Arvo-osakkeet

Pörssikonkari: ”Rakentajat horjuvat jo kuilun partaalla”

Piensijoittajat ovat kauan sitten hukanneet palikkansa salkun rakentamisessaan YIT-konsernissa, SRV:ssä ja Lehto Groupissa.

SRV:n REDI-kauppakeskuksen työmaa.

”Helsingin pörssin rakentajat ovat luisumassa kuilun partaalle. Katastrofaalisena käänteenä voi pitää, että yhtiöt kadottivat tienestinsä historiallisen rakennusbuumin aikana”, omaisuudenhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo kiteyttää antia yhtiöiden tilinpäätöksistä useilta vuosilta.

Pörssiarvoissa on käynyt kova kato. YIT, SRV ja Lehto Group ovat hävittäneet yhteensä noin 1,7 miljardia euroa eli 75 prosenttia yhteenlasketusta noin 2,3 miljardin euron kuuden vuoden takaisesta pörssiarvostaan eli omistaja-arvostaan.

Ovatko rakentajat menossa kohti yritysmyyntejä?

Angervuo ennustaa, että rakentaminen ajautuu kovassa puristuksessa kohti saneerausta sekä toimialajärjestelyjä, mikä voi sulkea sisäänsä myös yritysmyynnit.

rakennusyhtiöt nettotulos liikevaihto

Yhdeksi vauhdittajaksi voi nostaa yhtiöiden ennusteet, jotka tuovat sijoittajille esiin liikevaihdon ja liikevoiton laskua kuluvalle vuodelle. Kolmikon tulokset ovat luisuneet rytinällä alas rakentamisen aallonharjalla.

Yhteenlaskettu nettotulos vajosi 82 miljoonaa euroa tappiolliseksi viime vuoden tilikaudelta.

Yli tuhat asuntoa myyntilistoilla 

Valoa ei näy kuluvalle vuodellekaan. Yhtiöiden yhteensä yli tuhat myymätöntä asuntoa langettavat lisää riskiä kannattavuudelle ja liikevaihdolle.

”Myymättömien asuntojen arvo tekee paljon eli noin puoli miljardia euroa, mikä voi vauhdittaa alemyyntiä. Ja asuntoja on edelleen paljon rakenteilla”, Angervuo viittaa euromääräisissä arvoissaan Tilastokeskuksen lukuihin asuntojen keskihinnoista neliöltä.

Kun historiaa kelaa taaksepäin, niin pörssin rakentajat eli YIT ja silloinen Lemminkäinen saavuttivat vuoden 2007 huipulla noin 308 miljoonan yhteenlasketun nettotuloksen. Ja yhtiöt rikkoivat vuonna 2011 noin 7,3 miljardin euron liikevaihdollaan historiallisen ennätyksensä.

YIT:n ja SRV:n sekä Lehdon yhteenlasketuksi liikevaihdoksi kertyi noin 3,5 miljardia euroa viime vuodelta. YIT osti Lemminkäisen vuonna 2017.

Saneerausrakentaja Consti yhtiöt teki viime tilikaudella noin 305 miljoonan euron liikevaihdon ja lähes neljän prosentin liikevoiton. Yhtiö on pysynyt vakaana osinkojen maksajana toisin kuin SRV ja Lehto, jotka on jo perinteisesti jättäneet sijoittajat ilman osinkoja.

Ruotsalaisille voi avautua ostopaikka?

Pörssipiirit eivät ole juurikaan syystä tai toisesta noteeranneet operaatioita, jossa ruotsalaiset rakennuskonsernit eli Skanska ja NCC jalkautuivat Suomeen yritysostoilla 1990-luvun laman aikana.

Ruotsalainen Peab konserni nurkkasi aikanaan myös ex-Lemminkäistä ja osti aiemmin seinäjokelaisen Seiconin. Peab operoi Suomessa tytäryhtiönsä Swerockin kiviaineksilla ja valmisbetonilla.

Angervuo laskee, että YIT:n ja SRV:n ja Lehto Groupin pörssiarvoksi tulee vain noin 640 miljoonaa euroa yhtiöiden osakkeiden nykykurssilla.

Suomalaisten rakentajien edullisuutta voi peilata ruotsalaisilla verrokeilla, kuten Peab-konsernilla, jonka 1,5 miljardin euron pörssiarvo ylittää yli tuplasti YIT:n, SRV:n ja Lehdon yhteenlasketun markkina-arvon.

Tukholman pörssissä noteeratun NCC:n pörssiarvo on noin 5,7 miljardia euroa ja Skanskan noin 7,6 miljardia euroa viime viikon osakekursseilla.

Ruotsalaiset pitävät markkina-arvioiden mukaan hallussaan jopa yli parin miljardin euron osuutta Suomen rakennusmarkkinoista.   

Suomen Skanskan tilauskertymä teki noin 1,1 miljardia euroa viime vuoden lopussa. Yhtiö ei julkista Suomen liikevaihtoa eikä kannattavuutta.

Peab Finlandin liikevaihdoksi tuli noin puoli miljardia euroa ja NCC Finlandin noin 600 miljoonaa euroa viime tilikaudelta.

Ruotsalaisyhtiöt voittavat pörssikursseissa

Tukholman pörssissä noteerattu Peab teki viime tilikaudella noin 6,3 miljardin euron liikevaihdon, josta kertyi yli neljän prosentin liikevoitto.

Ruotsalaisrakentajien pörssikurssit eivät ole ottaneet yhtä jyrkkää alamäkeä kuten suomalaisyhtiöt. Peab-konsernin osakekurssi on vuoden aikana pysynyt paikallaan.

Noin 5,4 miljardin euron liikevaihtoa viime vuonna pyörittäneen NCC:n osakekurssi on kallistunut noin kolmanneksen eli saman verran, mitä YIT:n osakekurssi on tullut alas vuodessa.

Skanska-konserni on halventunut vajaan viidenneksen. Konserni teki viime tilikaudella rakentamisessa noin 15,6 miljardin liikevaihdon, josta liikevoiton osuus teki 3,7 prosentin verran. Angervuo lisää, että ruotsalaiset voivat toteuttaa yritysostojaan omilla osakkeillaan, mitä turvaa korkea pörssiarvo verrattuna suomalaisiin.

Suomalaisen viime vuodelta tappiollisen SRV.n osakekurssi on vuodessa halventunut noin 80 prosenttia ja Lehdon 60 prosentin verran. SRV tavoittelee noin kuuden prosentin liikevoiton tasoa vuodelle 2026. Yhtiö vaatii pitkää pinnaa sijoittajilta.

Suomen johtavan rakentajan YIT:n liikevaihto oli noin 2,4 miljardia euroa viime vuonna, mikä jää melko vaatimattomaksi verrattuna ruotsalaisyhtiöihin. Pohjoismaisen rakentajien vertailussa voi positiiviseksi nostaa YIT:n liikevoiton paranemisen 4.6 prosentin tasolle suhteessa liikevaihtoon viime tilikaudella.

Sijoittajien pelikenttää

Rakentamisesta on samalla tullut sijoittajien pelikenttää, ja toistaiseksi heikoilla tuotoilla.

Sijoittajat Alexander ja Albert Ehrnrooth (Tercero), ex-Lemminkäisen Pentit ja Koneesta tunnetun Antti Herlinin sijoitusyhtiöt sekä Maarit Toivasen Conficap lukeutuvat YIT:n suurimpiin vallankäyttäjiin eli ankkuriomistajiin.

Angervuo muistuttaa, että Helsingin pörssin rakentajat saavuttivat voitollisen tuloksen vuodesta 2012 aina vuoteen 2018 asti.

Suomalaisen ja ruotsalaisten rakennusyhtiöiden kannattavuus on jäänyt melko matalaksi eli 2-5 prosentin välille suhteessa liikevaihtoon, mikä voi vauhdittaa pohjoismaisia toimialajärjestelyjä.

”Rakentaminen hidastuu myös Ruotsissa, mikä voi johtaa pohjoismaisiin yritysjärjestelyihin. 1990-luvun alun lama siivosi aikanaan isolla kädellä heikosti kannattavat rakentajat,” Angervuo spekuloi.

3 kommenttia
 • Kake sanoo:

  Eivät siis edes ulkomaalainen halpatyövoima ole pelastaneet paikallisia gryndereitä massatappioilta pörssissä vielä etenkään? Kyllä vanhaa rakennusveteraania alkaa nyt jo vähintäänkin hieman hymyilyttämään. Kannattikohan sittenkään mennä vähittämään sukupuuttoon suomalaista ammattiosaamisen ja ylpeyttä surkeine tilapäisine työvoiman vuokraukseen sekoittamista pakkaa? Tosiasiassa koko rakennusala meni mönkään 1990-luvun seurauksena valitettavasti. Kuitenkin vielä kaiholla kulta-aika muistellen rakentaja veteraani v:sta 1974 alkaen eikä edes vielä päättyen paitsi muodollisesti, heh.

 • Kauppis Seppo sanoo:

  YIT ei ostanut Lemminkäistä, vaan kyse oli fuusiosta. Yrityksen nimeksi tuli YIT.

 • Karri Hollolasta sanoo:

  Rakennusalan ongelmat johtuu pitkälti koulutuksen täydellisestä epäonnistumisesta, yli johto hoitaa tarjous laskennan, keskijohto vastaa rakentamisesta ja sekalainen eri ammattien hylkiöitä koostuva joukko hoitaa itse rakentamisen, ja mikään Ed. mainittu taho ei keskustele itse työstä keskenään, vaan tehdään ’työt’ vanhaan malliin eli puretaan jo tehty työ ja tehdään uudestaan ja niin monta kertaa että viimein tulee välttävää. Jos itse työmaa töihin osallistuisi koulutettua priimus ainesta, tämä tyhmyys paljastuisi ja muuttuisikin aika pian, meillä vain on kastijako kuin Intiassa.

 • Ylös
  >