Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa

Valmet jatkaa pitkää tulosparannusten sarjaa

Konepajayhtiön näkymät ovat valoisat. Valmet odottaa tulosparannuksille jatkoa.
Valmet paperikone talous sijoittaminen Valmet paperikone talous sijoittaminen

Valmetin saadut tilaukset kasvoivat loka-joulukuussa 27 prosenttia viime vuoden lopusta 1,39 miljardiin euroon. Tilaukset kasvoivat kaikissa kolmessa segmentissä. Maantieteellisesti tilaukset kasvoivat Kiinassa, Aasian ja Tyynenmeren alueella ja Pohjois-Amerikassa, pysyivät edellisvuoden tasolla EMEA-alueella (Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka) ja laskivat Etelä-Amerikassa.

Liikevaihdon kasvu oli viimeisellä kvartaalilla yhtä vahvaa, kun se kasvoi 28 prosenttia 1,5 miljardiin euroon viime vuoden vertailukaudesta. Myös liikevaihto kasvoi kaikissa kolmessa segmentissä.

Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine kertoo, että Valmetin tilauskanta vuoden 2022 lopussa oli 4,4 miljardia euroa, 307 miljoonaa euroa korkeampi kuin 2021 lopussa.

Vertailukelpoinen tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja (vertailukelpoinen EBITA) kasvoi loka-joulukuussa 33 prosenttia 196 miljoonaan euroon edellisvuoden 147 miljoonasta eurosta.

Vertailukelpoinen tulos jäi kuitenkin odotuksista, sillä analyytikoiden konsensusodotus oli 180 miljoonan euron tulos. Osakekohtainen tulos laski viime vuoden 0,67 eurosta 0,66 euroon, mutta se ylitti konsensusodotuksen 0,57 euroa.

Tulosparannusta jo yhdeksän kuukautta peräkkäin

Valmet on pystynyt nostamaan vertailukelpoista EBITA-tulosta yhdeksänä perättäisenä vuonna itsenäisenä yhtiönä. Toimitusjohtaja Pasi Laineen mukaan vertailukelpoinen EBITA-marginaali laski 10,5 prosenttiin vuonna 2022, kun kustannusinflaatio vaikutti marginaaleihin. Yhtiön tavoitteena on kompensoida kustannusinflaatio paremmalla tuottavuudella, hankintasäästöillä ja hinnankorotuksilla.

Viime huhtikuussa Valmet saavutti tärkeän strategisen merkkipaalun, kun virtauksensäätöyhtiö Neles sulautui Valmetiin, ja yhtiö sai 3 000 uutta työntekijää.

”Nyt sulautumisen jälkeen Valmetilla on suuri vakaa liiketoiminta ja asiakkaillemme ainutlaatuinen, kilpailukykyinen tarjooma, joka kattaa prosessiteknologiat, automaatiojärjestelmät, virtauksensäätöratkaisut sekä palvelut. Olemme tyytyväisiä integraation etenemiseen ja uuden Virtauksensäätö-liiketoimintalinjan vahvaan alkuun”, Laine hehkuttaa.

Neles-fuusion ja hyvän orgaanisen kasvun ansiosta saadut tilaukset Palveluista ja Automaatiosta koostuvasta vakaasta liiketoiminnasta kasvoivat 2,8 miljardiin euroon vuonna 2022, ja liikevaihto kasvoi 2,6 miljardiin euroon.

Laineen mukaan Valmetin vakaassa liiketoiminnassa on monia etuja: se on toistuvaa ja ennakoitavaa, se tuo sietokykyä liiketoiminnan suhdannevaihteluille, tekee Valmetin tilausvirrasta vähemmän syklistä, ja sen tulevaisuuden kasvumahdollisuudet ovat hyvät.

Yhtiö toistaa hyvän lyhyen aikavälin markkinanäkymän palveluille, virtauksensäädölle, automaatiojärjestelmille, energialle, ja kartongille ja paperille, hyvän/tyydyttävän markkinanäkymän sellulle, sekä tyydyttävän lyhyen aikavälin markkinanäkymän pehmopaperille.

Valmet arvioi, että liikevaihto vuonna 2023 kasvaa verrattuna vuoteen 2022, ja että tulos (vertailukelpoinen EBITA) vuonna 2023 kasvaa verrattuna vuoteen 2022. Liikevaihto oli viime vuonna 5,1 miljardia euroa ja tulos 533 miljoonaa euroa.

Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen arvioi, että Valmetin tulosta tukevat liikevaihdon kasvu, Neles-synergiat sekä paraneva tuotemix. Valmetin pääriskit liittyvät globaaliin talouteen ja inflaatioon, Viljakainen toteaa.

Osake yhä aliarvostettu

Vaikka Valmetin osake on kivunnut puolessa vuodessa lähes 24 prosenttia, on osakkeen arvostus Viljakaisen mukaan ”edelleen riittävän edullinen lisäostojen perustelemiseen”.

Kuluvan vuoden oikaistu EV/Ebit-kerroin on Inderesin ennusteilla 10,8x ja oikaistu P/E-kerroin 14,3x.

”Kertoimet ovat Valmetin historiallisten tasojen alapuolella, vaikka yhtiön koko paletin laatu on kohentunut viime vuosina ja myös Virtauksensäädön lisääminen portfolioon on parantanut Valmetin profiilia”, Viljakainen toteaa.

Pääanalyytikon mukaan Valmetin osake on suhteellisesti aliarvostettu ja diskontatun vapaan kassavirran arvo yltää hieman nykykurssin yläpuolelle.

”Arviomme mukaan Valmetin oikaistu EPS-kasvu, arvostuksen nousuvara ja reilun 4 %:n osinkotuotto tarjoavat seuraavalle 12 kuukaudelle hieman tuottovaatimusta korkeamman tuotto-odotuksen viime viikkojen reippaasta kurssinoususta huolimatta”, Viljakainen toteaa.

Inderesin suositus Valmetin osakkeelle on lisää ja osakkeen tavoitehinta on 34 euroa. Viime perjantain päätöskurssi osakkeelle oli 32 euroa.

Valmetin hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että vuodelta 2022 maksetaan osinkoa 1,30 euroa osakkeelta kahdessa erässä. Ehdotettu osinko vastaa 68 prosenttia nettotuloksesta. Osinkotuotto nousee nykyisellä kurssinoteerauksella 4,0 prosenttiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Lasse Corin pääekonomisti Aktia

Suomi köyhä, Ruotsi rikas - ekonomisti pohtii naapurimaiden varallisuuseroja #neuvottelija-jaksossa

Seuraava artikkeli

Ennuste: Öljyn hinta saattaa nousta yli 100 dollariin