Korkomarkkinoilla on nähty melkoista vuoristorataa viime päivinä, kun kolme amerikkalaispankkia ja Sveitsin toiseksi suurin pankki ovat ajautuneet vaikeuksiin.
Esimerkiksi Saksan kahden vuoden velkakirjan koron päivämuutos on noussut selvästi aiemmasta.
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kertoo Twitterissä, että Saksan 2-vuotisessa korossa nähtiin maanantaina suurin päiväliike vuosikymmeniin.
”Tuo ennätys kesti tasan kaksi päivää, sillä tänään korot romahtivat vielä enemmän. Puolen prosenttiyksikön päiväliike on todella poikkeuksellinen ja kertoo hyvin huolestuneista markkinatunnelmista”, Gerich toteaa.
Myös euribor-koroissa liikkeet ovat olleet dramaattisia.
OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen kertoo Twitterissä, että keskiviikkona euriborin päivälasku oli historiansa suurin.
Nordean aamukatsauksessa pankin analyytikko Olli Malinen ja ekonomisti Kristian Nummelin kertovat, että Saksan valtion kahden vuoden velkakirjan korko putosi keskiviikkona 0,55 prosenttiyksikköä, mikä on suurin pudotus sitten vuoden 1995.
”Jopa maanantain pudotus, 0,37 prosenttiyksikköä, jäi kakkoseksi. Korko on laskenut viikon aikana jopa 0,90 prosenttiyksikköä. Tällaisia pudotuksia ei ole nähty sitten vuoden 1981”, Malinen ja Nummelin toteavat.
Malisen ja Nummelinin mukaan myös keskuspankkihinnoittelu on mennyt jälleen kokonaan uusiksi. Markkinat eivät näytä enää uskovan kovaan ohjauskoron nousuun.
”Esimerkiksi Fediltä on hinnoissa enää 30 korkopistettä nostoja toukokuun kokoukseen ja tämän jälkeen markkina hinnoittelee korkojen laskevan noin prosenttiyksikön vuoden loppuun mennessä.”
Lyhyiden velkakirjojen korot ovat herkempiä keskuspankkien koronnosto-odotuksien muutokselle, ja ne ovatkin laskeneet rajummin viime päivien kuohunnassa.
”Tämä on kaventanut suureksi valahtanutta korkoeroa pitkien ja lyhyiden korkojen välillä. Rajusta korkojen laskusta huolimatta esimerkiksi Saksan 2 vuoden korko on yhä joulukuun puolivälin tasoja korkeammalla”, Malinen ja Nummelin toteavat.
Yhdysvalloissa pankkisektoria ravistelee kriisi, jossa kolme merkittävää amerikkalaispankkia on joutunut lopettamaan toimintansa. Kyseessä on Yhdysvaltain historian toiseksi pahin pankkikriisi.
Kalifornialainen Silicon Valley Bank (SVB) joutui talletuspaon kohteeksi maaliskuun alkupuolella 2023. Yhdysvaltain talletussuojaviranomainen otti pankin haltuun 10. maaliskuuta. SVB oli Yhdysvaltain 16. suurin pankki. Valtaosa pankin asiakkaista oli startup-yrityksiä.
Yhdysvaltain viranomaiset sulkivat 12. maaliskuuta myös newyorkilaisen Signature Bankin. Kaatuneiden pankkien joukossa on myös kryptoalan toimijoiden kumppanina toiminut Silvergate.
Vaikeuksia on nyt Euroopassakin, kun perinteikkään sveitsiläisen jättipankki Credit Suissen tulos kääntyi tappiolliseksi viime vuonna. Pankin riskirahoitussijoitukset tuottivat isot tappiot, ja tänä vuonna tappio on syventynyt.
Credit Suissen pääomistaja Saudi National Bank ilmoitti keskiviikkona, ettei se enää aio pääomittaa pankkia.
Nyt kuitenkin Sveitsin keskuspankki SNB ja maan finanssivalvoja Finma ovat ilmoittaneet tukevansa kriisipankkia kaikkiaan 50 miljardin frangin eli noin 50,5 miljardin euron hätälainalla. Credit Suisse aikoo myös ostaa omia velkakirjojaan takaisin noin kolmella miljardilla frangilla.