Markkinakommentit

Pankkidraama jatkuu – nyt vaarassa on saksalainen Deutche Bank

Deutsche Bank joutui sijoittajien tikunnokkaan, kun sen luottoriskinvaihtosopimusten hinnat pomppasivat ylös hetkessä.

Deutsche Bankin luottoriskinvaihtosopimukset ampaisivat yli 200 pisteeseen 142 pisteestä, mikä on eniten sitten vuoden 2019 alun.

Luottoriskinvaihtosopimus eli Credit default swap (CDS) on luottoriskijohdannainen, jonka avulla sijoittaja voi suojata riskipitoisen velkakirjan siltä varalta, että sen saaja – tässä tapauksessa Deutsche Bank – ei pysty maksamaan sitä takaisin. CDS:n avulla sijoittajat suojaavat yleensä yrityslainoja ja valtiolainoja.

Johdannaisen kautta saadun vakuutuksen ostohinta on sitä suurempi, mitä todennäköisemmäksi maksukyvyttömyys arvioidaan. Kun nyt siis saksalaispankin CDS:n hinta on noussut, on se merkki sijoittajien kasvaneesta odotuksesta pankin maksukyvyttömyydelle.

Myös yhtiön osakekurssi vajosi perjantaina reippaasti, 8,7 prosenttia. Kuukaudessa osakkeen arvosta on sulanut jo lähes neljännes eli 25 prosenttia.

”Deutsche Bank on ollut valokeilassa jo jonkin aikaa, samalla tavalla kuin Credit Suisse oli ollut”, Equiti Capitalin johtava makrotalouden asiantuntija Stuart Cole toteaa uutistoimisto Reutersille.

Colen mukaan pankki on käynyt läpi erilaisia uudelleenjärjestelyjä ja johtajavaihdoksia yrittäessään saada pankin takaisin vakaalle pohjalle, mutta toistaiseksi mikään näistä yrityksistä ei näytä todella toimineen.

Yhdysvaltalaisen Silicon Valley Bankin romahduksen jälkeen UBS-pankin toteuttama sveitsiläisen Credit Suissen hätäpelastus aiheutti sijoittajien keskuudessa huolta ongelmien tartunnasta laajemminkin pankkisektorille, jota Yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikan kiristäminen entisestään syvensi.

Deutsche Bankin joukkovelkakirjalainat joutuivat paineen alle, koska Credit Suisse joutui viime viikolla alaskirjaamaan noin 17 miljardia dollaria.

Luottoluokittaja Moody’s varoittaa pankkien vaikeuksien tartuntavaarasta muuhunkin talouteen. Mitä pidempään rahoitusolot pysyvät kireinä, sitä suurempi riski on, että vaikeudet leviävät pankkisektorin ulkopuolelle ja aiheuttavat suurempia rahoituksellisia ja taloudellisia vahinkoja, kertoo uutiskanava CNBC.

Keskuspankit ovat jatkaneet rahapolitiikan kiristämistä kasvavista pankkisektorin vaikeuksista huolimatta.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed nosti keskiviikkona odotetusti ohjauskorkoa 25 korkopistettä eli 0,25 prosenttiyksikköä. Se oli markkinoiden konsensusennuste, vaikka osa pankeista odotti ohjauskoron pysyvän ennallaan. Ohjauskorko on korkopäätöksen jälkeen 4,75-5,00 prosenttia. Se on korkein lokakuun 2007 jälkeen.

Euroopan keskuspankki (EKP) nosti toissa torstaina ohjauskorkoja 50 korkopistettä. Talletuskorko nousi kolmeen prosenttiin, perusrahoitusoperaatioiden korko 3,50 prosenttiin ja maksuvalmiusluoton korko 3,75 prosenttiin.

Yhdysvalloissa on kolme pankkia kaatunut lyhyessä ajassa. Ekonomistit varoittavat, että vaarassa on paljon useampi pankki. Social Science Research Networkissa julkaistussa tutkimuksessa väitetään, että eri puolilla Yhdysvaltoja on 186 pankkia, jotka voivat kaatua, jos puolet niiden tallettajista vetävät nopeasti varansa pois pankista. Taloustieteilijät eivät nimenneet pankkeja, joiden he uskoivat olevan vaarassa.

Monikansallinen Deutsche Bank on Saksan suurin pankki, joka työllistää yli 67 500 työntekijää. Sen pääkonttori sijaitsee Frankfurt am Mainissa Saksassa. Deutsche Bank on maailman suurin investointipankki. Taseensa perusteella pankki luokiteltiin vuonna 2015 maailman 11. suurimmaksi julkisesti noteeratuksi pankiksi.

Kommentoi
Ylös
>