VTT:n vuosina 2019–2022 johtamassa tutkimuksessa selvitettiin hiilinielujen ja bioperäisen hiilidioksidin hinnoittelun vaikutusta metsätalouteen ja nykyistä hiilitehokkaampien ratkaisujen kannattavuuteen.
Hiilinielu on alue, jolla maaperä, kasvit ja eläimet varastoivat hiiltä pitkäaikaisesti. Hiilinielut sisältävät hiilen lisäksi muita aineita, kuten typen ja fosforin. Hiilinielut ovat tärkeitä maapallon ilmastosysteemille, sillä ne vähentävät ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta ja edistävät ilmaston stabiloitumista. Hiilinielut sisältävät merkittäviä määriä maapallon hiilivarastoja, ja niiden suojelulla ja hoitamisella on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa.
VTT:n mukaan Suomessa metsien ja metsätalouden rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä on merkittävä.
Nykyisen käytännön mukaan hiilen sidonnasta ei kuitenkaan makseta metsänomistajille korvauksia, ja vastaavasti bioperäisten hiilidioksidipäästöjä aiheuttavan toimijan ei tarvitse maksaa päästöistään, eli bioperäinen hiilidioksidi oletetaan hiilineutraaliksi.
Korvauksia hiilen sidonnasta
Tulevaisuudessa on kuitenkin mahdollista, että metsänomistajat saisivat metsän hiilen sidonnasta korvauksen.
VTT tutki teoreettista mallia, jossa hiilen sidonta hyvitettäisiin metsänomistajille ja bioperäisen hiilidioksidin päästäjä, eli tyypillisesti metsäteollisuus, joutuisi maksamaan päästöistään. Tällöin myös bioperäisten päästöjen vähentämiselle ja esimerkiksi pitkäikäisille biotuotteille syntyy mallissa fossiilipäästöjen vähentämistä vastaava kannustin.
Hankkeessa simuloitiin tilannetta, jossa metsänomistajalle hyvitettäisiin viiden vuoden jaksoissa ainespuun, kuten kuitu- ja tukkipuun, kasvuun sitoutuneesta hiilestä. Mallissa metsänomistaja ei joutuisi maksamaan hyvitystä takaisin hakkuiden yhteydessä vaan maksu realisoituisi vasta, kun hiilidioksidi fyysisesti vapautuu ilmakehään.
Simuloinnin tulokset osoittavat, että hiilihyvitys lisäisi metsänomistajan tuloja merkittävästi. Jos metsänomistajat saisivat päästöoikeusmaksua vastaavan hyvityksen puuston kasvusta, olisi sillä valtavat vaikutukset niin metsästä saataviin tuloihin kuin puumarkkinoihin.
Nykyisten metsänhoitosuositusten mukaisessa kasvatuksessa metsänomistajan hiilinielutulot olisivat rahan aika-arvo huomioiden lähes kolminkertaiset puunmyyntituloihin verrattuna, mikäli hiilen sidonnasta hyvitettäisiin 100 euroa hiilidioksiditonnilta.
Selluteollisuudelle lisäkustannuksia
Tarkasteltu malli olisi kuitenkin kallis erityisesti selluteollisuudelle.
Puuston kasvusta saatava hiilihyvitys ja harvennusten vähentäminen todennäköisesti vähentäisivät puun tarjontaa markkinoille. Lisäksi kemiallisen selluntuotannon suuret bioperäisen hiilidioksidin päästöt aiheuttaisivat tehtaille miljoonien eurojen vuosittaiset lisäkustannukset.
Samalla kuitenkin hiilitehokkaammat ratkaisut, kuten ligniinin talteenotto ja biomassan kuivaus, muuttuisivat kannattavammiksi.
VTT:n mukaan myös esimerkiksi biohiilen valmistuksen ja pitkäikäisten puutuotteiden valmistuksen kannattavuus voisi parantua. Edellytyksenä hiilitehokkaammille ratkaisuille on kuitenkin tietenkin myös tuotteiden kysyntä.
Melko omituinen tutkimusasetelma, joka suoraan vihjaa, että tietty tulos on ollut toiveissa. Mallissa maksetaan hiilen sitomisesta moneen kertaan (ensin biomassan lisäämisestä ja sen jälkeen biomassan myymisestä). Puun myyntihintahan on korvaus puun tuottamisesta eli juurikin siitä samaisesta hiilen sitomisesta. Lisäksi tämä korvaus lisätään rasitteeksi puun hintaan, joka käyttäjä joutuu myöhemmin maksamaan, mutta jostain käsittämättömästä syystä arviodaan, ettei tuotteen arvoa suurempi rasite, laskisi tuotteen arvoa. Koska rasite on puun arvoa suurempi, puun arvo olisi negatiivinen, eli metsänomistajan pitäisi maksaa puiden poistamisesta metsästään, jotta hän pääsisi kasvattamaan uutta satoa.
Tilannetta voisi verrata asuntoon, jonka arvo on 50 000, mutta lisäksi rasitteena 60 000 euroa velkaa. Tällöin velaton hinta olisi -10 000, eli ostaja saisi rahaa, koska hän ottaa asunnon arvoa suuremman velan maksettavakseen.
En ole VTT:n julkaisua lukenut, mutta jos VTT todellakin on jotain tuollaista julkaissut, ei laatua voi ainakaan kehua.