Kryptot

Pankkien kaatuminen synnytti kryptohuuman

Kryptomarkkinoille on vyörynyt yli 200 miljardia dollaria lisää pääomia viikossa.

Amerikkalaisen Silicon Valley Bankin (SVB) kaatuminen ravistelee pankkisektoria. Tämän mennessä on SVB:n lisäksi kaatunut kryptopankki Silvergate ja kryptoalan keskeinen toimija Signature-pankki, jonka viranomaiset ottivat haltuunsa sunnuntaina.

Vaikeuksia on nyt Euroopassakin, kun perinteikkään sveitsiläisen jättipankki Credit Suissen tulos kääntyi tappiolliseksi viime vuonna. Pankin riskirahoitussijoitukset tuottivat isot tappiot, ja tänä vuonna tappio on syventynyt.

Credit Suissen pääomistaja Saudi National Bank ilmoitti keskiviikkona, ettei se enää aio pääomittaa pankkia. Sveitsin keskuspankki SNB ja maan finanssivalvoja Finma ovat ilmoittaneet tukevansa kriisipankkia kaikkiaan 50 miljardin frangin eli noin 50,5 miljardin euron hätälainalla.

Pankkisektorin nopeasti kasvavat vaikeudet eivät näytä häiritsevän kryptovaluuttamarkkinoita, eikä sen lippulaivavaluuttaa bitcoinia. Pankkialan epävarmuus on saanut sijoittajat hakemaan turvaa paitsi valtiolainoista ja kultasijoituksista myös kryptovaluutoista.

Sijoitussivusto Finboldin mukaan kryptovaluuttamarkkinoiden kokonaispääomaan on tullut yli 210 miljardin dollarin lisäys viimeisten seitsemän päivän aikana, kun se nousi vajaasta 920 miljardista dollarista 1,13 biljoonaan dollariin.

Samalla taas Bitcoinin vaihtokurssi suhteessa dollariin on kiitänyt yli 30 prosenttia kuluvan viikon aikana.

Pelot pankkialan dominoefektistä ja luottamuksen vähenemisestä rahoituslaitoksiin näyttävätkin herättäneen eräänlaisen kryptohuuman, Finbold arvioi. Etsiessään turvaa systemaattista riskiä vastaan, sijoittajat alkoivat kääntyä yhä enemmän kryptopörssien puoleen ja ostaa Bitcoinia ja Ethereumia massoittain.

Pankkien kaatuminen voi toimia sijoittajille herätyksenä perinteisen finanssijärjestelmän riskeistä ja olla erinomaista mainosta Bitcoinille ja muille kryptovaluutoille.

Kryptovaluutat ovat vaihtoehto pankkijärjestelmälle. Toisin kuin pankkien välittämä fiat-raha – kuten eurot ja dollarit – bitcoinin arvo ei perustu pankkeihin kohdistuvaan luottamukseen, vaan toimivaan lohkoketjuteknologiaan.

”Vaihtoehtoisena raha- ja maksujärjestelmänä, jossa ei ole keskitettyä haavoittuvuutta, ei aukioloaikoja, ei toimitusjohtajaa, ei ketään, joka voisi estää tilin, ja joka on aina kaikkien saatavilla ympäri maailmaa, Bitcoin on merkityksellisempi kuin koskaan”, toteaa Bitcoin mobiilisovelluspalvelu Relai Appin toimitusjohtaja ja perustaja Julian Liniger.

Varainhoitoyhtiö ARK Investin toimitusjohtajan Cathie Woodin mukaan kryptovaluutat ovat toimineet turvasatamana meneillään olevan pankkikriisin keskellä. Hän syytti muun muassa Silicon Valley Bankin ja Signature-pankin viimeaikaisesta kaatumisesta USA:n keskuspankin poliittisia epäonnistumisia.

Twitter-ketjussa 16. maaliskuuta Wood kritisoi Fediä siitä, ettei se ole kyennyt estämään talletuspakoja, vaikka kaikki merkit olivat olemassa. Hän sanoo olevansa ”ymmällään siitä, että pankit ja sääntelyviranomaiset eivät pystyneet vakuuttamaan Fediä siitä, että katastrofi uhkasi”.

Wood väittää, että Fedin politiikka oli pääsyyllinen meneillään olevaan pankkikriisiin, joka johtui riskipääomarahoituksen kuivumisesta.

Wood on jo pitkään ollut tunnettu krypton kannattaja, mikä näkyy usein hänen yrityksensä sijoituksissa kryptoihin. Hänen mukaansa nykyinen pankkikriisi ei olisi ollut mahdollista hajautetussa, läpinäkyvässä, tarkastettavassa ja ylivakuudellisessa kryptovarojen ekosysteemissä.

Kommentoi
Ylös
>