Markkinakommentit

Pankki: Tulokset laskussa, amerikkalaisosakkeet alipainossa

Kehittyneiden maiden pörssiyhtiöt kohtaavat nyt korkean inflaation lisäksi myös hiipuvan talouskasvun haasteet.

Maailmantalous ei tämän hetken ennusteiden valossa ole joutumassa taantumaan, vaikkakin kehittyneiden talouksien kasvuennuste on kuitenkin edelleen hyvin vaatimaton, vain 0,7 prosenttia.

Aktian allokaatiojohtaja Tommi Tähtinen arvioi pankin markkinakatsauksessa, että kehittyneiden maiden taantumariskiä ei voida kuitenkaan edelleenkään sulkea pois. Voimakkaasti kiristyneen rahapolitiikan vaikutukset näkyvät viiveellä ja täydellä voimallaan vasta tänä vuonna.

Talouskasvun hidastuminen kehittyneissä maissa on näkynyt myös yritysten raportoimissa tuloksissa. Tähtisen mukaan USA:ssa yritysten tulokset laskivat viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 2,0 prosenttia vuoden 2021 vastaavaan ajankohtaan nähden. Euroopassa tulokset kasvoivat hiuksen hienosti.

”Jos energiasektorin vaikutus jätetään huomioimatta, tulokset laskivat sekä USA:ssa että Euroopassa noin 6 prosenttia. Myös positiivisten tulosyllättäjien määrä oli pienempi kuin keskimäärin”, Tähtinen toteaa.

Aktia pitää osakkeet alipainossa ja se on kasvattanut osakealipainoa myymällä USA:n osakkeita ja nostanut lyhyiden korkojen painoa entisestään.

”Mielestämme alkuvuoden kehitys osakemarkkinoilla on ollut ylioptimistista riskit huomioiden ja varsinkin USA:n osakemarkkinan näemme liian kalliina. Osakeallokaation sisällä olemme alipainossa USA:ssa ja Pohjoismaissa. Ylipainotamme Eurooppaa ja kehittyviä markkinoita”, Tähtinen kertoo.

Lyhyissä koroissa ylipaino on Tähtisen mielestä hyvin perusteltu. Tämä johtuu lyhyiden korkojen ja pitkien korkojen erosta.

”Korkokäyrä on valtionlainoissa jo pitkään ollut laskeva, eli lyhyet korot ovat pitkiä korkoja korkeammalla, ja yrityslainoissakin käyrä on niin loivasti nouseva, että duraatioriskin ottamisesta ei mielestämme yksinkertaisesti saa riittävää kompensaatiota suhteessa korkoriskiin”, Tähtinen toteaa.

Esimerkiksi USA:n yhden vuoden velkakirjan korko on tällä hetkellä 4,55 prosenttia, kun 10 vuoden velkakirjan korko on 3,56 prosenttia. Korot laskivat rajusti sen jälkeen kun Piilaakson SVB-pankin ongelmat tulivat päivänvaloon.

USA:n helmikuun työpaikkaraportti oli yllättävän vahva, mikä lisää sijoittajien odotuksia korkojen noususta samalla, kun Fedin kommentit ovat olleet haukkamaisia.

”Hyvät makrouutiset ovat ovat nyt kauheita markkinauutisia”, sanoo Lombard Odier Investment Managers -yhtiön makro- ja multiasset-salkunhoitaja Florian Ielpo Financial Timesille.

Jenkkiyhtiöiden kannalta yksi huolestuttava piirre on sekin, että jättipankki Morgan Stanleyn mukaan Yhdysvalloissa raportoitujen tulosten ja kassavirran välinen kuilu on suurin 25 vuoteen. Tämä johtuu yritysten ylimääräisistä varastoista ja aktivoiduista kustannuksista, jotka eivät vielä rasita yritysten tuloksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös