Yritysuutiset

Elisa pysyy vakaana osinkoyhtiönä

Elisa osakekurssi pörssi sijoittaminen

Teleoperaattori Elisa ei tarjoa sijoittajalle jännitystä, mutta kylläkin tasaisen varmaa osinkovirtaa.

Elisan osakekurssikehitykseen ei paljoa dramatiikkaa liity. Osake on vuoden 2020 alusta alkaen heilunut 42 euron ja 58 euron välillä. Tällä hetkellä kurssinoteeraus on 52 euroa.

Pitemmällä aikavälillä osake on ollut tasainen nousija, kun vuonna 2003 osake noteerattiin 5,7 euroon. Sen jälkeen kasvu on ollut melko tasaista vuoteen 2020 asti finanssikriisin aallonpohjaa lukuun ottamatta.

Vakaata on ollut myös yhtiön liiketoiminta tunnuslukujen valossa. Liikevaihto ja liikevoitto ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti viimeisen viiden vuoden ajan.

Elisa on tunnetusti hyvä osingonmaksaja. Yhtiö on kasvattanut osinkoaan vuosi vuodelta. Kun vuonna 2018 osakekohtainen osinko oli 1,75 euroa, nousi vuoden 2021 tuloksesta maksettava osinko 2,05 euroon.

Osinkojen kasvu jatkuu

Kasvavan osingon linja saa jatkoa. Elisa ilmoitti perjantaina vuoden 2022 tilinpäätösraportin yhteydessä, että yhtiön voitonjakopolitiikan mukaisesti varsinainen voitonjako on 80–100 prosenttia edellisen tilikauden tuloksesta.

Lisäksi osakkeenomistajille voidaan jakaa mahdollinen ylimääräinen pääoma. Päätöstä tehdessään hallitus ottaa huomioon yhtiön taloudellisen aseman, tulevat rahoitustarpeet ja asetetut taloudelliset tavoitteet. Voitonjakoon kuuluvat osinko, pääomanpalautus ja omien osakkeiden osto.

Hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että osinkona maksetaan 2,15 euroa osakkeelta. Osingonjako on 92 prosenttia tilikauden vertailukelpoisesta nettotuloksesta. Täten nykyisellä osakekurssilla osinkotuotoksi tulee 4,2 prosenttia.

Elisan vakaa kehitys jatkui loka-joulukuussa. Liikevaihto kasvoi viisi prosenttia edellisvuodesta ja oli 563 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen käyttökate parani neljä prosenttia 185 miljoonaan euroon, ja osakekohtainen tulos parani yhdeksän prosenttia 0,60 euroon. Tuloksen parantuminen johtui pääasiassa liikevaihdon kasvusta ja tehostamistoimien vuoksi.

Analyytikoiden konsensusodotus osakekohtaiselle tulokselle oli 0,57 euroa, joten tulos oli jokseenkin odotusten mukainen.

”Kaikki liiketoimintamme tekivät erinomaisen tuloksen geopoliittisista haasteista ja epävarmuuden lisääntymisestä huolimatta”, toteaa Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.

Panostuksia valokuituverkkoihin

Mattilan mukaan energiakustannusten nousu vaikuttaa myös Elisaan, mutta kattavan suojauksen ansiosta energiahintojen nousun negatiivinen vaikutus oli maltillinen.

Elisan johtajuus 5G-verkkojen kehityksessä jatkui vuonna 2022.

”Suomessa 5G-verkko kattoi yli 86 prosenttia väestöstä 277 paikkakunnalla. 5G-taajuushuutokauppojen voittamisen jälkeen olimme Viron ensimmäinen operaattori, joka avasi jo kesällä kaupallisen 5G-verkon 3,5 GHz:n taajuudella. Vuoden lopussa 5G-verkkomme kattoi 70 prosenttia Viron väestöstä”, Mattila toteaa.

Mattilan mukaan kodin laajakaistaliittymien markkinat kehittyvät suotuisasti, ja niiden kehitystä tukevat erilaiset ratkaisut.

”Elisa esimerkiksi jatkoi aktiivista panostusta valokuituverkkoonsa. Elisan huippunopeat yhteydet ovat jo yli miljoonaan asuin- ja liikepaikan saatavilla valokuidun tai kaapelimodeemin välityksellä. Myös kiinteän langattoman verkon palvelujen kasvu jatkui.”

Myös kansainvälisten digitaalisten palvelujen liiketoiminta eteni hyvin vuosineljänneksen aikana, kun liikevaihto ja tilauskanta kasvoivat voimakkaasti.

Odotuksissa positiivisen tuloskehityksen jatkoa

Yhtiön mukaan yleiseen taloudelliseen kehitykseen liittyy monia epävarmuustekijöitä. Suomen talouden kasvun odotetaan pysähtyvän. Etenkin Venäjän sotaan Ukrainassa liittyy edelleen epävarmuutta esimerkiksi inflaation ja energian hintojen osalta.

Maailmanlaajuisten toimitusketjujen haasteet voivat aiheuttaa epävarmuutta määrien ja hintojen suhteen. Kilpailu Suomen televiestintämarkkinoilla jatkuu kireänä.

Elisa arvioi koko vuoden liikevaihdon olevan vuoden 2022 tasolla tai hieman korkeampi. Matkaviestinpalveluiden ja digitaalisten palveluiden odotetaan kasvattavan liikevaihtoa.

Koko vuoden vertailukelpoisen käyttökatteen yhtiö arvioi olevan vuoden 2022 tasolla tai hieman korkeampi. Käyttökatteen kasvupotentiaali on kuitenkin haasteellisempaa vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös