Pörssin rakennusyhtiöiden eli YIT:n, SRV:n ja Lehto Groupin osakekurssit lähtivät alkuviikosta kallistumaan päin. YIT nousi noin viisi prosenttia matalasta eli 2,4 euron tasosta Helsingin pörssissä.
Varainhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo muistuttaa, että heikko kannattavuus on pudottanut kolmikon osakekurssit pohjamutiin eli pörssin alelaariin aikana, jolloin yhtiöt ovat operoineet historiallisessa rakennusbuumissa. Angervuon mukaan rakentajien pörssiarvojen romahdukselle löytyy vastaavaa vain 1990-luvun alun pankkikriisistä.
”Sijoittajien tuotto-odotuksia rakentajista voi edelleen rinnastaa arpomiseksi. Rakentajat ovat myös syklisiä yhtiöitä sijoittajille, Angervuo kiteyttää lukujen valossa.
Palikat ovat jo aiemminkin joutuneet hukkaan piensijoittajilta SRV:ssä, Lehto Groupissa ja YIT Groupissa, joka vaihtaa jälleen ”lennosta” toimitusjohtajaa.
YIT:n pörssiarvosta kadonnut yli 60 prosenttia
YIT:n pörssiarvosta on Angervuo laskelmien mukaan kadonnut jättipotti eli yli 60 prosenttia vuosien 2018-2022 aikana, mikä tekee noin 878 miljoonaa euroa sijoittajien varallisuuden laskennallisena menetyksenä.
”Sijoittajat voivat syystä kysyä, että hallitsevatko pörssiyhtiöiden johto ja hallitukset rakentamista”, Angervuo lisää.
Kaksi satavuotiasta rakentajaa eli YIT ja Lemminkäinen menivät suurin toivein yhteen vuoden 2018 alussa, mistä tuli ”huti” ainakin niin sanotulle omistajan arvolle.
YIT:n silloinen hallituksen puheenjohtaja, valtion virkamiehenä ja Fortumista tunnettu Matti Vuoria lanseerasi vuolain sanankääntein uuden YIT-Lemminkäisen uudistajaksi ja pelinrakentajaksi.
Angervo tarkentaa ajallisesti laskelmiaan, joiden mukaan YIT on pelinrakentajana hävittänyt lähes miljardi euroa sijoittajien varallisuutta vuoden 2018 helmikuusta eli YIT:n ja Lemminkäinen fuusion jälkeen
”YIT:n pörssiarvo oli 519,3 miljoonaa euroa viime vuoden lopussa. Romahdusta kuvaa, että konsernin pörssiarvo teki yhteensä noin 1,4 miljardia euroa Lemminkäisen fuusion alkutaipaleella”, Angervuo jatkaa.
Osakekurssi alle finanssikriisin tason
Finanssikriisi upotti osaltaan YIT:n osakekurssin noin kuuden euron tasolle vuonna 2018. Mutta viime vuoden lopun 2,40 euron osakekurssi luisuu jo alle finanssikriisinkin tason.
Sijoittajat tarkentavat sihtiään sijoitetussa pääomassa, jolle YIT ennakoi noin 12 prosentin tuottoa Lemminkäisen fuusion tiimoilta. Tuotto on luisunut jo noin kahden prosentin tasolle vuoden 2021 tilikaudella.
Angervuo laskee noin 555 miljoonaa euroa Lemminkäisen myyntihinnaksi YIT:lle. Sijoittajien varallisuuden katoa voi rinnastaa YIT:n markkina- eli pörssiarvoon, joka päätyi siten vain noin puoleen miljardiin euroon vuodelta 2022.
Onko Vuorineuvoksen perintö tuhottu?
YIT-konserni nousi rakentamisen lipunkantajaksi pörssissä pitkäaikaisen ex-toimitusjohtajan, vuorineuvos Reino Hanhisen ja varatoimitusjohtaja Esko Mäkeläisen aikana. Yhtiö asetti silloin yli 20 prosentin tuottotavoitteen sijoitetulle pääomalle.
YIT:tä saavutti jo vuoden 2005 tilikaudella yli 26 prosentin tuoton sijoitetulle pääomalle ja korotti osingon per osake 1,10 euroon. Osinkopotti oli noussut 11 vuotta yhteen putkeen.
Nykyistä 2,40 euron kurssitasoa voi ilmaista ”pilkkahinnaksi” sitä taustaa vasten, että YIT:n osakekurssi kiri jo 28 euroon vuoden 2005 lopussa. Hanhinen toimi YIT:n toimitusjohtajana vuosina 1987-2005.
Osinkovirran vuolaus on sittemmin kääntynyt ohueksi. YIT jakoi 0,16 euroa osinkoa vuoden 2021 tilikaudelta.
Miljonäärit ostivat YIT:tä
Miljonäärit ja miljardöörit äkkäsivät YIT:n lähinnä Hanhisen työrupeamasta, joka toi konsernin suhdanteiden tasaajaksi ja kassavirran turvaajaksi nykyisen pörssistä irtaantuvan Caverionin. Yhtiö meni pörssiin vasta Hanhisen hallituspestin päätymisen jälkeen.
Koneesta tunnettu Antti Herlin, sijoittajana tunnettu Henrik Ehrnrooth, Sinituotteen Ilkka Brotherus ovat osaltaan vahtineet vaihtelevalla menestyksellä sijoittajien omistuksen arvoa YIT:n hallituksessa, johon osallistui muun muassa Nokia Renkaista tunnettu Kim Gran.
Sijoittajina tunnetut Alexander ja Albert Ehrnrooth (Tercero) ovat sittemmin osakeostoillaan nousseet YIT:n niin sanotuiksi ankkuriomistajiksi, kuten myöhemmin myös Maarit Toivasen Conficap.
Johto vaihtunut nopeaan tahtiin
Osakekurssin pudotuksen myötä ovi on käynyt tiuhaan tahtiin ulos ja sisään YIT:n johtoportaassa, jossa Kari Kauniskangasta seurasi Markku Moilanen, joka taas vaihtuu lennosta Heikki Vuorenmaaksi.
Eri vuosien luvuista voi päätellä, että Kauniskangas joutui paljolti ilman omaa syytään maksumieheksi Lemminkäisen fuusiossa. Kauniskangas sai lähtöpassit hallitukselta, jota johtaa Sanoma Oy:stä ja konsultoinnista tunnettu Harri-Pekka Kaukonen.
YIT:llä oli kuluvan vuoden marraskuun lopussa 44 967, SRV:llä 11 091 ja Lehto Groupilla 17 282 omistajaa. Kolmikolla on siten yhteensä suuri joukko eli noin 73 340 osakasta, joilla on euroja kiinni rakentajissa.
Angervuo laskee, että YIT, SRV ja Lehto Group ovat laskennallisesti hukanneet lähes 2,7 miljardia euroa sijoittajien varallisuudesta vuoden 2006 jälkeen.
”Sijoittajien varallisuuden menetys tekee noin 4,5 kertaa enemmän verrattuna yhtiöiden viime vuoden lopun noin 600 miljoonan euron yhteenlaskettuun pörssiarvoon”, Angervuo pelkistää
Lehdon pörssiarvo vain noin 15 miljoonaa
Vuorineuvos Ilpo Kokkilan perheen hallinnoiman SRV:n pörssiarvo oli noin 64 miljoonaa euroa ja Lehto Groupin 12 miljoonaa euroa vuoden lopussa. Lehdon pörssiarvo ehti kiriä yli 800 miljoonan euron tasolle. Osakekurssi oli alkuviikosta vain 0,17 euroa.
Lehdon silloinen toimitusjohtaja Hannu Lehto totesi yhtiön vuoden 2016 listautumisesta, että pörssiin meno oli ennen kaikkea oppimis- ja kehittymisprosessi.
SRV keräsi vuoden 2007 listauksessa noin sata miljoonaa euroa sijoittajilta. Konsernin toimitusjohtajana oli silloin sijoittajapiireissä tunnettu Eero Heliövaara, joka istuu nyt YIT:n hallituksessa.
Angervuo käyttää sanontaa rakentajien hallitusten kokoonpanosta ”piiri pieni pyörii”, mikä saattaa viestiä joko yritysmyynneistä tai fuusioista.
SRV:n listautui pörssiin yhdeksän euron antihinnalla ja yhtiön osakekurssi oli 3,30 euroa vuoden lopussa. SRV teki vuoden 2022 heinäkuussa osakkeilleen splittauksen eli yhdisti 40 kappaletta 0,1288 euron senttiosaketta yhdeksi osakkeeksi, jonka hinta oli 4,73 euroa.
Mutta SRV:n osakekurssi ei ole yhtiön pörssitaipaleen aikana noussut kertaakaan yli yhdeksän euro antihinnan.
SRV on viimeksi jakanut osinkoa vuonna 2018. Konsernin johtoportaassa on käynyt vilkas vaihto kuten YIT:ssäkin
Karmeat laskuprosentit
Angervuo ei spekuloi rakentajien osakekurssien tasolla, vaan toteaa, että YIT:n osakekurssi on ilman osinkoja laskenut noin 83 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana. SRV:lle on kertynyt noin 92 prosenttia pudotusta niin ikään kymmenessä vuodessa ja Lehto Groupille 98 prosenttia viimeisen viiden vuoden aikana.
Rakentajien ennusteista voi päätellä, että kolmikon liikevaihto alenee vuoden 2021 noin viidestä miljardista eurosta neljään miljardiin vuodelle 2022.
Rakennusalan eli YIT:n, Lemminkäisen ja SRV:n liikevaihto kohosi korkeimmilleen eli 7,3 miljardiin euroon vuonna 2011.