Asunnot ja kiinteistöt

Investors Housen Roininen: Asunnon omistajilla edessä sopeutumisen aika

Asunnonomistamisen kustannukset kasvavat nopeasti.

Asuntojen omistamisen kustannukset sekä omistus-, vuokra- että asumisoikeusasumisessa kasvavat nopeasti. Ajureita ovat vuoden aikana nousseet korot ja inflaatio.

Asuntolainojen viitekorkona tyypillisesti käytetty 12 kuukauden helibor-korko on noussut nopeasti. Viime elokuun alussa korko oli 0,94 prosenttia, mutta nyt korko on noussut jo 3,3 prosenttiin.

’’Olen puhunut epäjatkuvuuskohdasta, jossa sopeutuminen uuteen on kesken niin ihmisillä, rakentajilla kuin kiinteistönomistajilla. Sopeutumiskeinoista vahviten alan toimijoiden omissa käsissä ovat yritysten rahoitettavuuden kunnossa pitäminen, rakentaminen ja ylläpito sekä osin osallistuminen kaavoitukseen”, kertoo Investors Housen toimitusjohtaja Petri Roininen.

Roinisen mukaan asuntotuotannon ja ylläpidon korkea verotus on julkisen vallan asia. Inflaatio puolestaan muodostuu pitkälle koti- ja kansainvälisillä markkinoilla ja korot EKP:n ohjaamina.

Pääomavaltaisena alana asuntosektori on symbioosissa rahoitusalan kanssa.

’’Olen iloinen, että Suomessa on vakaa ja hyvin johdettu pankkisektori. Asuntosektorin näkökulmasta se merkittävästi edesauttaa sopeutumista uuteen, mutta pitkässä juoksussa varsin normaalilta vaikuttavaan korkoympäristöön. Kiinteistönomistajan ja rakennuttajan keskeinen tehtävä tässä hetkessä on pitää itsensä rahoitettavana muuttuvissa oloissa’’, Roininen sanoo.

Rakentamiskustannusten laskun mahdollisuutta saattavat indikoida teräksen ja puun kaltaisten perusmateriaalien halpeneminen. Toisaalta energiatehokkuuden parantamisen vaatimat talotekniset ratkaisut ja niiden kova kysyntä saattavat puolestaan nostaa hintatasoja.

’’Rakentamisen kustannukset voivat 13 vuoden nousun jälkeen laskea. Huomionarvoista on, että kun verottomat kustannukset muuttuvat euron, veroista voi tulla lähes toinen euro. Uuden asunnon hinnassa on Rakennusteollisuuden selvityksen mukaan 40-45 prosenttia veroja tai veroluonteisia maksuja. Tämä voimistaa suhdannevaihteluita sekä ylös että alas mentäessä’’, Roininen sanoo.

Raklin johdolla 2021 tehdyn selvityksen mukaan myös asemakaavoituksen vaateilla on suuri vaikutus asumisen kustannuksiin sekä hankkeiden aloituskynnyksiin.

’’Nyt on oikea aika katsoa asemakaavoja myös toteutuskustannusten kautta ja tehdä poikkeamia, kun mahdollista. Uuden tuotannon käynnistämisedellytykset voivat olla pienistäkin yksityiskohdista kiinni. Rakentamisen työllistävä vaikutus on huomattava’’, Roininen sanoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös