Kumppaniblogit

Olkiluoto 3 aloittaa pian toimintansa – Voimala laskee sähkön hintaa etenkin tulevana kesänä

Kotimaisen sähköntuotannon määrä kasvaa, kun Olkiluoto 3 otetaan käyttöön.

Kokonaistuotantokapasiteetista Olkiluoto 3 pitää sisällään noin kymmenen prosenttia. Olkiluoto 3 kattaa 14 prosenttia Suomen sähköntarpeesta. 

Energiaomavaraisuus paranee Suomessa, kun Olkiluoto 3 otetaan käyttöön. Samalla sähkön tuontitarve vähenee. Suomesta tulee sähkönvientimaa, kun voimala valmistuu. Vienti kohdistuu etenkin Viroon. Olkiluoto 3 valmistuminen myös helpottaa Suomen ja Ruotsin välistä sähkönsiirtoa. 

Mikäli Olkiluoto 3 tuottaa sähköä täydellä teholla (n. 1 600 MW), siirtokapasiteetti Pohjois-Ruotsista Suomeen on normaalissa käyttötilanteessa 1200 MW. Jos Olkiluoto 3 ei jostain syystä tuota sähköä kantaverkkoon tai sen sähköntuotanto on alle 1 000 MW, siirtokapasiteetti Pohjois-Ruotsista Suomeen nostetaan käyttötilanteen sen salliessa 1 500 MW:iin.

Suomalaisten kuluttajien kannalta hyvä uutinen on se, että lisääntynyt tarjonta vähentää markkinoilla hintoja. Kulutuksen määrän nousu esimerkiksi talvella voi kuitenkin nostaa kuluttajien sähkölaskua.  

Olkiluoto 3 tarkoittaa myös, että Suomen puhtaan sähkön omavaraisuus kasvaa. Päästöttömän sähköntuotannon määrää kasvaa 90 prosenttiin, kun se aikaisemmin oli 87 prosenttia. 

Suomi on ensimmäinen maa, joka ydinjäte tullaan loppusijoittamaan. Toteutus tapahtuu näillä näkymin vuonna 2025 Olkiluodossa. 

Kommentoi
Ylös
>