Makrotalous

Onko edessä todellinen lakkoaalto? – ”Mopo on karannut täysin käsistä Teollisuusliitolta”

Inflaatiosta syntynyt palkansaajien ostovoiman heikentyminen uhkaa viedä Suomen laajoihin työtaisteluihin.

Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

Teknologiateollisuuteen on jätetty uusia työtaisteluilmoituksia. Suomen suurin ammattiliitto Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat tänään tiistaina uusista kolmen vuorokauden lakoista, jotka uhkaavat 8. helmikuuta.

Pro ilmoitti samalla myös toisesta seitsemän vuorokauden lakosta, joka alkaisi heti perään 11. helmikuuta. Uhkien piirissä on kaikkiaan runsaat 70 teknologiayritystä.

Nyt ilmoitetut lakot olisivat jatkoa jo aiemmin ilmoitetuille Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n lakoille, jotka uhkaavat keskiviikkona 1. helmikuuta yhteensä noin kahdessakymmenessä teknologiayrityksessä.

Teollisuusliitto julisti myös uuden ylityökiellon, joka alkaa keskiviikon vastaisena yönä puolilta öin ja päättyy perjantaina 10. helmikuuta puolilta öin. Pron ja YTN:n ylityökiellot teollisuudessa sekä suunnittelu- ja konsulttialalla ovat voimassa ja jatkuvat toistaiseksi jo aiempien ilmoitusten perusteella.

Kemianteollisuus pelkää vahinkoja vientiteollisuudelle

”Ammattiliitoilla on toki työtaisteluoikeus, mutta kyllä tämä sarjatuli vähän ihmetyttää. Aiemmin ilmoitettujen lakonuhkien sovittelu on saatu hädin tuskin käyntiin, kun tulee jo uusia varoituksia”, ihmettelee Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi.

Ruohoniemi toivoo, että kaikki energia käytetään nyt sovun hakemiseen eikä uusien lakkosuunnitelmien tekemiseen.

”On kaikkien etu, että ratkaisut syntyvät mahdollisimman pian. Ostovoimaa syntyy työtä tekemällä”, Ruohoniemi muistuttaa.

Työnantajajärjestö Kemianteollisuus ry teki tammikuussa jäsenyrityksilleen kyselyn, jonka perusteella vajaa kolmannes yrityksistä arvioi joutuvansa turvautumaan lomautuksiin ja joka kuudes irtisanomisiin kevään aikana. Joulukuun jäsenkyselyssä peräti 80 prosenttia yrityksistä kertoi, ettei voi siirtää kohonneita kustannuksia hintoihin lainkaan tai vain osittain.

”Mopo on karannut täysin käsistä Teollisuusliitolta”, valittaa toteaa Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

Etu-Seppälän mukaan lakkoilemalla Teollisuusliitto on valmis romuttamaan yritysten kilpailukyvyn ja aiheuttamaan kohtuuttomat vahingot vientiteollisuudelle hinnalla millä hyvänsä.

”Valtaosa jäsenyrityksistämme ovat pk-yrityksiä, joiden tilanne on jo valmiiksi hankala. Yritykset arvioivat kuluvan vuoden tammikuun kyselyssä tilanteensa heikommaksi kuin koronavuoden 2020 elokuussa. Nyt työ halutaan hinnoitella siten, että se tulee näissä olosuhteissa johtamaan lomautuksiin ja irtisanomisiin.”

Palkansaajat haluavat korvausta menetetylle ostovoimalle

Teollisuusliitto perustelee lakkovaroitusta sillä, että työnantajapuoli ei suostu huomioimaan hintojen nousua palkkaratkaisun mitoittamisessa.

 Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto pitää liiton vaatimusten olevan kohtuullisia.

”Yritämme pysäyttää työntekijöiden köyhtymisen. Sen ei tavoitteena pitäisi olla kenellekään kohtuuton, vaan pikemminkin päinvastoin. Valitettavasti työnantajapuoli ei näe asiaa näin, joten joudumme laajentamaan työtaistelutoimia”, Aalto sanoo.

Teollisuusliitto arvioi hintojen nousun aiheuttaman ostovoiman heikentymisen uhkaavan kotimaista kysyntää sekä myönteistä työllisyyskehitystä tavalla, joka voi pitkittää mahdollista taantumaa. Aallon mukaan kotitalouksien luottamus ja ostovoiman vahvistaminen edellyttävät palkkojen korottamista.

”Suomen talous on kasvanut, mutta inflaation myötä palkansaajat eivät ole saaneet osuuttaan talouskasvusta. Tämän pyrimme nyt korjaamaan”, Aalto päättää.

Kommentoi
Ylös
>