Raaka-aineet

Ennuste: Öljyn hinta saattaa nousta yli 100 dollariin

Öljyn hinnannousua tukevat sekä tarjonta- että kysyntätekijät.

Öljyn hinta on ollut laskutrendissä jo useita kuukausia. Brent-laadun öljyn hinta kävi kesäkuussa yli 120 dollarissa barrelilta, mutta on laskenut sen jälkeen 80 dollariin.

Jättipankki Goldman Sachs ennustaa kuitenkin, että mustan kullan hinta voi kivuta jälleen yli 100 dollarin tynnyrihintaan vuonna 2024. Aiheesta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Lisäksi öljymarkkinoilla voi syntyä vakavia toimitusongelmia ensi vuonna, kun varalla oleva tuotantokapasiteetti loppuu.

Paineita öljynhintaan tulee pankin mukaan sekä tarjonta- että kysyntätekijöistä. Tarjontapuolella Venäjän vastaiset pakotteet todennäköisesti vähentävät Venäjän öljynvientiä eli öljyn tarjontaa maailmanmarkkinoilla. Kysyntäpuolella puolestaan Kiinan öljyn kysynnän odotetaan elpyvän, kun maa lopettaa nollakoronapolitiikkansa.

Öljyntuotannon investointien puute on myös yksi korkeampien hintojen aiheuttaja ja tästä kapasiteetin puutteesta voi tulla suuri ongelma vuoteen 2024 mennessä, Goldman Sachsin hyödyketutkimusta johtava analyytikko Jeff Currie sanoi Riadissa, Saudi-Arabiassa pidetyn konferenssin yhteydessä sunnuntaina.

”Hyödykkeiden supersykli on sarja hintapiikkejä, joissa jokainen huippu on korkeampi ja jokainen matala korkeampi. Toukokuuhun mennessä öljymarkkinoiden pitäisi hänen mukaansa kääntyä kysyntään nähden alijäämäiseen tarjontaan”, Currie kertoo.

OPEC+ pyrkii lisäämään tuotantoa

Saudi-Arabian energiaministeri prinssi Abdulaziz bin Salman käytti Riadin konferenssissa lauantaina pitämänsä puheenvuoron tuomitakseen jalostuskapasiteettiin tehtävien investointien puutteen, joka on johtanut öljyn toimituspulaan. Hän toisti kuitenkin, että öljyntuottajajärjestö OPEC+ pysyy varovaisena päättäessään, milloin tuotantoa lisätään.

OPEC on öljynviejämaiden vuonna 1960 perustettu yhteistyöorganisaatio, johon kuului tammikuussa 2019 14 valtiota. OPEC+ puolestaan sisältää myös Venäjän.

Saudi-Arabia on Venäjän ohella tosiasiallinen johtaja ryhmässä, joka kokoaa yhteen öljynviejämaiden järjestön ja muita tuottajia pyrkien tasapainottamaan kysyntää ja tarjontaa ja pitämään hinnat kohtuullisina jäsenille. Prinssi Abdulazizin mukaan OPEC+:n pyrkimykset rajoittaa tarjontaa ovat pelastaneet öljymarkkinat pandemian aiheuttaman kysynnän romahduksen aikana.

Currien mukaan OPEC+ purkaa tuotantorajoituksia ja pyrkii lisäämään tuotantoa myöhemmin tänä vuonna. OPEC+:n markkinaseurantakomitea suositteli tässä kuussa, että ryhmä pitää öljyntuotannon ennallaan.

”Juuri nyt olemme edelleen tasapainossa ylijäämän kanssa, koska Kiina ei ole vielä täysin elpynyt. Kapasiteetista tulee todennäköisesti ongelma myöhemmin tänä vuonna, kun kysyntä ylittää tarjonnan”, hän toteaa.

Currien mukaan vuoteen 2024 mennessä käyttämätöntä tuotantokapasiteettia ei mahdollisesti enää ole. Silloin öljymarkkinoilla on vakava ongelma.

Venäjän öljyntarjonta hiipuu

Oilprice.com-sivuston mukaan öljy-yhtiö BP arvioi, että Venäjän tuotanto todennäköisesti kärsii pitkällä aikavälillä, ja tuotanto vähenee 25-42 prosenttia vuoteen 2035 mennessä.

BP:n mukaan Venäjän öljyntuotanto voi laskea vuoden 2019 12 miljoonasta barrelista päivässä 7-9 miljoonaan barreliin päivässä vuonna 2035 uusien lupaavien hankkeiden supistamisen, ulkomaisten teknologioiden rajallisen saatavuuden sekä olemassa olevan käyttöomaisuuden suuren supistumisvauhdin ansiosta.

Sen sijaan BP:n mukaan OPEC:n valta-asema vahvistuu entisestään vuosien mittaan, ja kartellin osuus maailman tuotannosta kasvaa 45-65 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä nykyisestä hieman yli 30 prosentista.

BP suhtautuu kuitenkin öljyn pitkän aikavälin näkymiin edelleen varauksellisesti ja sanoo, että öljyn kysyntä todennäköisesti pysähtyy seuraavien 10 vuoden aikana ja laskee sitten 70-80 miljoonan barrelin päivätuotantoon vuoteen 2050 mennessä.

Venäjän vaikea kiertää EU:n pakotteita

Euroopan unioni kielsi venäläisten öljytuotteiden tuonnin 5. helmikuuta alkaen. Tämä on jatkoa joulukuussa voimaan tulleelle venäläisen raakaöljyn tuontikiellolle.

Venäjän Urals-öljylaadun viennin Itämeren satamista odotetaan Reutersin laskelmien mukaan laskevan noin viiteen miljoonaan tonniin marraskuun kuudesta miljoonasta tonnista EU:n venäläistä öljyä koskevan vientikiellon ja länsimaiden hintakattojen ansiosta. Joidenkin arvioiden mukaan määrä voi laskea jopa 4,7 miljoonaan tonniin.

Euroopan unionin, G7-maiden ja Australian käyttöön ottama 60 dollarin hintakatto öljybarrelille sallii EU:n ulkopuolisten maiden tuoda meritse venäläistä raakaöljyä, mutta kieltää merenkulku-, vakuutus- ja jälleenvakuutusyhtiöitä käsittelemästä venäläistä raakaöljyä sisältäviä rahtilasteja, ellei sitä myydä alle 60 dollarin hintaan.

Kauppiaat ovat kertoneet Reutersille, että Venäjällä on vaikeuksia suunnata Urals-öljyn vienti kokonaan uudelleen Euroopasta muille markkinoille, kuten Kiinaan ja Intiaan. Venäjällä on myös vaikeuksia löytää riittävästi sopivia aluksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös