenttia, johtuen muun muassa useista huoltoseisakeista. Metsäteollisuudessa tuotantoa oli 7,0 prosenttia vähemmän ja elintarviketeollisuudessa 5,9 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 lokakuussa.

Tuotanto kasvoi edellisestä vuodesta ainoastaan kahdella toimialalla, metalliteollisuudessa 4,8 prosenttia, ja kemianteollisuudessa 0,2 prosenttia.

Teollisuuden uudet tilaukset kuitenkin kasvoivat vuoden 2022 lokakuussa 6,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Yritykset saivat lokakuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla. Uudet tilaukset kasvoivat eniten paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla, jossa tilausten arvo oli 11,9 prosenttia vuodentakaista suurempi. Kemianteollisuudessa tilausten arvo oli 9,7 prosenttia ja metalliteollisuudessa 4,1 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Tilausten kasvu on kuitenkin kasvua vain nimellishinnoin. Reaalisesti eli inflaation vaikutus poistettuna tilanne näyttää toisenlaiselta.

”Uudet tilaukset edelleen nimellisesti kasvussa, mutta reaalisesti laskussa. Tilausten vaisuus alkaa pikkuhiljaa heijastua tuotannon volyymiin”, toteaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist Twitterissä.

Kommentoi
Ylös
>