Asunnot ja kiinteistöt

KU: Isännöintikonkarin kova väite – suuret isännöintiketjut rahastavat taloyhtiöitä korjaushankkeilla

Isännöitsijäyrittäjän mukaan suuret isännöintiketjut teettävät isoja korjaushankkeita, joiden kustannukset ylittävät asunnon myyntiarvon.

Suuret isännöintiketjut teettävät taloyhtiöissä tarpeettoman suuria korjaushankkeita, väittää isännöintiyrittäjä Veikko Mero Länsiväylän sisarlehti Keski-Uusimaalle. Hänen mukaansa on erittäin harvinaista, että massiivisille purkutoimille on tarvetta.

Meron mukaan taloyhtiön asukas joutuu maksamaan korjaustoimien varjolla asuntonsa kahteen kertaan.

Mero on kokenut isännöitsijä. Hän on toiminut 35 vuotta Järvenpäässä isännöinti- ja tilitoimistopalveluja tuottavana yrittäjänä.

”Tiedän, että isot isännöintiketjut tekevät yhteistyötä suunnittelutoimistojen kanssa, jotka suunnittelevat niin isoja korjaushankkeita, että kustannukset neliötä kohti saattavat olla jopa suuremmat kuin asunnon myyntiarvo”, Mero lataa.

Isännöintikonkarin mukaan monesti suunnittelutoimistojen suunnitelmaan kuuluu purkaa kaikki pois ja tehdä uusiksi juurikaan miettimättä, mitä muita vaihtoehtoja olisi korjata ja miten paljon syntyy kustannuksia.

Meron mukaan aina ei ole tarpeen purkaa ja tehdä kaikkea uudelleen. Hänen mielestään laaja linjasaneeraus eli putkiremontti on harvoin tarpeen.

Linjasaneeraus käsittää yleensä taloyhtiön vesi- ja viemärilaitteistojen uusimisen sekä usein myös sähkö- ja tietoliikennejärjestelmien parantamisen. Putkiremonttiin sisällytetään usein muutakin kiinteistön järjestelmien kunnostamista, kuten esimerkiksi patteriverkoston, ilmanvaihdon ja sadevesi- ja salaojajärjestelmien parantamista. Putkiremontissa voidaan toteuttaa tilojen uudelleen järjestelyjä sekä laajennuksia.

Laajassa linjasaneerauksessa puretaan samalla niin viemäri- ja vesijohtolinjat kuin kylpyhuoneet ja keittiötkin.

Jos osakkaat ovat itse omilla rahoillaan teettäneet keittiö- tai kylpyhuoneremontteja, joudutaan laajassa linjasaneerauksessa ne purkamaan, jolloin huoneiston remontti-investoinnit menevät hukkaan.

Meron mielestä taloyhtiöissä voi olla järkevää tehdä osakorjauksia, jolloin esimerkiksi vuotava vesijohto tai viemärijohto korjataan pienemmillä kustannuksilla. Myös vanhojen vesijohtojen koteloinnilla säästetään kuluissa, jolloin kylpyhuoneita tai keittiöitä ei tarvitse purkaa.

1 kommentti
  • Jooseppi sanoo:

    Ei nyt kuulosta kovinkaan järkevältä vanhassa talossa missä käyttövesiputkiston elinkaari on loppupäässä suorittaa korjauksia paikkailemalla vuotokohtia. Taloyhtiö päättää mihin tasoon saakka korjaukset suoritetaan, joten hieman ihmetyttää koko tämä juttu. Isännöitsijä ei päätä millä toimistolla esim. Hanke- ja Lvi-suunnitelmat teetetää vaan hallitus ja sitä kautta yhtiökokous.

  • Ylös
    >